Mokyklos valgykloje – kaip sveikuolių restorane

taškai

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Vaikų maitinimo tvarka nuo rugsėjo 1-osios gerokai keisis.

Ko vaiko lėkštėse nebebus…

Vaikų maitinimui draudžiamos šios maisto produktų grupės:

bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

saldainiai;

šokoladas ir šokolado gaminiai;

valgomieji ledai;

pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

kramtomoji guma;

gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;

gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto;

cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

kisieliai;

sultinių, padažų koncentratai;

padažai su spirgučiais;

šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos (jie leidžiami vasaros stovyklų metu);

rūkyta žuvis;

konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai (jie leidžiami vasaros stovyklų metu);

strimelė, pagauta Baltijos jūroje;

nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis;

subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

maisto papildai;

maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų t.y. – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai (kaitinant augalinį aliejų tam tikroje temperatūroje galima gauti hidrintus ir iš dalies hidrintus riebalus – pastarieji kelia didžiausią žalą žmogaus sveikatai).

Dar keli draudimai:

sriuba

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Maisto pervirimas, perkepimas, prideginimas draudžiamas;

Gaminant maistą neturi būti naudojami prieskonių mišiniai, kurių sudėtyje yra maisto priedų;

Kiekvieną dieną turi būti patiekta daržovių ir vaisių (rekomenduojama sezoninių, šviežių);

Tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, išskyrus gėrimus, garnyrus ir šaltus užkandžius;

Valgymo metu ant stalų neturi būti padėta druskos, cukraus, pipirų, garstyčių;

Pienas ir kiti gėrimai vaikams neteikiami šalti, rekomenduojama temperatūra ne žemesnė kaip 15oC;

Daug dėmesio skirta maisto priedams. Daugelio jų neturi būti vaikų maiste.

Daug dėmesio skirta maisto priedams. Daugelio jų neturi būti vaikų maiste. Maisto p[riedai, kurių neturi

būti vaikų maiste.

1. Dažikliai:

1.1. E 102          tartrazinas;

1.2. E 104          chinolino geltonasis;

1.3. E 110          saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;

1.4. E 120          košenilis, karmino rūgštis, karminas;

1.5. E 122          azorubinas, karmosinas;

1.6. E 123          amarantas;

1.7. E 124          ponso 4R, košenilis raudonasis A;

1.8. E 127          eritrozinas;

1.9. E 129          alura raudonasis AC;

1.10. E 131        patentuotas mėlynasis V;

1.11. E 132        indigotinas, indigokarminas;

1.12. E 133        briliantinis mėlynasis FCF;

1.13. E 142        žaliasis S;

1.14. E 151        briliantinis juodasis BN;

1.15. E 155        rudasis HT;

1.16. E 180        litolrubinas BK.

2. Konservantai ir antioksidantai:

2.1. E 200          sorbo rūgštis;

2.2. E 202          kalio sorbatas;

2.3. E 203          kalcio sorbatas;

2.4. E 210          benzenkarboksirūgštis;

2.5. E 211          natrio benzoatas;

2.6. E 212          kalio benzoatas;

2.7. E 213          kalcio benzoatas;

2.8. E 220‒228    sieros dioksidas ir sulfitai.

3. Saldikliai:

 

3.1. E 950          acesulfamas K;

3.2. E 951          aspartamas;

3.3. E 952          ciklamatai;

3.4. E 954          sacharinai;

3.5. E 955          sukralozė;

3.6. E 957          taumatinas;

3.7. E 959          neohesperidinas DC;

3.8. E 960          steviolio glikozidai;

3.9. E 961          neotamas;

3.10. E 962        aspartamo-acesulfamo druska;

3.11. E 969        advantamas.

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

4.1. E 620          glutamo rūgštis;

4.2. E 621          mononatrio glutamatas;

4.3. E 622          monokalio glutamatas;

4.4. E 623          kalcio glutamatas;

4.5. E 624          monoamonio glutamatas;

4.6. E 625          magnio glutamatas;

4.7. E 626          guanilo rūgštis;

4.8. E 627          dinatrio guanilatas;

4.9. E 628          dikalio guanilatas;

4.10. E 629        kalcio guanilatas;

4.11. E 630        inozino rūgštis;

4.12. E 631        dinatrio inozinatas;

4.13. E 632        dikalio inozinatas;

4.14. E 633        kalcio inozinatas;

4.15. E 634        kalcio5´-ribonukleotidai;

4.16. E 635        dinatrio5´-ribonukleotidai.

Konsultavo doc. A. Vingras

„Mamos žurnalas“

Susij straipsniai

Žymos: , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


7 − trys =

Kitos temos: