Vaikų maitinimo tvarka nuo rugsėjo 1-osios gerokai keisis.
Ko vaiko lėkštėse nebebus…
Vaikų maitinimui draudžiamos šios maisto produktų grupės:
bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
šokoladas ir šokolado gaminiai;
valgomieji ledai;
pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
kramtomoji guma;
gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;
cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
kisieliai;
sultinių, padažų koncentratai;
padažai su spirgučiais;
šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami vasaros stovyklų metu);
rūkyta žuvis;
konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami vasaros stovyklų metu);
strimelė, pagauta Baltijos jūroje;
nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;
subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų t.y. – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai (kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje galima gauti hidrintus ir iš dalies hidrintus riebalus – pastarieji kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai).
Dar keli draudimai:
Maisto pervirimas, perkepimas, prideginimas draudžiamas;
Gaminant maistą neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra maisto priedų;
Kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ir vaisių (rekomenduojama sezoninių, šviežių);
Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus, garnyrus ir šaltus užkandžius;
Valgymo metu ant stalų neturi būti padėta druskos, cukraus, pipirų, garstyčių;
Pienas ir kiti gėrimai vaikams neteikiami šalti, rekomenduojama temperatūra ne žemesnė kaip 15oC;
Daug dėmesio skirta maisto priedams. Daugelio jų neturi būti vaikų maiste.
Daug dėmesio skirta maisto priedams. Daugelio jų neturi būti vaikų maiste. Maisto p[riedai, kurių neturi
būti vaikų maiste.
1. Dažikliai:
1.1. E 102 tartrazinas;
1.2. E 104 chinolino geltonasis;
1.3. E 110 saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;
1.4. E 120 košenilis, karmino rūgštis, karminas;
1.5. E 122 azorubinas, karmosinas;
1.6. E 123 amarantas;
1.7. E 124 ponso 4R, košenilis raudonasis A;
1.8. E 127 eritrozinas;
1.9. E 129 alura raudonasis AC;
1.10. E 131 patentuotas mėlynasis V;
1.11. E 132 indigotinas, indigokarminas;
1.12. E 133 briliantinis mėlynasis FCF;
1.13. E 142 žaliasis S;
1.14. E 151 briliantinis juodasis BN;
1.15. E 155 rudasis HT;
1.16. E 180 litolrubinas BK.
2. Konservantai ir antioksidantai:
2.1. E 200 sorbo rūgštis;
2.2. E 202 kalio sorbatas;
2.3. E 203 kalcio sorbatas;
2.4. E 210 benzenkarboksirūgštis;
2.5. E 211 natrio benzoatas;
2.6. E 212 kalio benzoatas;
2.7. E 213 kalcio benzoatas;
2.8. E 220‒228 sieros dioksidas ir sulfitai.
3. Saldikliai:
3.1. E 950 acesulfamas K;
3.2. E 951 aspartamas;
3.3. E 952 ciklamatai;
3.4. E 954 sacharinai;
3.5. E 955 sukralozė;
3.6. E 957 taumatinas;
3.7. E 959 neohesperidinas DC;
3.8. E 960 steviolio glikozidai;
3.9. E 961 neotamas;
3.10. E 962 aspartamo-acesulfamo druska;
3.11. E 969 advantamas.
4. Aromato ir skonio stiprikliai:
4.1. E 620 glutamo rūgštis;
4.2. E 621 mononatrio glutamatas;
4.3. E 622 monokalio glutamatas;
4.4. E 623 kalcio glutamatas;
4.5. E 624 monoamonio glutamatas;
4.6. E 625 magnio glutamatas;
4.7. E 626 guanilo rūgštis;
4.8. E 627 dinatrio guanilatas;
4.9. E 628 dikalio guanilatas;
4.10. E 629 kalcio guanilatas;
4.11. E 630 inozino rūgštis;
4.12. E 631 dinatrio inozinatas;
4.13. E 632 dikalio inozinatas;
4.14. E 633 kalcio inozinatas;
4.15. E 634 kalcio5´-ribonukleotidai;
4.16. E 635 dinatrio5´-ribonukleotidai.
Konsultavo doc. A. Vingras
„Mamos žurnalas“