• Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata
Mamos Žurnalas
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
Mamos Žurnalas
No Result
View All Result

Kodėl reikia išmesti supelijusią riekutę? Apie klastinguosius pelėsius tikrai dar ne viską žinote

Pediatras atsako, Vaiko sveikata
0
duona

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

duona
Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Pelėsių, atrodo, yra visur – už močiutės spintos, ant pernykštės uogienės dangtelio, senos duonos kampo, prabangaus sūrio.

Kas yra pelėsis – vaistas, maistas ar nuodas?

Lina Orlovskaja, gydytoja endokrinologė

Su pelėsiais atsargiai

Nors internete ir spaudoje gausybė informacijos apie šiuos gražuolius, priklausančius grybų karalystei, vis dėlto, prisipažinkite sąžiningai – senu įpratimu neskubate išmesti tik kamputyje papelijusio duonos kepalėlio, užsistovėjusių vaisių ar daržovių, pelėsio kailiuku truputį padengtos uogienės. Nupjaunate kampą, nubraukiate šaukštu ir – į burną. Sakysite, o kas čia tokio, mano močiutė visada taip darė ir nieko jai neatsitiko, iš pelėsių juk gaminami vaistai. O kur dar pelėsinės dešros, pelėsiniai sūriai – jie ne tik valgomi, bet net laikomi delikatesais.

Deja, taip manydami labai klystate.

Pelėsiai valgo viską

Pelėsiai, kaip grybų karalystės atstovai, susiformavo jau prieš 650 mln. metų, ir jų įvairovė yra daug didesnė, nei įsivaizduojate. Tiek milijonų metų pelėsiams išgyventi buvo visai nesunku dėl to, kad maistui jie neišrankūs. Pelėsiai valgo viską: maistą, medieną, kartoną, odą, mūrą, plastiką, tinką, dažus ir įvairiausias sintetines medžiagas, kurių nevalgo joks kitas gyvojo pasaulio atstovas. Pelėsiai turi savo ginklą – nuodus, kuriuos skleidžia į aplinką, – mikotoksinus. Šie toksinai jau ne kartą istorijoje yra lėmę masines ūkio paukščių, gyvulių, žuvų gaištis, žmonių apsinuodijimų protrūkius, nuo pelėsio antpuolių kenčia vaismedžiai, vaiskrūmiai, javai, daržovės, o supelijusį namą ar butą gali tekti apleisti ir ieškotis kitos pastogės. Gamtai pelėsiai yra reikalingi, nes skaido įvairias atliekas, medieną, lapus, mineralizuoja juos, todėl paruošia augalams maisto, kurį jie gali pasisavinti.

O mes valgome juos

Teisybė yra ir tai, kad pelėsis naudojamas masto pramonėje bei kulinarijoje: dešrų, sūrių gamyboje. Kai kurios vyno rūšys gaminamos iš supelijusių vynuogių. Sojos padažas yra gaminamas sojos masę apkrečiant tam tikra pelėsio kultūra, dėl kurios ji įgauna ypatingą skonį.

Tačiau maisto pramonėje naudojami tam tikrų padermių specialiai išauginti pelėsiai (pvz., sūrių gamyboje naudojami Penicillium, Aspergillus, Mucor genties pelėsiai), jie auginami, laikantis griežtų sąlygų ir stengiantis, kad visai neišskirtų arba beveik neišskirtų sveikatai kenksmingų mikotoksinų. Tačiau esant nukrypimams nuo maisto gamybos sąlygų, jame galimi tam tikri pelėsių išskiriamų kenksmingų medžiagų kiekiai. Pelėsinių grybų kultūros, naudojamos pelėsinių dešrų ar sūrių gamyboje, turi specifinį būdingą vaizdą ir kvapą. Vytinti kumpiai ir pelėsinės dešros padengtos balkšvu ar gelsvu pelėsio sluoksniu, kuris šiek tiek pristabdo bakterijų ir kitų rūšių pelėsių dauginimąsi. Tačiau tiek pelėsinės dešros, tiek sūriai irgi gali sugesti, apsikrėsti „laukiniu“ pelėsiu. Jei sūrio ar dešros pelėsio vaizdas yra pakitęs, nebūdingos spalvos ar kvapo bei skonio, tokio produkto valgyti nebegalima.

Ne paslaptis, kad pelėsinių sūrių ir dešrų valgymas prisideda prie mikrobų atsparumo antibiotikams. Be to, pelėsis yra gyvas organizmas, jis nuolat kinta, vystosi, dauginasi, mutuoja, sąveikauja su aplik esančiais mikroorganizmais. Tad jei toks svečias nuspręstų apsigyventi jūsų žarnyne, užtektų vieno gero pasivaišinimo delikatesiniu sūriu ir „gautumėte“ disbakteriozę, su kuria sėkmingai arba nesėkmingai kovotumėte iki gyvenimo galo.

Nepatariama nėščiosioms

Nebevalgykite duonos, net jei apipelijęs mažas plotelis. Linos Ruškytės nuotr.

Pelėsiniai sūriai, kaip ir kiti minkštieji sūriai: bri, kamamberas, rikota, mocarela, feta, minkštieji ožkos pieno sūriai, – yra brandinami iš nepasterizuoto pieno – juose gali būti listerijozės sukėlėjų, ypač nepatartina tokių sūrių vartoti besilaukiančioms moterims. Listerijos yra labai atsparios aplinkos veiksniams ir gali išlikti gyvybingos bei daugintis net ir be oro ar esant žemai temperatūrai (pvz., žuvį saugant šaldiklyje).

Maistas, kuris natūraliai pelija

Maistas, kuris natūraliai pelija, nėra tolygus pramonės gaminiams, nes jis apkrėstas „laukiniu“ pelėsiu, gaminančiu nuodus, mikotoksinus. Pelėsiui daugintis ypač palanki šilta ir drėgna aplinka. Mikotoksinai kenkia nervinėms ląstelėms, imuninei sistemai, virškinimo sistemai, kepenims, plaučiams. Aflatoksinai – vieni iš pavojingiausių mikotoksinų – dažniausiai aptinkami kukurūzuose ir žemės riešutuose. Maitinant gyvulius pašarais, į kurių sudėtį įeina šie produktai, aflatoksinai gali sukelti tiek žmogaus, tiek ir gyvulio mirtį dėl lėtinio apsinuodijimo aflatoksinais, kepenų vėžio. Dalis nuodo per tokius pašarus patenka į gyvūninės kilmės produktus, kuriuos  savo mitybai vartoja žmonės.

Antibiotikai irgi pelėsiai

Viena iš pelėsių išskiriamų mikotoksinų rūšių yra antibiotikai, pirmą kartą atsitiktinai atrasti mokslininko A. Flemingo 1929-aisiais, o gydyme pirmą kartą pritaikyti 1941-aisiais. Antibiotikai leido išgydyti tokias ligas kaip cholera, vidurių šiltinė, tuberkuliozė, plaučių uždegimas, maras, sifilis. Šiandien, deja, dėl žmonių neatsakingo besaikio vartojimo, antibiotikai jau patiria savo šlovingos veiklos saulėlydį. Bakterijos, susidurdamos su antibiotikais bei įvairiomis kitokiomis dezinfekcinėmis cheminėmis medžiagomis, „mokosi“ su jais kovoti ir savo palikuonims perduoda gebėjimą išgyventi antibiotikų poveikyje.

Mokytis išgyventi joms labai padeda ne tik antibiotikai, bet ir mūsų besaikiškai vartojama buitinė chemija, skalbimo milteliai, indų plovikliai, muilai, dantų pastos, dantų skalavimo skysčiai, indaplovių chemikalai, tualetų ir kriauklių plovikliai, įvairiausi skysčiai, skirti grindims, sienoms, orkaitėms, griliams, viryklėms ir kitiems paviršiams šveisti.

Farmacijos pramonė kuria vis naujas antibiotikų rūšis, tačiau ir bakterijos mokosi su jais kovoti itin sparčiai, tad lieka viltis, kad mokslas neatsiliks nuo bakterijų.

Kodėl reikia išmesti supelijusią riekutę

kramtymas
Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Tūkstančiai rūšių pelėsinių grybų gausiai paplitę aplinkoje, dauginasi jie sporomis, kurios plinta oru, vandeniu, su aplinkos dulkėmis, per apkrėstus daiktus. Maisto pelijimą dažniausiai sukelia Cladosporium, Thamnidium,Rhizopus, Penicillium,Fusarium, Aspergillus ir kitos gentys pelėsių. Patekusios ant maisto produktų sporos, susidarius palankioms sąlygoms, ima daugintis ir augti. Pelėsis, kurį matome produkto paviršiuje, yra tik ledkalnio viršūnė. Iš tikrųjų dėl savo grybienos (hifų) pelėsis jau yra prasiskverbęs į daug gilesnius produkto sluoksnius, be to, dar ir paskleidęs savo mikotoksinus, kurie taip pat greitai paplinta produkto gilumoje.

Mikotoksinai yra beskonės, bekvapės medžiagos, jos gana stabilios ir išlieka produkte, nors pelėsius mes pašaliname nuo paviršiaus. Pavojingiausia mikotoksinų rūšis yra minėtieji aflatoksinai. Taigi, jeigu matote melsvą pelėsio dėmelę duonos paviršiuje, pašalindami tik tą duonos dalį, viso pelėsio tikrai nepašalinate. Nei virinimas, nei užšaldymas mikotoksinų irgi nesunaikina.

Dažniausiai pelijantys produktai

  • Žemės riešutai bei pistacijos ir kitos riešutų rūšys, žemės riešutų sviestas (rizikos produktai: riešutai iš Pakistano, Irano, turgavietėse pirkti riešutai). Jei riešuto kevalas yra apipelijęs, reikia išmesti visą riešutą.
  • Sojos, žirniai, kviečiai, miežiai, ryžiai. Lietuvoje užaugintuose grūduose pelėsinių grybų randama retai, nes sąlygos tam nėra palankios, tačiau jų gali atsirasti produktus netinkamai laikant namuose ar sandėliuose. Produktai turi būti laikomi vėsioje, sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, jie turi būti uždengti, kad su dulkėmis į juos nepatektų pelėsių sporos. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad 25 proc. visų pasaulio grūdinių kultūrų yra užteršti aflatoksinais.
  • Grūdai ir džiovinti vaisiai, ypač atgabenti iš šiltų kraštų. Esant 30–35°C aplinkos temperatūrai ir tam tikram drėgmės kiekiui susidaro itin palankios sąlygos pelėsiams daugintis, čia dažniausiai aptinkamas aspergillus flavus, gaminantis itin toksiškus ir stipriomis kancerogeninėmis savybėmis pasižyminčius aflatoksinus. Net ir nedidelis jų kiekis gali sukelti genų mutacijas bei kepenų vėžį, tad jei riešutai ar džiovinti vaisiai yra raukšlėti, nešvieži, pageltę, įtartino skonio ir kvapo ar jų paviršiuje yra matomo pelėsio, juos reikia išmesti nedvejojant. Taip pat reikia išmesti bet kokius papelijusius minkštus vaisius, daržoves, net jei pelėsis yra tik ant žievelės, kaip ir virtą mėsą, troškinius, dešreles, bet kokius masto likučius. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.
  • Kavos ir kakavos pupelės.
  • Pienas, kiaušiniai, mėsa (patenka per užterštus pašarus), makaronai. Piene ir jo produktuose visada aptinkama pelėsinių grybų sporų, kurios čia patenka per užterštus pašarus, su aplinkos dulkėmis.
  • Duonoje pelėsis plinta ypač greitai, nes joje yra gausybė oro tarpų, be to, ji yra minkšta. Jei aptikote supelijusią duoną, kad iš duonos paviršiuje esančių pelėsio viršūnėlių nepasklistų sporos, atsargiai įdėkite ją į maišelį, užriškite ir išmeskite.
  • Ypač greitai pelėsiai ir jų toksinai plinta skystuose produktuose. Kuo daugiau drėgmės yra produkte, tuo greičiau jis pelija, pelėsiai ir jų toksinai greičiau paplinta visame jo plote.
  • Varškė, jogurtas, baltieji ar fermentiniai sūriai, duona ir jos produktai, vaisiai ir daržovės, uogienės, sultys, rauginti produktai, mėsa ir jos gaminiai, kiaušiniai, riešutai, džiovinti vaisiai ir visi kiti produktai turi būti tuoj pat išmetami, pastebėjus ant jų pelėsius. Obuolius, kriaušes, persikus apnikus pelėsiui, neatsakingai rūšiuojant, jų toksinų kartais patenka į sultis, apsinuodijus tokiomis sultimis gali sutrikti skrandžio veikla, pasireikšti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos skausmas. Yra buvę atvejų, kai pelėsiais užkrėstos buvo ir iš trečiųjų šalių atvežtinės vynuogių sultys, razinos.

Apipelijusios sienos

Shutterstock

Buityje paplitusius pelėsius galite pamatyti vonioje, drėgnų patalpų kampuose, ant tinko, plastiko, silikoninių apdailos detalių, skalbimo mašinose, indaplovėse, šaldytuvuose, gėlių vazonuose. Sienų pelėsių sporos yra be galo gyvybingos, jos ilgai išlieka gyvybingos net ir visiškai atsikračius pelėsių. Dažniausiai patalpų pelėsių poveikis pasireiškia galvos skausmais, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, pneumonija, astmos priepuoliais, viršutinių kvėpavimo takų dirginimu, lėtiniu nuovargiu ir kt. Patalpų ore skraidančios sporos gali sukelti įvairias alergines ir kvėpavimo takų ligas. Nuo alerginio rinito kenčia daugiau kaip 36 milijonai žmonių.

Žmonių, kenčiančių nuo alergijos pelėsiams, kasmet daugėja. Pagrindiniai alergijos pelėsiui požymiai: užsikimšusi nosis arba sloga, nosies niežėjimas, gerklės perštėjimas, čiaudulys, ašarojimas. Žmonėms, sergantiems astma, alergija pelėsiui gali paaštrinti astmos simptomus. Ypač dažnai dėl patalpų pelėsio kenčia žmonės, daugiausiai laiko praleidžiantys uždarose patalpose: vaikai, pagyvenę asmenys. PSO duomenimis, 30 proc. visų pastatų vidinių patalpų turi problemų dėl oro drėgmės ir pelėsio. Drėgmės lygis kyla prastai vėdinamose ir nepakankamai šildomose patalpose, tai skatina pelėsių, bakterijų ir grybų dauginimąsi, kurie skleidžia ore savo sporas bei kenksmingus lakiuosius organinius junginius. Pelėsis patalpose itin gerai auga esant apie 20°C temperatūrai, > 95 proc. drėgnumui bei prastam vėdinimui.

Kaip išvengti pelėsio:

Vaisius ir daržoves bei kitus produktus laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

Duoną laikykite sausoje ir ne per šiltoje vietoje.

Dėžutes ir indelius, kuriuose laikote produktus, reguliariai šluostykite acte suvilgytu skudurėliu.

Bent kartą per mėnesį valykite šaldytuvą, naudokite tam sodos tirpalą.

Dažnai vėdinkite namus ir patalpas, kuriose laikote maisto produktus.

Pirkdami produktus, atidžiai juos apžiūrėkite, patikrinkite galiojimo datas, nepirkite nukainuotų produktų – jų galiojimo laikas dažnai būna pasibaigęs arba besibaigiantis, yra didelė tikimybė, kad juose jau yra ir pelėsis.

Nekaupkite maisto atsargų, geriau dažniau pirkite mažesniais kiekiais.

Saugokite maistą uždengiamose dėžutėse ar pridenkite maistine plėvele, kad jis neužsiterštų esančiomis ore pelėsio sporomis.

Produktų, išimtų iš šaldytuvo, nelaikykite ilgiau kaip 2 val.

Pagamintą maistą suvartokite per 2, daugiausiai 3 paras.

Pelėsiams daugintis reikalingas oras, todėl, norint išvengti raugintų produktų pelijimo, juos būtina gerai paslėgti, kad pasišalintų tarp produktų esančios oro priemaišos bei produktų paviršius kuo mažiau kontaktuotų su aplinkos oru.

Jei aptikote supelijusių produktų, neuostykite jų, tai gali pakenkti jūsų plaučiams. Kad nepaskleistumėte sporų, atsargiai įdėkite į polietileninį maišelį, sandariai užriškite ir tuoj pat išmeskite. Švariai išplaukite vietą, kurioje gulėjo supelijęs produktas. Atidžiai apžiūrėkite šalia buvusius produktus, ar pelėsis neišplito. Švariai nusiplaukite rankas.

Kad uogienės nepelytų, jų sudėtyje turi būti bent 65 procentai cukraus, kuris neleidžia daugintis bakterijoms ir pelėsiams.

Dauguma mano, kad pavojingi tik minkšti apipeliję produktai, o kietuose pelėsis „nepraeina“ gilyn, tad galima nukrapščius ar nupjovus supelijusią vietą, valgyti toliau. Deja, pelėsio hifai yra įsišakniję daug giliau, nei matyti paviršiuje, tad atpjovę apipelijusį kraštą niekada negalite būti tikri, kad pašalinote visą pelėsį.

Pastovi 40–65 proc. santykinė drėgmė neleidžia pelėsiams veistis. Drėgmės lygio palaikymui rekomenduojama naudoti drėgmės surinktuvus, oro kondicionierius (tačiau būkite atidūs, kartais pelėsis apsigyvena pačiuose kondicionieriuose ar drėgmės surinkėjuose). Gamindami maistą, įjunkite garų surinktuvą ar praverkite langą, maudydamiesi praverkite ventiliacijos angas. Laikykite praviras vonios duris, kad vonios kambaryje esanti drėgmė išsisklaidytų. Palikite indaploves ar skalbimo mašinas praviras bent nakčiai. Jei įmanoma, skalbinius džiovinkite ne kambariuose, o balkonuose.

Neperlaistykite augalų.

Gyvenamuosiuose kambariuose, virtuvėje, vonioje ideali temperatūra turėtų būti 19–22°C, o miegamuosiuose – 16–20°C.

Pelėsiai šalinami cheminiu ir mechaniniu būdu. Tačiau dažniausiai pelėsių naikinimo priemonės negali sustabdyti jų augimo ilgam laikui, jie vis tiek atsinaujina. Tad darykite viską, kad pelėsių neatsirastų ir netektų su jais kovoti.

„Mamos žurnalas“

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

  • 10 paprastų patarimų, kad naujo derliaus gėrybės nesusargdintų vaiko
  • 3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą
  • 3 vaikų mama biochemikė Laura Stančė: „Būtų mano valia, išmesčiau visus plastikinius žaislus“
  • makaronai
    3 vasariški ir greiti receptai iš makaronų ir šviežių daržo gėrybių
  • makaronai
    5 mitai apie makaronus: ekspertas atskleidė, kokius iš tikrųjų rinktis
  • Šaldytuvas
    6 ženklai, kad tai – paskutinės jūsų šaldytuvo gyvenimo savaitės
  • košė
    Ar kūdikis, valgydamas maistelį iš spaudžiamųjų pakuočių, išmoks kramtyti?
  • Studijos G foto nuotr.2
    Darželiuose maistas gaminamas pagal 10 sveikos mitybos principų. Kokie jie?
  • šaldymas
    Daržovių šaldymas namuose: ar viską atliekate taisyklingai?
  • maistas
    Du ispaniškos paelijos receptai: gamyba paprasta ir vos kelios taisyklės
  • Efektyvaus namų tvarkymosi konsultantė pataria, kaip be skausmo atsikratyti daiktais
  • Kaip išsivalyti namus greitai ir linksmai. Praktinė atimintinė visiems kambariams
  • Duona
    Kur man dėti šitiek duonos: 10 netikėtų būdų, kaip namuose panaudoti duoną
  • kūdikio maitinimas
    Ką duoti valgyti vaikui, kol neišdygo 16 dantų?
  • Ką manote apie liofilizuotus produktus vaikams?
  • valgo
    Mažas vaikas nevalgo – ar tikrai?
  • buitis
    Namų tvaktymosi mokslas. Keli patarimai, nuo kurių prašviesės ir akyse, ir namuose
  • Naujas žurnalo „Valgutis. Viskas apie vaikų mitybą“ numeris jau prekyboje!
  • sėklos
    Penkios populiariausios ir vertingiausios sėklos – ką gero jos duoda
  • šaldytuvas
    Prisipirkome maisto kelioms savaitėms, o jis akyse genda. Kaip išlaikyti šviežumą?
  • makaronai
    Spagečiai, vamzdeliai, sraigteliai – kokie padažai tinka skirtingoms makaronų rūšims
  • serga
    Sunkieji metalai ir vaiko sveikata: būkime atidūs ir grybaudami, ir pirkdami žaislus
  • Viduriuoja
    Trys priežastys, kodėl vaikas viduriuoja ir ką daryti, jeigu „prikibo“ viduriavimo virusas
  • maistas
    Užrašai ant maisto pakuočių „tinka vartoti iki“ ir „geriausias iki“ skiriasi kaip diena ir naktis
  • Vaiko kambarys: smagios ir saugios pramogos
  • Šaltasis sezonas atidarytas: 10 patarimų atmintinė, kaip nesusirgti
  • Šventinė užstalės karštinė ir vaikų skrandukai, arba – kodėl vaikų gydytojai nelaukia žiemos švenčių
Gairės: Ar vaikui kenkia pelėsiaiPelėsiai butePelėsiai ir kambariniai augalaiPelėsiai voniojeSupelijęs maistasVaikas ir pelėsiai
Next Post
Prof. Kliučinskas

Profesorius papsakojo, ką reiktų žinoti apie pasiruošimą gimdymui pandemijos metu

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


1 + = aštuoni

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Mamos puslapis

Mamos skalbykla atidaryta! Patarimai, kaip skalbti vaikų drabužius
Yra ne viena priežastis, kai svoris auga „iš oro“, ir kalorijų skaičiavimas nieko neduos
Anželos ir Žygimanto Gečų šeimoje auga ketverių su puse metukų performeris Žakas
Tėčio dienos proga siūlome dovanų idėją tėčiams, kuri bus įveikiama bet kokio amžiaus vaikams

Kūdikis

Kūdikio oda: būklės, kurių nereikia bijoti
Kaip reaguoti į kūdikio verksmą? Vienas patarimas yra esminis
Kūdikiai klykia, kad išgyventų, tačiau kaip išgyventi tėvams? Raminimui siūlomas 5S metodas
„Normalūs“ ir „nenormalūs“ dantų dygimo požymiai

Laisvalaikis

Keliaujančios mamos dalinasi – svajonių Balis su vaikais
Vaikas prašo augintinio? Specialistė pataria, kaip pasiruošti
„Atostogų parke“ – visada geras oras
Jei planuojate šeimos fotosesiją – patyrusios fotografės patarimai

Nėštumas

Antrojo vaikelio laukimas – psichologė pataria kaip pasiruošti pokyčiams
Atmintinė nėštumą planuojančioms ir jau besilaukiančioms – ką svarbu žinoti?
Akušerė apie gimdymą namuose: „Vargu, ar aš pati drįsčiau“
Strijos – nemaloni nėščiųjų, paauglių ir sportininkų problema

Receptai

Naminių ledų receptai – nuo egzotiškųjų skonių iki išskirtinių su pipirais ar avokadais. Dalinasi tinklarašis „Mano vaikas valgo viską“
Velykų burtai virtuvėje. Receptais dalijasi tinklaraščio „Paprasta gaminti“ autorė Karina
Ar humusas naudingas žmogaus organizmui?
VERGNANO – itališkos kavos kultūros ženklas, vertinamas pasaulyje jau 150 metų

Tėčiams

Tėčio dienos proga siūlome dovanų idėją tėčiams, kuri bus įveikiama bet kokio amžiaus vaikams
8–12 proc. vyrų yra nevaisingi. Jeigu tai jūsų vyras, perduokite jam – yra gerų žinių
Kūdikio gimimo proga: 11 dovanų idėjų mamai nuo vyro
Tyrimas atskleidė: 1 iš 10 vyrų patiria pogimdyminės depresijos požymius

Vaiko psichologija

Juda ir garsiai kalba, trukdo kitiems vaikams, nesusikaupia ir elgiasi, kaip jam šauna į galvą. Judrus ar hiperaktyvus?
Vaikas nemoka spręsti konfliktų su draugais? Išmokykite jį sistemos SPRĘSK
Padėkite, namuose „sunkus“ paauglys
Tėvams atrodo, kad ir vaikams reikia tempo, kad išmoktų gyventi šitame pasaulyje. Tačiau vaikams trūksta tiesiog pauzės nieko neveikti

Ekologija

Kaip aš iš paskutiniųjų stengiausi būti „eko“ mama ir kas iš to gimė
Kartą ir visiems laikams – plauti ar neplauti rūšiuojamas atliekas?
Kaip sutvarkyti namus, kad juose būtų kuo sveikiau gyventi vaikui
Tvarios Kalėdos: patarimai, kaip neapšnerkšti planetos per didžiąsias metų šventes

Kelionės

Keliaujančios mamos dalinasi – svajonių Balis su vaikais
Ką su vaikais pamatyti Londone per savaitgalį: mokami ir nemokami objektai
Lekiam į Katovicus? Lina iš instagramo paskyros „Nėra Blogo Oro“ sudarė jums idealų maršrutą
Kelionė į Londoną Hario Poterio pėdsakais sužavės kiekvieną vaiką

Jaunas kaimas

Dėl ko gyvename kaime? Todėl, kad mieste nėra ką veikti
Kodėl vaikams augti kaime iki mokyklos yra nepalyginamai geriau
Sakalas Zacharijus ir jo ožkelės, kurios pozavo net „Playbojui“
Rojus Legų kaime: vilniečių šeima įsuko baidarių verslą ir nepasigenda sostinės

Dovanų kuponas

Dovanų kuponas
saulės apsauga
vitaminai mamoms
Iki pergalės
Mįsliaus dirbtuvės
kepuraitės vaikams

Vaikystės sodas

privatus darželis
batukai vaikams
vežimėliai
dantukų gydymas
batukai
kosmetika moterims
Deinavos baldai vaikų kambariui
Livin - ekologiški ir natūralūs produktai
saulės gojus
Mamos žurnalo prenumerata
kūdikių maistelis
revu klinika
sebamed baby
papuošalai
filharmonija
Zuza.lt - Vaikų prekės
žuvų taukai
dantų klinika
auksomeistrai.lt-300X300
neutral
knygos tėvams

ŽYMOS

Aktyvių mamų zona Antibiotikai Atopinis dermatitas Etnokultūra Garsi mama Gerosios bakterijos Gimdymo baimė Globa Imunitetas Kalbos raida Kalėdos Karantinas Knygos mamoms Knygos tėvams Knygos vaikams Ką veikti su vaiku Kūdikio raida Lieknėjimas Mamų bendruomenės Mažakraujystė Motinystė ir karjera Motinystė svetur Naujos knygos Neišnešiotukas Nevaisingumas Papildomas maitinimas Pirmokas Pogimdyminė depresija Skaitymas Skyrybos Svoris po gimdymo Teatras vaikams Vaikiškos knygos Vaiko raida Vaikystė senovėje Vaikų ir tėvų santykiai viduriavimas Vieniša mama Vilma Grigienė Vitaminas C Vitaminas D Vėlyva motinystė Įvaikinimas Šemeta Žaislai
  • Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata

Sekite mus:

  • Kontaktai
  • Sveiki pirmieji metai
  • Privatumo politika
  • Prenumerata
  • Nėštukė
  • liekna.com

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos

No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos