Vaikai mėgsta makaronus, o rudenį ir žiemą jų suvalgo daugiau nei vasarą, nes makaronai šildo, suteikia soties jausmą, be to, – skanu. O nuo kada, kokių ir kiek duoti, – pataria doc. Algimantas Vingras.
Kodėl vaikai juos mėgsta. Makaronus vaikai mėgsta dėl patrauklios išvaizdos, juolab kad vamzdelius, suktukus, spirales galima paimti į rankas, padažyti į padažą. Makaronai yra skanūs, jie niekada neatsibosta, nes padažų ir užpilų gausybė kaskart padaro patiekalą vis kitokį.
Visuose makaronuose, neatsižvelgiant į jų rūšį, yra daug angliavandenių, suteikiančių energijos augančiam vaikui. Kai jie patiekiami kaip subalansuotos mitybos dalis, gali būti visiškai sveikas vienas iš kūdikio, mažo vaiko patiekalų.
Ko yra makaronuose. Makaronai – maisto pusgaminis, pagamintas iš kviečių miltų tešlos, sumaišytos su kiaušiniais ir vandeniu.
Makaronų gaminiuose yra apie 12 proc. vertingų baltymų, 70–75 proc. angliavandenių, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis, šiek tiek riebalų, kalcio, geležies, aminorūgščių, B grupės vitaminų.
Kai kurie gamintojai gali makaronus praturtinti maistinėmis medžiagomis – geležimi ir vitaminais B1, B2, B3 ir folatais.
Makaronuose esantys angliavandeniai (jų vaiko dietoje turėtų būti 45–50 proc.) – energijos ir sotumo suteikiantis maistas, kaip tik tai, ko reikia augančiam ir judriam vaikui. Nereikėtų jaudintis, jei vaikas kiekvieną dieną paprašys makaronų, tačiau kurkite įvairovę, patiekdami vis su kitokiais priedais. Makaronus galite maišyti su įvairiais kitais maisto produktais: daržovėmis (brokoliais, žiediniais kopūstais, morkomis, šparaginėmis pupelėmis), paukštiena, veršiena, jautiena, aviena, triušiena, pabarstyti labai smulkiai sumaltais lazdyno, graikinių ar migdolų riešutais, kietai virtais kiaušiniais.
Sveiki ar nesveiki? Iš minkštųjų kviečių pagaminti makaronai, nors ir yra skanūs ir pamėgti, nėra pats geriausias pasirinkimas. Patys sveikiausi yra iš viso grūdo dalių kietagrūdžių kviečių pagaminti makaronai. Viso grūdo makaronuose yra daugiausiai skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų. Pirkdami viso grūdo makaronus, atkreipkite dėmesį, ar etiketėje yra užrašas „viso grūdo“. Lietuvoje kietagrūdžiai kviečiai neauga. Iš jų pagaminti makaronai į Lietuvą patenka iš Italijos.
Daugiagrūdžiai ir 100 procentų kviečiai paprastai nėra tas pat, kas viso grūdo makaronai.
Jei jūsų vaikas netoleruoja gliuteno, galite rasti avinžirnių, lęšių ar rudųjų ryžių makaronų rūšių.
Vaikams nereikėtų duoti makaronų, pagamintų iš rafinuotų kviečių miltų, nes rafinuojant prarandamos grūdo maistinės medžiagos ir skaidulos.
Tiks ne visiems vaikams. Kartais pasitaiko alerginė reakcija į kviečius arba gliuteno netoleravimas. Kiaušiniai irgi yra įprastas maisto alergenas. Alerginės reakcijos simptomai yra vidurių pūtimas, vėmimas, bėrimas ir viduriavimas. Jei tokie simptomai atsirado davus kviečių makaronų, dera pasikonsultuoti su kūdikio gydytoju. Jeigu valgytojas netoleruoja gliuteno – baltymo, esančio kviečių grūduose, Lietuvoje galima įsigyti kukurūzų, raudonųjų lęšių, ryžių makaronų. Jie pasižymi unikaliu skoniu, bet ir gausybe maistingųjų skaidulų ir medžiagų, kurių nėra iš bet kokių kviečių pagamintuose makaronuose.
Nuo kada duoti. Makaronų kūdikiui galite pradėti duoti, kai jis valgo papildomą maistą, t.y. 6–7 gyvenimo mėnesį. Kūdikiams geriau tinka smulkūs ir trumpi įvairių formų makaronai, kurie savo forma gali būti panašūs į ryžius, kuskusą, mažus žiedelius, tūbeles ar kaspinėlius, kriaukleles bei turėti smulkiai banguotą paviršių. Juos nesunku paimti šaukšteliu. Kitaip tariant, mažų formų makaronai geriausiai tinka kūdikiams, kurie mokosi valgyti šaukšteliu.
Kai kūdikiui atsiranda noras paimti maistą į rankutę, tinka įvairų formų makaronai. Nieko tokio, jei 9 mėnesių ir vyresnis vaikas nuplautų rankų pirštukais pačiups, pagaus makaroną, jį suvalgys ar su juo pažais. Kai 9 mėnesių kūdikis pradeda imti maistą pirštais, būkite budrūs, kad neužspringtų. Duokite jiems mažo dydžio makaronų arba supjaustykite iki mažesnio dydžio įprasto dydžio makaronus.
Vyresniems nei pusantrų metų vaikams siūloma makaronus valgyti šakute, įgyti naujų valgymo įgūdžių. Vaikams, ypač mažiems, netinka spagečiai, nes dažniausiai vaikai su jais „nesusitvarko“, o kai nepavyksta jų reikiamai paimti, supyksta ir atsisako vertingo patiekalo.
Kaip išvirti. Makaronai verdami „al dente“ – ne iki galo. Kitaip tariant, išvirti jie turi išlaikyti savo formą bei spalvą, būti truputį pabrinkę, bet nesutižę. Mažiau apvirti makaronai lėčiau virškinami, todėl vaikas ilgiau jausis sotus. Be to, formos nepraradusius makaronus bus lengviau nuvalyti nuo stalo ar grindų.
Yra kelios makaronų virimo taisyklės:
Virkite makaronus giliame ir neuždengtame puode.
Makaronus dėkite į „ramiai“ verdantį vandenį.
Vanduo turi būti saikingai pasūdytas.
Į vandenį įpilkite valgomąjį šaukštą aliejaus, jis suminkština makaronus, tačiau jų neištižina.
Viename litre neturi būti verdama daugiau, kaip 100 g makaronų.
Makaronai verdami skirtingą laiko tarpą (5–12 min.). Virimo laikas priklauso nuo to, kiek įkaitęs puodas, kokia vandens kokybė, koks vandens virimo intensyvumas ir makaronų forma. Ploni, juostelių formos makaronai verdami trumpiau, 5–6 min., o glausti (įvairių formų spiralės, vamzdeliai) – 8–12 min.
Virdami makaronus, ramiai pamaišykite, kad nesuliptų ir nepriliptų prie puodo sienelių.
Makaronų virimo laikas priklauso ir nuo valgytojų skonio – vieni vaikai mėgsta standesnius, kiti minkštesnius makaronus.
Kaip patiekti. Makaronus patiekite iškart po pagaminimo, nes jie greitai ataušta.
Vaikams, turintiems antsvorio, makaronus gardinkite neriebiais padažais, pvz., daržovių padažu be aliejaus.
Makaronams gardinti tinka daržovių ar trintos mėsos padažai, net uogų padažas. Į padažą galite įmaišykite virtų trintų pupelių, taip jį praturtinsite baltymais. Jeigu padažo negalite gaminti patys, ieškokite pagamintų, kuriuose mažiau pridėtinio cukraus ir druskos. Pridėjus šiek tiek šalto spaudimo aliejaus ar sūrio, vaikas pasisavins daugiau maistinių medžiagų iš daržovių. Vaikams netinka suaugusiesiems skirti padažai ar makaronų prieskoniai. Makaronai vaikams gali būti patiekiami su smulkintos liesos mėsos, įvairių daržovių gabaliukais.
Visuose makaronuose, neatsižvelgiant į jų rūšį, yra daug angliavandenių, suteikiančių energijos augančiam vaikui. Kai jie patiekiami kaip subalansuotos dietos dalis su daugybe kito maisto, makaronai gali būti visiškai sveikas vienas iš kūdikio, mažo vaiko patiekalų.
Susiję straipsniai