Ką duoti valgyti vaikui, kol neišdygo 16 dantų?

kūdikio maitinimas

Pixabay.com

Ką apie kūdikių mitybą rašo pasauliniai pediatrijos žurnalai? Mūsų konsultantas, vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras cituoja įdomesnius tekstus apie mažylių mitybą.

Ką duoti valgyti, kol neišdygo 16 dantų?

Žandikaulio, liežuvio, skruostų judesių „pagalba“ dantenos smulkina maistą – jį kramto. Dantys naudojami vėliau, norint suskaidyti kietesnį, sudėtingesnį maistą.

Techniškai tai atliekama dantimis, kurie yra žandikaulių galuose. Jie išdygsta kažkur nuo 13 iki 30 mėnesio. Pirmais gyvenimo metais išdygę dantukai yra skirti tik maistui atsikąsti

Esate pastebėję, kad mažylis savo pirštus ir tai, kas tik jam pakliūva po ranka, nuolat kiša į burną. Kai tik mažylis suima pirštais ir išlaiko nedidelį daiktą, leiskite jam pasičiupti minkšto maisto ir tyrinėti jį lūpomis, liežuviu, žandikaulio judesiais, t.y. mokytis kramtyti. Mažylio aplinkoje neturi būti kietų, smulkesnių nei 4 cm skersmens kieto bei minkšto maisto gabaliukų, pvz., trapios duonos, bet kokių spragėsių, keptų gruzdintų bulvyčių, netrintų uogų, pvz., serbentų, vyšnių, vynuogių, nes jais vaikas gali užspringti.

Kramtymo, maitinimosi įgūdžius tobulinančiam galite duoti:

Minkšto nerūgštaus obuolio, kriaušės be žievės ir sėklializdžio, prinokusios slyvos, abrikosų, persikų be kauliukų, banano.

Didelę braškę be žiedpumpurio.

Arbūzo raudonosios dalies be sėklų.

Morkų, pasternokų, ropių, žiedinių kopūstų, brokolių – virtų, troškintų, apkeptų orkaitėje, kol suminkštės, tačiau neištižusių. Nesiūlykite neapdorotų.

Bulvės – troškintos, virtos, keptos minkštos, tačiau nesuirstančios paėmus į rankutę.

Moliūgo, baklažano, kepto orkaitėje iki pasidarys minkštas, tačiau neištižęs.

Cukinijos, virtos, kol suminkštėja.

Žemuogės, mėlynės, avietės, gervuogės, aktinidijos, dėl saugumo sutrintos taip, kad neišliktų paskirų uogų.

Koldūnų su mėsa ar varške.

Maltos virtos mėsos, pvz., neištižusio kotleto.

Jauno viščiuko ar kalakuto nepervirtos mėsos juostelių.

Kietai virto kiaušinio, omleto.

Varškės sūrio riekučių. Netinka glaistyti varškės sūreliai, riebūs ir daug druskos turintys sūriai.

Duonos be sėklų riekutės.

Namuose keptos bandelės, riestainio, netrapaus sausainio. Netinka pramoniniu būdu pagaminti sausainiai, nes juose dažnai būna daug pridėtinio cukraus ir įvairių priedų.

Parengta pagal www.weaningful.com

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− septyni = 2

Kitos temos: