„Kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus?“ – tai klausimas, kuris dažnai nuskamba tarp nėščių moterų bei tėvų, kurie nori, jog jų vaikai augtų sveiki ir žvalūs… Taigi, kaip neapsirikti ir išsirinkti išties gerus bei kokybiškus žuvų taukus?
Pirmykščių žmonių pėdomis: kodėl svarbu puoselėti senąsias mitybos tradicijas?
Šiomis dienomis itin daug kalbama apie vegetarizmą, kurio esmė – atsisakyti gyvulinės kilmės produktų ir pereiti prie augalinės kilmės produktų vartojimo. Tačiau kas nutiko, jog žmonės taip nutolo nuo pirmykščių žmonių mitybos, kurioje didžią dalį sudarė tai, ką jie galėjo rasti gamtoje – grūdai, įvairios uogos, šakniagumbiai, mėsa, žuvis…
Žinoma, dabartiniam žmogui daug lengviau gyventi: dabar nereikia eiti ieškoti maisto į gamtą, užtenka užsukti į prekybos centrą ir štai – priešais mus visa galybė įvairiausių maisto produktų, tereikia tik mokėti išsirinkti, tačiau labai dažnai nuo pernelyg didelio pasirinkimo mes pasirenkame neteisingai…
Pavyzdžiui, per dieną suaugusiam žmogui yra rekomenduojama suvalgyti apie 200 g. žuvies, tačiau retas kuris suvartoja tokį kiekį ir daug dažniau vietoj žuvies valgo mėsos gaminius, angliavandenius…Taigi, nieko keisto, jog nemaža dalis šių dienų žmonių per dieną gauna žymiai didesnį kiekį omega-6 riebalų rūgščių palyginus su omega-3 riebalų rūgštimis. Ar tai blogai? Ne, todėl net ir tuomet, kai omega 6 bus keturis kartus didesnis (santykis 4:1) – tai nebus blogai. Tinkamai subalansavus omega 6 ir 3 riebalų rūgštis, jos gerins sveikatą.
Kita problema kasdieninėje daugelio žmonių mityboje – tai transriebalai, kurie yra kenksmingi sveikatai: jie didina nutukimo riziką, neigiamai paveikia imuninę sistemą. Dar kitaip šie riebalai yra vadinami „blogaisiais riebalais“, tad jų reikėtų vengti. Daug geriau yra vartoti polinesočiuosius riebalus – graikinius riešutus, linų sėmenis, žuvų taukus… Tokie riebalai – tai „gerieji riebalai“, pats organizmas jų pasigaminti negali, tad būtina jų gauti su maistu ar maisto papildais.
Kas slepiasi po raidėmis DHR ir EPR?
Trijų raidžių junginius – DHR ir EPR žmonės dažniausiai pamato tik tuomet, kai pradeda rinktis žuvų taukus. Neretai žvelgiant į šiuos raidžių junginius kyla daugybė klausimų: ką reiškia tos raidės? Kaip išsirinkti ir neapsirikti?
Ne paslaptis, jog žuvies produktai turi įvairių riebalų rūgščių, iš kurių pagrindinės ir svarbiausios žmogaus organizmui yra omega – 3 riebalų rūgštys:
- EPR (eikozapentaeno rūgštis);
- DHR (dokozaheksaeno rūgštis) .
Kartais yra klausiama, kuri iš šių rūgščių yra svarbesnė? Atsakymas – abi: tiek viena, tiek ir rūgštis papildo viena kitą, pvz., ląstelių membranose yra randamas didesnis kiekis DHR nei EPR, ji atlieka svarbų vaidmenį ląstelės viduje. Didžiausia jos koncentracija yra randama širdies, smegenų ir tinklainės ląstelėse.
Renkantis žuvų taukus svarbu atkreipti dėmesį į DHR ir EPR kiekį juose, žinoti, jog optimalus dienos kiekis būna apie 600 mg omega-3. Tačiau kam gi reikalinga ta DHR ir EPR?
Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) padeda palaikyti normalią smegenų funkciją. Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg DHR. Taip pat dokozaheksaeno rūgštis (DHR) padeda išsaugoti normalų regėjimą, teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg DHR.
Eikozapentaeno rūgštis ir dokozaheksaeno rūgštis (EPR/DHR) padeda palaikyti normalią širdies veiklą.
Teigiamas poveikis pasireiškia per parą suvartojant 250 mg EPR ir DHR.
Tad prieš pasirenkant naudoti žuvų taukus nepatingėkite pasidomėti jų sudėtimi, atkreipkite dėmesį į tai, kokių ir kiek biologiškai aktyvių medžiagų – omega – 3 riebalų rūgščių, EPR, DHR, kitų vitaminų ir mineralinių medžiagų yra žuvų taukuose.
Žuvų taukai Equazen Eye Q. Sardinės ir ančiuviai iš kurių gaminami taukai gaudomos neužterštoje Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Naudojant molekulinę ekstrakciją išskiriama riebioji rūgštis ir pašalinami galimi teršalai. Po to riebalai šaldomi ir filtruojami išgaunant grynuosius riebalus. Gaunama trigliceridinė forma, kurią organizmas lengviau įsisavina. Omega 6 gama linoleno riebalų rūgštis (GLR) gaminamas iš nakvišų aliejaus, spaudžiamo specialiu mechaniniu presu nenaudojant tirpiklių. Gautas aliejus filtruojamas maksimaliai išlaikant natūralias savybes. Žuvų taukų riebiosios rūgštys EPR, DHR ir GLR sustiprina viena kitos poveikį. Kiekviena maisto papildų serija yra tikrinama nepriklausomoje labaratorijoje ir atitinka ES ir PSO reikalavimus dėl aplinkos toksinų. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas. |
Kokios žuvys tinka kokybiškų žuvų taukų gamybai?
Kuomet rinksitės žuvų taukus, nepamirškite pasidomėti, kokiuose vandenyse plaukiojo žuvys. Pasirodo, Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje pagautos žuvys yra paklausiausios ir vertinamos palankiausiai, nes tai – mažiausiai užteršti vandenyno plotai.
Mitybos specialistai ne kartą yra sakę, jog jei norite išsirinkti žuvį, kuri turės kuo mažiau toksinų, tuomet rinkitės kuo mažesnę ir kuo trumpesnės gyvenimo trukmės žuvį. Tokia taisyklė galioja ir tuo atveju, kai renkamės žuvų taukus: ančiuvis, sardinė, skumbrė – populiariausios kokybiškiems žuvų taukams išgauti žuvys.
Daugiausiai toksinų, tokių kaip gyvsidabris, PCB (polichlorinti bifenilai) ir dioksinai, turi didelės žuvys plėšrūnės: ryklys, tunas, kardžuvė… Dėl ilgo gyvenimo jų organizme toksinų kiekis su suvartotu maistu nuolat didėja.
O jei visgi nusprendėte šiek tiek pataupyti ir įsigyti pigesnius žuvų taukus, kurie yra pagaminti iš tokių žuvų, tuomet juos rinkitės tik žinodami, kad jos buvo perdirbamos naudojant modernias technologijas, tokias, kaip pvz. molekulinė distiliacija, kurią naudojant toksinai ir teršalai yra pašalinami.
Žuvų taukų gamyba – ilgas ir sudėtingas procesas
Gaminant žuvų taukus yra labai svarbu atskirti jose esančias riebalų rūgštis, todėl šiam procesui atlikti žuvų taukų gamintojai naudoja keletą būdų: pirmas yra virškritinė fluido ekstrakcija kartu su virškritine fluido chromatografija, antras – molekulinė distiliacija.
Virškritinės fluido ekstrakcijos metu nenaudojami jokie organiniai tirpikliai, be to, ši technologija padeda išgauti didelės koncentracijos (iki 99 proc.) omega-3 žuvų taukus. O štai molekulinės distiliacijos metu žuvų taukai talpinami į vakuumą ir kaitinami 140 – 160 laipsnių temperatūroje, tuomet laisvosios riebalų rūgštys išgaruoja, o tai, kas lieka yra žuvų taukai, kurie turi apie 55 proc. omega-3 riebalų rūgščių koncentraciją.
Naudojat tiek vieną, tiek kitą metodą, žuvis turi būti tinkamai apdorojama – pereiti žuvies virimo ir spaudimo procesą.
Žuvies virimo fazėje, garų pagalba, kontroliuojant tolygų temperatūros pasiskirstymą, žuvyje esantys proteinai yra atskiriami nuo taukų ir vandens. Vėliau, kuomet žuvies mėsa yra paruošta ir išvirusi, naudojama centrifuga, kurios pagalba iš žuvies kietosios dalies yra ištraukiami visi reikalingi taukai, kurie taip pat yra atskiriami ir nuo vandens.
Toliau – taukų valymo fazė, kurios metu net ir ne itin aukštoje temperatūroje virinant žuvį galima pasiekti puikių rezultatų. Vyksta balinimo ir dezodoravimo procesas, kurio metu taukai paliekami iki 200 laipsnių temperatūroje. Žuvų taukai tokiu metu yra pagaminami dviejų pavidalų – kietu (kapsulės) ir skystu (skystis) arba gali keliauti toliau į degazavimo liniją.
Degazavimas reikalingas tam, kad iš žuvies būtų pašalintos visos žuvyje esančios toksinės medžiagos, tokios kaip gyvsidabris, PSB ir dioksinai ir kitos, nereikalingos bei kenksmingos medžiagas, o žuvų taukų kokybė ir maistinė vertė išliktų. Tokiu būdu yra pagaminami itin kokybiški žuvų taukai.
EquazenTM cardiozenTM. Omega-3 riebiosios rūgštys su kofermentu Q10 suaugusiesiems.
Sardinės ir ančiuviai iš kurių gaminami taukai gaudomos neužterštoje Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Naudojant molekulinę ekstrakciją išskiriama riebioji rūgštis ir pašalinami galimi teršalai. Po to riebalai šaldomi ir filtruojami išgaunant grynuosius riebalus. Gaunama trigliceridinė forma, kurią organizmas lengviau įsisavina.
Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.
Taupus moka du kartus arba kodėl verta rinktis ne pačius pigiausius žuvų taukus?
Tikriausiai ne kartą esate girdėję posakį, jog taupus žmogus moka du kartus. Ne tik girdėję, bet ir pajautę, kuomet pataupėte ir nusipirkote nors ir pigų, tačiau ne visai kokybišką daiktą ar maisto produktą. Panašiai yra ir su žuvų taukais. Todėl nesistebėkite, jei žuvų taukai yra brangūs – jau supratote, jog kokybiškų žuvų taukų pagaminimas yra ilgas ir sudėtingas procesas, kuris reikalauja daug sąnaudų už kurias, žinoma, turi sumokėti vartotojas.
Visuomet prieš perkant žuvų taukus nepamirškite paskaityti produkto etiketės ir įsitikinti žuvų taukų grynumu: kokybiški žuvų taukai turėtų būti be sunkiųjų metalų, aplinkos teršalų, turi būti patvirtinti specialių institucijų, tokių kaip Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO).
Taip pat atkreipkite dėmesį į žuvų taukų stiprumą: omega-3 riebalų rūgštys turi sudaryti mažiausiai 50-70 proc. bendros sudėties (pvz.: 1000 mg kapsulėje – 500-700 mg omega-3). Didesnė koncentracija rodo, kad gaminant žuvų taukus naudotos modernios technologijos. Nepamirškite atkreipti dėmesio ir į EPR ir DHR santykį: jis gali būti 3:1, 3:2, 2:1, 1:1, kartais – 1:1,5. Santykis dažniausiai parenkamas gydytojo atsižvelgus į konkrečią problemą.
Pabaigai – patarimas: kaip patikrinti žuvų taukų šviežumą?
Tai, ar žuvų taukai yra švieži, galite patikrinti visai paprastai – jų paragavę: jei vartojant žuvų taukus burnoje yra jaučiamas kartumo skonis, tai jau gali būti vienas iš ženklų, jog žuvų taukai yra nekokybiški, o kartus skonis atsirado būtent dėl to, jog omega – 3 riebalų rūgštys yra jautrios oksidacijai. Kokybiški žuvų taukai turi būti apdoroti per gana trumpą laiką ir laikomi taip, kad nebūtų oksidacijos – sąlyčio su oru.
„Mamos žurnalas“