• APIE MUS
  • MŪSŲ KONSULTANTAI
  • REKLAMA
  • PRENUMERTA
  • KONTAKTAI
  • TEMOS
Mamos Žurnalas
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
    • Redakcijos projektai
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
    • Sveikos akytės
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
    • Privatus lavinimas
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologas atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata ir grožis
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Naujienos
    • Tinklaraštis
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
    • Pogimdyminė depresija
    • Emigrantų vaikai
    • Priimti kitokį
    • Aš vaikas ir knyga
    • Kultūros skiepas
    • Neišnykstanti Lietuva
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
    • Redakcijos projektai
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
    • Sveikos akytės
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
    • Privatus lavinimas
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologas atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata ir grožis
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Naujienos
    • Tinklaraštis
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
    • Pogimdyminė depresija
    • Emigrantų vaikai
    • Priimti kitokį
    • Aš vaikas ir knyga
    • Kultūros skiepas
    • Neišnykstanti Lietuva
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
Mamos Žurnalas
No Result
View All Result

Kodėl reikia išmesti supelijusią riekutę? Apie klastinguosius pelėsius tikrai dar ne viską žinote

in Pediatras atsako, Vaiko sveikata
0
duona

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

duona
Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Pelėsių, atrodo, yra visur – už močiutės spintos, ant pernykštės uogienės dangtelio, senos duonos kampo, prabangaus sūrio.

Kas yra pelėsis – vaistas, maistas ar nuodas?

Lina Orlovskaja, gydytoja endokrinologė

Su pelėsiais atsargiai

Nors internete ir spaudoje gausybė informacijos apie šiuos gražuolius, priklausančius grybų karalystei, vis dėlto, prisipažinkite sąžiningai – senu įpratimu neskubate išmesti tik kamputyje papelijusio duonos kepalėlio, užsistovėjusių vaisių ar daržovių, pelėsio kailiuku truputį padengtos uogienės. Nupjaunate kampą, nubraukiate šaukštu ir – į burną. Sakysite, o kas čia tokio, mano močiutė visada taip darė ir nieko jai neatsitiko, iš pelėsių juk gaminami vaistai. O kur dar pelėsinės dešros, pelėsiniai sūriai – jie ne tik valgomi, bet net laikomi delikatesais.

Deja, taip manydami labai klystate.

Pelėsiai valgo viską

Pelėsiai, kaip grybų karalystės atstovai, susiformavo jau prieš 650 mln. metų, ir jų įvairovė yra daug didesnė, nei įsivaizduojate. Tiek milijonų metų pelėsiams išgyventi buvo visai nesunku dėl to, kad maistui jie neišrankūs. Pelėsiai valgo viską: maistą, medieną, kartoną, odą, mūrą, plastiką, tinką, dažus ir įvairiausias sintetines medžiagas, kurių nevalgo joks kitas gyvojo pasaulio atstovas. Pelėsiai turi savo ginklą – nuodus, kuriuos skleidžia į aplinką, – mikotoksinus. Šie toksinai jau ne kartą istorijoje yra lėmę masines ūkio paukščių, gyvulių, žuvų gaištis, žmonių apsinuodijimų protrūkius, nuo pelėsio antpuolių kenčia vaismedžiai, vaiskrūmiai, javai, daržovės, o supelijusį namą ar butą gali tekti apleisti ir ieškotis kitos pastogės. Gamtai pelėsiai yra reikalingi, nes skaido įvairias atliekas, medieną, lapus, mineralizuoja juos, todėl paruošia augalams maisto, kurį jie gali pasisavinti.

O mes valgome juos

Teisybė yra ir tai, kad pelėsis naudojamas masto pramonėje bei kulinarijoje: dešrų, sūrių gamyboje. Kai kurios vyno rūšys gaminamos iš supelijusių vynuogių. Sojos padažas yra gaminamas sojos masę apkrečiant tam tikra pelėsio kultūra, dėl kurios ji įgauna ypatingą skonį.

Tačiau maisto pramonėje naudojami tam tikrų padermių specialiai išauginti pelėsiai (pvz., sūrių gamyboje naudojami Penicillium, Aspergillus, Mucor genties pelėsiai), jie auginami, laikantis griežtų sąlygų ir stengiantis, kad visai neišskirtų arba beveik neišskirtų sveikatai kenksmingų mikotoksinų. Tačiau esant nukrypimams nuo maisto gamybos sąlygų, jame galimi tam tikri pelėsių išskiriamų kenksmingų medžiagų kiekiai. Pelėsinių grybų kultūros, naudojamos pelėsinių dešrų ar sūrių gamyboje, turi specifinį būdingą vaizdą ir kvapą. Vytinti kumpiai ir pelėsinės dešros padengtos balkšvu ar gelsvu pelėsio sluoksniu, kuris šiek tiek pristabdo bakterijų ir kitų rūšių pelėsių dauginimąsi. Tačiau tiek pelėsinės dešros, tiek sūriai irgi gali sugesti, apsikrėsti „laukiniu“ pelėsiu. Jei sūrio ar dešros pelėsio vaizdas yra pakitęs, nebūdingos spalvos ar kvapo bei skonio, tokio produkto valgyti nebegalima.

Ne paslaptis, kad pelėsinių sūrių ir dešrų valgymas prisideda prie mikrobų atsparumo antibiotikams. Be to, pelėsis yra gyvas organizmas, jis nuolat kinta, vystosi, dauginasi, mutuoja, sąveikauja su aplik esančiais mikroorganizmais. Tad jei toks svečias nuspręstų apsigyventi jūsų žarnyne, užtektų vieno gero pasivaišinimo delikatesiniu sūriu ir „gautumėte“ disbakteriozę, su kuria sėkmingai arba nesėkmingai kovotumėte iki gyvenimo galo.

Nepatariama nėščiosioms

Nebevalgykite duonos, net jei apipelijęs mažas plotelis. Linos Ruškytės nuotr.

Pelėsiniai sūriai, kaip ir kiti minkštieji sūriai: bri, kamamberas, rikota, mocarela, feta, minkštieji ožkos pieno sūriai, – yra brandinami iš nepasterizuoto pieno – juose gali būti listerijozės sukėlėjų, ypač nepatartina tokių sūrių vartoti besilaukiančioms moterims. Listerijos yra labai atsparios aplinkos veiksniams ir gali išlikti gyvybingos bei daugintis net ir be oro ar esant žemai temperatūrai (pvz., žuvį saugant šaldiklyje).

Maistas, kuris natūraliai pelija

Maistas, kuris natūraliai pelija, nėra tolygus pramonės gaminiams, nes jis apkrėstas „laukiniu“ pelėsiu, gaminančiu nuodus, mikotoksinus. Pelėsiui daugintis ypač palanki šilta ir drėgna aplinka. Mikotoksinai kenkia nervinėms ląstelėms, imuninei sistemai, virškinimo sistemai, kepenims, plaučiams. Aflatoksinai – vieni iš pavojingiausių mikotoksinų – dažniausiai aptinkami kukurūzuose ir žemės riešutuose. Maitinant gyvulius pašarais, į kurių sudėtį įeina šie produktai, aflatoksinai gali sukelti tiek žmogaus, tiek ir gyvulio mirtį dėl lėtinio apsinuodijimo aflatoksinais, kepenų vėžio. Dalis nuodo per tokius pašarus patenka į gyvūninės kilmės produktus, kuriuos  savo mitybai vartoja žmonės.

Antibiotikai irgi pelėsiai

Viena iš pelėsių išskiriamų mikotoksinų rūšių yra antibiotikai, pirmą kartą atsitiktinai atrasti mokslininko A. Flemingo 1929-aisiais, o gydyme pirmą kartą pritaikyti 1941-aisiais. Antibiotikai leido išgydyti tokias ligas kaip cholera, vidurių šiltinė, tuberkuliozė, plaučių uždegimas, maras, sifilis. Šiandien, deja, dėl žmonių neatsakingo besaikio vartojimo, antibiotikai jau patiria savo šlovingos veiklos saulėlydį. Bakterijos, susidurdamos su antibiotikais bei įvairiomis kitokiomis dezinfekcinėmis cheminėmis medžiagomis, „mokosi“ su jais kovoti ir savo palikuonims perduoda gebėjimą išgyventi antibiotikų poveikyje.

Mokytis išgyventi joms labai padeda ne tik antibiotikai, bet ir mūsų besaikiškai vartojama buitinė chemija, skalbimo milteliai, indų plovikliai, muilai, dantų pastos, dantų skalavimo skysčiai, indaplovių chemikalai, tualetų ir kriauklių plovikliai, įvairiausi skysčiai, skirti grindims, sienoms, orkaitėms, griliams, viryklėms ir kitiems paviršiams šveisti.

Farmacijos pramonė kuria vis naujas antibiotikų rūšis, tačiau ir bakterijos mokosi su jais kovoti itin sparčiai, tad lieka viltis, kad mokslas neatsiliks nuo bakterijų.

Kodėl reikia išmesti supelijusią riekutę

kramtymas
Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Tūkstančiai rūšių pelėsinių grybų gausiai paplitę aplinkoje, dauginasi jie sporomis, kurios plinta oru, vandeniu, su aplinkos dulkėmis, per apkrėstus daiktus. Maisto pelijimą dažniausiai sukelia Cladosporium, Thamnidium,Rhizopus, Penicillium,Fusarium, Aspergillus ir kitos gentys pelėsių. Patekusios ant maisto produktų sporos, susidarius palankioms sąlygoms, ima daugintis ir augti. Pelėsis, kurį matome produkto paviršiuje, yra tik ledkalnio viršūnė. Iš tikrųjų dėl savo grybienos (hifų) pelėsis jau yra prasiskverbęs į daug gilesnius produkto sluoksnius, be to, dar ir paskleidęs savo mikotoksinus, kurie taip pat greitai paplinta produkto gilumoje.

Mikotoksinai yra beskonės, bekvapės medžiagos, jos gana stabilios ir išlieka produkte, nors pelėsius mes pašaliname nuo paviršiaus. Pavojingiausia mikotoksinų rūšis yra minėtieji aflatoksinai. Taigi, jeigu matote melsvą pelėsio dėmelę duonos paviršiuje, pašalindami tik tą duonos dalį, viso pelėsio tikrai nepašalinate. Nei virinimas, nei užšaldymas mikotoksinų irgi nesunaikina.

Dažniausiai pelijantys produktai

  • Žemės riešutai bei pistacijos ir kitos riešutų rūšys, žemės riešutų sviestas (rizikos produktai: riešutai iš Pakistano, Irano, turgavietėse pirkti riešutai). Jei riešuto kevalas yra apipelijęs, reikia išmesti visą riešutą.
  • Sojos, žirniai, kviečiai, miežiai, ryžiai. Lietuvoje užaugintuose grūduose pelėsinių grybų randama retai, nes sąlygos tam nėra palankios, tačiau jų gali atsirasti produktus netinkamai laikant namuose ar sandėliuose. Produktai turi būti laikomi vėsioje, sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, jie turi būti uždengti, kad su dulkėmis į juos nepatektų pelėsių sporos. Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija atliko tyrimą, kurio metu nustatė, kad 25 proc. visų pasaulio grūdinių kultūrų yra užteršti aflatoksinais.
  • Grūdai ir džiovinti vaisiai, ypač atgabenti iš šiltų kraštų. Esant 30–35°C aplinkos temperatūrai ir tam tikram drėgmės kiekiui susidaro itin palankios sąlygos pelėsiams daugintis, čia dažniausiai aptinkamas aspergillus flavus, gaminantis itin toksiškus ir stipriomis kancerogeninėmis savybėmis pasižyminčius aflatoksinus. Net ir nedidelis jų kiekis gali sukelti genų mutacijas bei kepenų vėžį, tad jei riešutai ar džiovinti vaisiai yra raukšlėti, nešvieži, pageltę, įtartino skonio ir kvapo ar jų paviršiuje yra matomo pelėsio, juos reikia išmesti nedvejojant. Taip pat reikia išmesti bet kokius papelijusius minkštus vaisius, daržoves, net jei pelėsis yra tik ant žievelės, kaip ir virtą mėsą, troškinius, dešreles, bet kokius masto likučius. Jeigu pelėsis atsirado ant vienos vynuogės, reikėtų negailint išmesti visą kekę.
  • Kavos ir kakavos pupelės.
  • Pienas, kiaušiniai, mėsa (patenka per užterštus pašarus), makaronai. Piene ir jo produktuose visada aptinkama pelėsinių grybų sporų, kurios čia patenka per užterštus pašarus, su aplinkos dulkėmis.
  • Duonoje pelėsis plinta ypač greitai, nes joje yra gausybė oro tarpų, be to, ji yra minkšta. Jei aptikote supelijusią duoną, kad iš duonos paviršiuje esančių pelėsio viršūnėlių nepasklistų sporos, atsargiai įdėkite ją į maišelį, užriškite ir išmeskite.
  • Ypač greitai pelėsiai ir jų toksinai plinta skystuose produktuose. Kuo daugiau drėgmės yra produkte, tuo greičiau jis pelija, pelėsiai ir jų toksinai greičiau paplinta visame jo plote.
  • Varškė, jogurtas, baltieji ar fermentiniai sūriai, duona ir jos produktai, vaisiai ir daržovės, uogienės, sultys, rauginti produktai, mėsa ir jos gaminiai, kiaušiniai, riešutai, džiovinti vaisiai ir visi kiti produktai turi būti tuoj pat išmetami, pastebėjus ant jų pelėsius. Obuolius, kriaušes, persikus apnikus pelėsiui, neatsakingai rūšiuojant, jų toksinų kartais patenka į sultis, apsinuodijus tokiomis sultimis gali sutrikti skrandžio veikla, pasireikšti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, galvos skausmas. Yra buvę atvejų, kai pelėsiais užkrėstos buvo ir iš trečiųjų šalių atvežtinės vynuogių sultys, razinos.

Apipelijusios sienos

Shutterstock

Buityje paplitusius pelėsius galite pamatyti vonioje, drėgnų patalpų kampuose, ant tinko, plastiko, silikoninių apdailos detalių, skalbimo mašinose, indaplovėse, šaldytuvuose, gėlių vazonuose. Sienų pelėsių sporos yra be galo gyvybingos, jos ilgai išlieka gyvybingos net ir visiškai atsikračius pelėsių. Dažniausiai patalpų pelėsių poveikis pasireiškia galvos skausmais, nerviniu dirglumu, nuovargiu, alerginėmis reakcijomis, peršalimo simptomais, akių ašarojimu, odos perštėjimu, sloga, kosuliu, pneumonija, astmos priepuoliais, viršutinių kvėpavimo takų dirginimu, lėtiniu nuovargiu ir kt. Patalpų ore skraidančios sporos gali sukelti įvairias alergines ir kvėpavimo takų ligas. Nuo alerginio rinito kenčia daugiau kaip 36 milijonai žmonių.

Žmonių, kenčiančių nuo alergijos pelėsiams, kasmet daugėja. Pagrindiniai alergijos pelėsiui požymiai: užsikimšusi nosis arba sloga, nosies niežėjimas, gerklės perštėjimas, čiaudulys, ašarojimas. Žmonėms, sergantiems astma, alergija pelėsiui gali paaštrinti astmos simptomus. Ypač dažnai dėl patalpų pelėsio kenčia žmonės, daugiausiai laiko praleidžiantys uždarose patalpose: vaikai, pagyvenę asmenys. PSO duomenimis, 30 proc. visų pastatų vidinių patalpų turi problemų dėl oro drėgmės ir pelėsio. Drėgmės lygis kyla prastai vėdinamose ir nepakankamai šildomose patalpose, tai skatina pelėsių, bakterijų ir grybų dauginimąsi, kurie skleidžia ore savo sporas bei kenksmingus lakiuosius organinius junginius. Pelėsis patalpose itin gerai auga esant apie 20°C temperatūrai, > 95 proc. drėgnumui bei prastam vėdinimui.

Kaip išvengti pelėsio:

Vaisius ir daržoves bei kitus produktus laikykite sausoje, vėsioje vietoje.

Duoną laikykite sausoje ir ne per šiltoje vietoje.

Dėžutes ir indelius, kuriuose laikote produktus, reguliariai šluostykite acte suvilgytu skudurėliu.

Bent kartą per mėnesį valykite šaldytuvą, naudokite tam sodos tirpalą.

Dažnai vėdinkite namus ir patalpas, kuriose laikote maisto produktus.

Pirkdami produktus, atidžiai juos apžiūrėkite, patikrinkite galiojimo datas, nepirkite nukainuotų produktų – jų galiojimo laikas dažnai būna pasibaigęs arba besibaigiantis, yra didelė tikimybė, kad juose jau yra ir pelėsis.

Nekaupkite maisto atsargų, geriau dažniau pirkite mažesniais kiekiais.

Saugokite maistą uždengiamose dėžutėse ar pridenkite maistine plėvele, kad jis neužsiterštų esančiomis ore pelėsio sporomis.

Produktų, išimtų iš šaldytuvo, nelaikykite ilgiau kaip 2 val.

Pagamintą maistą suvartokite per 2, daugiausiai 3 paras.

Pelėsiams daugintis reikalingas oras, todėl, norint išvengti raugintų produktų pelijimo, juos būtina gerai paslėgti, kad pasišalintų tarp produktų esančios oro priemaišos bei produktų paviršius kuo mažiau kontaktuotų su aplinkos oru.

Jei aptikote supelijusių produktų, neuostykite jų, tai gali pakenkti jūsų plaučiams. Kad nepaskleistumėte sporų, atsargiai įdėkite į polietileninį maišelį, sandariai užriškite ir tuoj pat išmeskite. Švariai išplaukite vietą, kurioje gulėjo supelijęs produktas. Atidžiai apžiūrėkite šalia buvusius produktus, ar pelėsis neišplito. Švariai nusiplaukite rankas.

Kad uogienės nepelytų, jų sudėtyje turi būti bent 65 procentai cukraus, kuris neleidžia daugintis bakterijoms ir pelėsiams.

Dauguma mano, kad pavojingi tik minkšti apipeliję produktai, o kietuose pelėsis „nepraeina“ gilyn, tad galima nukrapščius ar nupjovus supelijusią vietą, valgyti toliau. Deja, pelėsio hifai yra įsišakniję daug giliau, nei matyti paviršiuje, tad atpjovę apipelijusį kraštą niekada negalite būti tikri, kad pašalinote visą pelėsį.

Pastovi 40–65 proc. santykinė drėgmė neleidžia pelėsiams veistis. Drėgmės lygio palaikymui rekomenduojama naudoti drėgmės surinktuvus, oro kondicionierius (tačiau būkite atidūs, kartais pelėsis apsigyvena pačiuose kondicionieriuose ar drėgmės surinkėjuose). Gamindami maistą, įjunkite garų surinktuvą ar praverkite langą, maudydamiesi praverkite ventiliacijos angas. Laikykite praviras vonios duris, kad vonios kambaryje esanti drėgmė išsisklaidytų. Palikite indaploves ar skalbimo mašinas praviras bent nakčiai. Jei įmanoma, skalbinius džiovinkite ne kambariuose, o balkonuose.

Neperlaistykite augalų.

Gyvenamuosiuose kambariuose, virtuvėje, vonioje ideali temperatūra turėtų būti 19–22°C, o miegamuosiuose – 16–20°C.

Pelėsiai šalinami cheminiu ir mechaniniu būdu. Tačiau dažniausiai pelėsių naikinimo priemonės negali sustabdyti jų augimo ilgam laikui, jie vis tiek atsinaujina. Tad darykite viską, kad pelėsių neatsirastų ir netektų su jais kovoti.

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

  • 10 paprastų patarimų, kad naujo derliaus gėrybės nesusargdintų vaiko
  • 3 mitai, kuriais žmonės vadovaujasi drėkindami ir valydami namų orą
  • 3 vaikų mama biochemikė Laura Stančė: „Būtų mano valia, išmesčiau visus plastikinius žaislus“
  • makaronai
    3 vasariški ir greiti receptai iš makaronų ir šviežių daržo gėrybių
  • makaronai
    5 mitai apie makaronus: ekspertas atskleidė, kokius iš tikrųjų rinktis
  • Šaldytuvas
    6 ženklai, kad tai – paskutinės jūsų šaldytuvo gyvenimo savaitės
  • košė
    Ar kūdikis, valgydamas maistelį iš spaudžiamųjų pakuočių, išmoks kramtyti?
  • Studijos G foto nuotr.2
    Darželiuose maistas gaminamas pagal 10 sveikos mitybos principų. Kokie jie?
  • šaldymas
    Daržovių šaldymas namuose: ar viską atliekate taisyklingai?
  • padidėjęs cholesterolis
    Du ispaniškos paelijos receptai: gamyba paprasta ir vos kelios taisyklės
  • Efektyvaus namų tvarkymosi konsultantė pataria, kaip be skausmo atsikratyti daiktais
  • Kaip išsivalyti namus greitai ir linksmai. Praktinė atimintinė visiems kambariams
  • Duona
    Kur man dėti šitiek duonos: 10 netikėtų būdų, kaip namuose panaudoti duoną
  • Papildomas maitinimas gabaliukais
    Ką duoti valgyti vaikui, kol neišdygo 16 dantų?
  • Ką manote apie liofilizuotus produktus vaikams?
  • valgo
    Mažas vaikas nevalgo – ar tikrai?
  • buitis
    Namų tvaktymosi mokslas. Keli patarimai, nuo kurių prašviesės ir akyse, ir namuose
  • Naujas žurnalo „Valgutis. Viskas apie vaikų mitybą“ numeris jau prekyboje!
  • sėklos
    Penkios populiariausios ir vertingiausios sėklos – ką gero jos duoda
  • šaldytuvas
    Prisipirkome maisto kelioms savaitėms, o jis akyse genda. Kaip išlaikyti šviežumą?
  • makaronai
    Spagečiai, vamzdeliai, sraigteliai – kokie padažai tinka skirtingoms makaronų rūšims
  • sunkieji metalai
    Sunkieji metalai ir vaiko sveikata: būkime atidūs ir grybaudami, ir pirkdami žaislus
  • maistas
    Užrašai ant maisto pakuočių „tinka vartoti iki“ ir „geriausias iki“ skiriasi kaip diena ir naktis
  • Vaikas ir viduriavimo virusai
    Vaikas ir viduriavimo virusai. Trys priežastys, kodėl vaikas viduriuoja ir ką daryti, jeigu „prikibo“ viduriavimo virusas
  • Vaiko kambarys: smagios ir saugios pramogos
  • Šaltasis sezonas atidarytas: 10 patarimų atmintinė, kaip nesusirgti
  • Šventinė užstalės karštinė ir vaikų skrandukai, arba – kodėl vaikų gydytojai nelaukia žiemos švenčių
Tags: Ar vaikui kenkia pelėsiaiPelėsiai butePelėsiai ir kambariniai augalaiPelėsiai voniojeSupelijęs maistasVaikas ir pelėsiai
Next Post
Kiek per gimdymą moteris netenka kraujo

Profesorius papsakojo, ką reiktų žinoti apie pasiruošimą gimdymui pandemijos metu

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


5 − du =


TAIP PAT SKAITYKITE

Mamos puslapis

Nuomonės formuotoja Gintarė Vasyliūtė: lyties atskleidimo ceremonija pavyko ne iš pirmo karto
Kada verta keisti seną stogo dangą į metalinę?
Ozempikas ne tik Holivude? Lietuvos vaistinėse galima įsigyti vieną nereceptinį ir keletą receptinių vaistų svoriui mažinti
Įsitempusi mama – nepalanki vaikui. Jei jaučiate bent kelis iš šių ženklų, – įsiklausykite į save

Kūdikis

Perkame nešioklę: nepamirškime kelių pagrindinių visoms nešioklėms svarbių saugumo aspektų
Klykia, riečiasi, nemiega. Naujas požiūris į gydymą – masažas nuo pilvo dieglių
Receptai kūdikiams nuo 6 mėnesių: vienoms galvos skausmas, kitoms – kūrybos aikštelė
Tai ne vien ankstukės istorija. Tai ir istorija apie mamos jausmų vandenyną

Laisvalaikis

Meškinų terapija fotosesijose: kai vaikui nejauku fotografuotis, gali padėti 150 senovinių meškiukų
5 Italijos salos, kurias verta aplankyti. Rekomenduoja knygų apie Italiją autorė
Konkurencija, sportas ir judesys – žaismingai interaktyvus spektaklis pradinukams
Kelionė į knygų pasaulį: kaip užauginti smalsų ir mąstantį skaitytoją

Nėštumas

Kai motinystė gimsta iš netekties. Apie nevaisingumo paliktą šešėlį – psichologijos mokslininkė
Odos būklių ir ligų ruletė nėštumo metu
Berniukas ar mergaitė? Lyties atskleidimo šventė Ovidijui „žemaitukui“ išpranašavo sūnų, o Gabrielei Vashai – dukrą
Kaip pagerinti vaisingumą, jeigu amžius jau nebelaikomas esminiu kriterijumi norint pastoti

Receptai

Vaikams augant, „auga“ ir blynai. Idėjomis dalinasi „Zuikio receptai“
Juodasis šokoladas – ir sveika, ir skanu. 5 netikėti receptai su juoduoju šokoladu
Lengvi virtuvės burtai: kodėl mamoms tinka receptai iš penkių produktų. Vaišina tinklaraštis „Penki produktai“
Šeši spalvoti receptai su daržovių ir vaisių milteliais – sveikam vaikų stalui

Tėčiams

Daugiavaikiai Mikalauskai, jų sodybos romantika, vaikai „kaimietukai“ ir tiesioginė tikros laimės transliacija
 Medicininiai tyrimai atskleidžia, kad į šeimą atėjus naujai gyvybei depresiją patiria iki 10 proc. vyrų
Tėčio dienos proga siūlome dovanų idėją tėčiams, kuri bus įveikiama bet kokio amžiaus vaikams
8–12 proc. vyrų yra nevaisingi. Jeigu tai jūsų vyras, perduokite jam – yra gerų žinių

Vaiko psichologija

Kaip vaikai mokosi jausti: mažų vaikų didelės emocijos
Paauglys paprašo leidimo nakvoti pas savo vaikiną ar merginą. Kokius niuansus siūlo apsvarstyti specialistai
Tvirtos ir švelnios ribos: kaip jas brėžti vaikams be bausmių ir pykčio
Pirmasis vaikas – „eksperimentinis triušis“ ir kiti dėsniai apie vaikų eiliškumą šeimoje

Ekologija

Tylūs pavojai virtuvėje: ekspertė paaiškino, kaip indai gali iš lėto nuodyti organizmą
Natūralus, ekologiškas, be GMO ir konservantų, biodinaminis… Kaip išnarplioti šią etikečių dilemą
„Natūralus“, „ekologiškas“, „nekenksmingas aplinkai“ – šių žodžių gali nebelikti įvairių produktų etiketėse. Kodėl?
Sauskelnių eksperimentas: trys šeimos per tris mėnesius „sutaupė“ 3 780 sauskelnių. Kaip?

Kelionės

5 Italijos salos, kurias verta aplankyti. Rekomenduoja knygų apie Italiją autorė
Paskutinės minutės kelionės: Spontaniškos atostogos už patrauklią kainą
Atostogos kruize – tobulas pasirinkimas tiek mamoms, tiek vaikams
Šiaurės pašvaisčių medžioklė, poledinė žvejyba, maudynės eketėse ir šiaurinių elnių varžybos. Dovilės patirtis Laplandijoje

Jaunas kaimas

Dėl ko gyvename kaime? Todėl, kad mieste nėra ką veikti
Kodėl vaikams augti kaime iki mokyklos yra nepalyginamai geriau
Sakalas Zacharijus ir jo ožkelės, kurios pozavo net „Playbojui“
Rojus Legų kaime: vilniečių šeima įsuko baidarių verslą ir nepasigenda sostinės
Affidea pasiūlymas
Meridiano licėjus
saulės kremas
Keistuolių teatras
krizinio nėštumo centras
Kuoro optika
must bee
Boozt
TuTu lietaus rūbai
Livin - ekologiški ir natūralūs produktai
pavasario vasaros kolekcija
zyle
Pilvuko pūtimo vaistai
dantukų dygimo skausmas
pampers baby
picerija
pledukai
Lenor
batukai
kabrita
kosmetika moterims
Mamos žurnalo prenumerata
papuošalai
žuvų taukai
auksomeistrai.lt

ŽYMOS

Ankstukas Antibiotikai Atopinis dermatitas Autizmas Depresija Etnokultūra Garsi mama Gerosios bakterijos Globa Imunitetas Imuniteto stiprinimas Kalbos raida Kalėdos Karantinas Knygos mamoms Knygos tėvams Knygos vaikams Ką veikti su vaiku Kūdikio raida Lieknėjimas Lietuvių autorių knygos vaikams Mamų bendruomenės Mažakraujystė Motinystė ir karjera Motinystė svetur Naujos knygos Neišnešiotukas Nerimas Nevaisingumas Papildomas maitinimas Pogimdyminė depresija Skaitymas Skyrybos Svoris po gimdymo Teatras vaikams Vaikiškos knygos Vaikystė senovėje Vaikų ir tėvų santykiai viduriavimas Vilma Grigienė Vitaminas D Vėlyva motinystė Įvaikinimas Šemeta Žaislai
  • APIE MUS
  • MŪSŲ KONSULTANTAI
  • REKLAMA
  • PRENUMERTA
  • KONTAKTAI
  • TEMOS

Sekite mus:

  • Kontaktai
  • Sveiki pirmieji metai
  • Privatumo politika
  • Prenumerata
  • Temos
  • Nėštukė
  • liekna.com

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos

No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
    • Redakcijos projektai
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
    • Sveikos akytės
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
    • Privatus lavinimas
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologas atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata ir grožis
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Naujienos
    • Tinklaraštis
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
    • Pogimdyminė depresija
    • Emigrantų vaikai
    • Priimti kitokį
    • Aš vaikas ir knyga
    • Kultūros skiepas
    • Neišnykstanti Lietuva
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos

No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
    • Redakcijos projektai
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
    • Sveikos akytės
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
    • Privatus lavinimas
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologas atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata ir grožis
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Naujienos
    • Tinklaraštis
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
    • Pogimdyminė depresija
    • Emigrantų vaikai
    • Priimti kitokį
    • Aš vaikas ir knyga
    • Kultūros skiepas
    • Neišnykstanti Lietuva
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos