
Visų tėvų bei senelių pareiga Nr.1 – kad derliaus sezono metu vaikas suvalgytų kuo daugiau šviežių vaisių, uogų ir daržovių. Vaikų ligų gydytojas dr. Algimantas Vingras pataria, kokių klaidų nedaryti, kad sveikatos stiprinimas nesibaigtų viduriuojant.
10 paprastų patarimų, kad vasaros gėrybės nesusargdintų vaiko:
Pirmas patarimas – švara. Pats elementariausias – viską nuplaukite tekančiu vandeniu. Nuplaukite tiek, kiek bus suvalgyta per kartą. Plaukite ne tik turguje, pakelėje ar prekybos centre pirktas, bet ir savame darže augintas gėrybes. Plauti būtina, nes niekada nežinosime, ar ant jų buvo nutūpusi musė, kokių dulkių pateko.
Antras patarimas – išvaizda. Neduokite vaikui abejotinos išvaizdos, pažeistų (net jei pažeidimai nedideli, pavieniai) uogų, vaisių ir daržovių. Tekantis vanduo nuo pažeistų vietų nenuplauna mikroorganizmų, kirminų kiaušinėlių ir kitų teršalų.
Trečias patarimas – šviežumas. Šaldytuve ilgiau nei 2–3 paroms nekaupkite uogų ir vaisių, nes jie per kelias dienas pasensta, suprastėja jų kokybė. Žema pliusinė temperatūra (kokia yra šaldytuve), žinoma, uogų ir vaisių gedimą sulėtina, tačiau nesustabdo mikroorganizmų dauginimosi.
Ketvirtas patarimas – kilmė. Sveikiausia valgyti vietinės kilmės vaisius ir daržoves, nei atvežtines, nes nežinome, kaip jos buvo laikytos, transportuotos. Tad jei matote parduotuvėje ispanišką ir lietuvišką pomidorą, bent jau vaikui pirkite mūsiškį.
Penktas patarimas – sunokimas. Nesiūlykite vaikui jokių neprinokusių uogų ir vaisių. Juose yra daug rūgščių, kartumynų bei kitų sunkai virškinamų, organizmui neįprastų ir svetimų medžiagų. Jos dirgina skrandį ir žarnyną, dėl to organizmas stengiasi tomis medžiagomis atsikratyti – vaikas gali pradėti viduriuoti ir vemti, net jeigu suvalgė vos vieną-kitą neprinokusią uogą.
Šeštas patarimas – kontrolė. Jei leidžiate vaikui pačiam skinti uogas nuo krūmo (ar uogauti miške) ir čia pat valgyti, būkite šalia. Pirmąją taisyklę – nuplauti tekančiu vandeniu – jau šiaip ar taip pažeidžiate, tad kontroliuokite bent jau, kad neprivalgytų papuvusių ar neprinokusių uogų. Maži vaikai nemoka atskirti neprinokusios uogos nuo prinokusios.
Septintas patarimas – kramtymas. Nustebtumėte sužinoję, kiek daug vaikų nemoka gerai kramtyti, kitaip tariant, turi blogus kramtymo įpročius. Labai svarbu kramtyti neskubant, susikaupus, maistą sukramtyti gerai, neryjant nesukramtytų kietų daržovių gabalų. Maisto nesukramtymas yra viena iš viduriavimo, pilvo skausmų, vėmimų priežasčių.
Suaugęs žmogus nesukramtyto maisto neišvems, bet gali pasireikšti pilvo skausmai, raugėjimas, na o vaikai gali ir išvemti, ir suviduriuoti. Blogai sukramtytas maistas yra prasčiau pasisavinamas. Agurkai, morkos, obuoliai yra kietos sodo ir daržo gėrybės, todėl vaikams iki 3 metų bei tiems, kurių kramtymo įgūdžiai prasti, nulupkite žieves, supjaustykite mažesniais gabaliukais.
Jeigu vaisiai ir daržovės įvežtiniai, tai odeles lupkite duodami vaikams, kol jiems nesukako 6–7 metai.
Aštuntas patarimas – išsėklinimas. Vienas iš dažnesnių tėvų klausimų, kalbant apie uogas ir vaisius, – kas vaikui atsitiks, jei praris arbūzo sėklų. Maži vaikai dažniausiai nemoka išspjauti sėklų, ir jei šeimos nariai arbūzo neišsėklins, tai vaikutis būtinai sėklų prisivalgys. Pavojaus sveikatai nebus, bet viduriai taps skystesni arba net prasidės viduriavimas.
Devintas patarimas – laikymas. Jeigu vaišinatės terasoje, o uogų dubuo stovi ant stalelio, virš kurio skraido musės, šios vaišės netinkamos vaikui. Nuliūdinsiu, bet geriau kasdien nueiti į turgelį ir nusipirkti šviežių vaisių, uogų ir daržovių tam kartui, negu laikyti šias gėrybes netinkamomis sąlygomis.
Nepatariama pirkti perpjautų arbūzų ir melionų!

Jei gėrybės namuose užsibuvo, prieš duodami vaikui būtinai paragaukite.
Kartais išvaizda gali būti puiki, bet uoga ar vaisius prarūgęs.
Dešimtas patarimas – saikas. Jau paneigtas mitas, kad vaikas kažko gali „atsivalgyti“ už metus, todėl nebrukite jam didelių kiekių uogų, vaisių, net jei vaikas valgo noriai. Perteklius visada bus toksiškas. Tarkime, daržovių karalienė morka – jeigu vaikas padaugins jų sulčių, gali net pageltonuoti oda.
Beta karotenas kaupiasi organizme ir apkrauna kepenų darbą. Nereikia suvalgyti iš karto ir kilogramo braškių. Naudos iš to nebus, nes organizmas negeba sukaupti geležies atsargų, o toks kiekis gali sudirginti žarnyną, išprovokuoti alergiją.
Kas gali nutikti „persistengus“
Šviežio derliaus gėrybėse yra daug organizmui būtinų ir labai naudingų medžiagų, kurioms išaukštinti nepakanka žurnalo – reikia visos knygos! Vienos iš labai naudingų medžiagų yra skaidulos. Jos žarnynui reikalingos, bet vos atsiranda jų perteklius, minkštėja viduriai. Vaikai rudeniop, kai suvalgo daugiau uogų, vaisių ir daržovių, pradeda tuštintis 1 kartą daugiau per parą (jei tuštinosi kartą, tai dabar bus 2 kartai). Tai normalu.
Vaiko, suvalgiusio sodo ar daržo gėrybių, nepriklausomai nuo jų kiekio, tuštinimasis padažnėjo daugiau nei du kartus, išmatos pastebimai suskystėjo bei pakito jų kvapas, galima įtarti, kad vaikas užsikrėtė mikroorganizmu, kuris sukėlė viduriavimą. Tuomet dera duoti daugiau gerti, kurį laiką nebeduoti vaisių, uogų ir daržovių, duoti probiotikų.
Rekomenduojami probiotikai, kurių efektyvumas yra įrodytas. Vienas jų – Saccharomyces boulardii – vienintelis probiotikas mieliagrybis tinkamas visais atvejais, kai sutrinka mikrobiotos pusiausvyra organizme. Mieliagrybiui priskiriamos šios unikalios savybės: atsparus skrandžio rūgštims, todėl maišant su maistu ar gėrimais lieka gyvybingas; 10 kartų didesnis už bakteriją, todėl gali prisikabinti daugiau blogųjų bakterijų ir jas „neutralizuoti“, nekeičia normalios žarnyno mikrobiotos, nekolonizuoja žarnyno (pats pasišalina iš žarnyno per keletą dienų).
„Mamos žurnalas“