Sakoma, kad sveikos mitybos įpročiai formuojasi nuo pat pirmųjų metų.
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė siūlo pabandyti keletą įdomesnių receptukų, kurie puikiai tiks jūsų mažyliui, pradėjusiam valgyti košes.
Miežiai su grietine
4 valgomi šaukštai (apie 60 g) skaldytų miežių kruopų
1 stiklinė vandens
1 v. š. (15 g) grietinės. Galima keisti sviestu arba užgerti kefyru
Gaminimo žingsniai:
Košę gaminame įprastai. Rekomenduočiau ruošti visai šeimai kartu. Vakare nuplauname ir užmerkiame kruopas, ryte užverdame, išjungiame. Suaugusiesiems ir didesniems šeimos nariams iškart dedame į dubenėlius, o mažyliams dar šiek tiek patroškiname.
Miežiai puikiai dera su čiobreliais ir cukinijomis. Tinka su visais pieno produktais bei daržovėmis.
(Nuotraukos autorė Giedrė Renevė )
Nekepintų grikių kruopų košė su svogūnais, morkomis ir linų sėmenimis
40 g nekepintų grikių kruopų
75 g morkų
30 g svogūnų – nebūtina
6 g linų sėmenų, galima naudoti ir ispaninio šalavijo sėklas. Bet jas reikėtų bent 10 min. pabrinkinti vandenyje.
1v.š. (15 g) lydyto sviesto
Gaminimo žingsniai:
- Iš vakaro perplauname nekepintas grikių kruopas šaltu vandeniu ir užmerkiame, kad brinktų per naktį.
- Ryte įpilame šviežio vandens, kad vos apsemtų, ir įberiame druskos, užverdame, išjungiame ir paliekame brinkti. Grūdai turi būti minkšti. Palaipsniui (kas mėnesį) turime trumpinti virimą, kol pasieksime kietesnę konsistenciją. Taip pat atkreipiame mažylio dėmesį į gerą kramtymą.
Beje, jeigu grūdus mirkysite porą parų, keisdami vandenį, jų virti nebūtina. Jie puikiai tiks ir sumuštinį pabarstyti, ir padaigintus valgyti suaugusiesiems, ir gerai kramtantiems vaikams.
- Su lydytu sviestu arba ypač tyru alyvuogių aliejumi pakepiname smulkintus svogūnus bei morkas.
- Išvirtą košę pagardiname kepintomis daržovėmis bei traiškytais linų sėmenimis.
Žirnelių tyrė su pastarnokais
25 g šaldytų žirnelių, žinoma, jeigu sezonas, naudokite šviežius. Jei yra galimybė, naudokite garuose apdorotus šaldytus.
Tokie turės daugiau vitaminų.
1/4 vidutinio dydžio pastarnoko
Gaminimo žingsniai:
- Nulupame pastarnoką, supjaustome gabalėliais ir verdame 10–15 minučių, kol suminkštės.
- Sudedame į puodą žirnelius ir verdame apie 5 min. Viską galima gaminti ir garuose, tuomet bus dar sveikiau.
- Daržoves sudedame į maisto smulkintuvą. Jei gauname per tirštą košę, – įpilame šilto vandens ir smulkiname iki vientisos masės.
- Papildomai įdėkite šaukštelį kokybiško aliejaus, pavyzdžiui, ypač tyro alyvuogių, šalto spaudimo kanapių ar linų sėmenų arba tiesiog natūralaus sviesto.
Porų, saldžiųjų bulvių ir žirnelių tyrė
160 g nuluptų ir supjaustytų saldžiųjų bulvių
120 ml daržovių sultinio
20 g nuluptų ir supjaustytų porų
20 g žaliųjų žirnelių, šaldytų
Gaminimo žingsniai:
Nuskustas bei supjaustytas saldžiąsias bulves bei porus paverdame daržovių sultinyje, kad suminkštėtų.
Tuomet suberiame žirnelius, paverdame dar 5–7 minutes.
Išjungiame ir sutriname. Tirštumą reguliuojame daržovių nuoviru.
Vaikumityba.lt – tai populiarios dietistės, sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės tinklaraštis, skirtas mamai, tėčiui, seneliui, močiutei ar auklei, norintiems, kad jų vaikai maitintųsi sveikai. Jame rasite straipsnių apie vaikų mitybą ir receptų, padėsiančių gaminti ne tik sveikai, bet ir skaniai. Norintys patobulinti savo žinias gali rinktis susistemintą informaciją – e. seminarus vaikų mitybos klausimais arba kūdikių papildomo maitinimo ir vaikų iki 3 metų suderintos mitybos planus su patarimais ir konkrečiais receptais.
Naujienomis dalinamasi ir „Vaikų mityba“ feisbuko puslapyje: https://m.facebook.com/vaikumityba/
Nuotraukų autorė Donata Jokšienė
„Mamos žurnalas“