Vanduo, kurio galima atsikąsti: 6 sodo ir daržo gėrybės, atgaivinsiančios karštą dieną  

arbūzas

Saulės Sielos Studija

Sušilus orams ir saulei kaitriai glostant mūsų kūnus, kur kas daugiau prakaituojame. O tai reiškia, kad būtent vasarą prarandame žymiai daugiau skysčių nei kitais metų laikais. Siekiant juos susigrąžinti, reikėtų ne tik reguliariai gerti daug vandens, bet ir vartoti vandeningą maistą – įvairiausias sodo bei daržo gėrybes.

Vanduo – geros savijautos garantas

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad vanduo ne vien atgaivina, bet ir yra atsakingas už kasdienę mūsų savijautą.

„Pagalvokite, ar kasdien išgeriate bent 8 stiklines vandens. Dauguma, tikriausiai, atsakytų, kad ne. Dažnai darbų ar linksmybių sūkuryje užsimirštame išgerti pakankamą kiekį vandens, tačiau galime padėti savo organizmui vartojant juo praturtintus vaisius ir daržoves. Taip organizmą aprūpinsite ne vien būtinais vitaminais, mineralais ir kitomis maistinėmis medžiagomis, bet ir papildysite organizmo skysčių atsargas. Net ir kramsnodami galite numalšinti alkį ir gauti dienos skysčių normą“, – sako ji ir dalijasi keliomis vandeningiausiomis gėrybėmis, kurias verta įtraukti į savo kasdienį racioną.

6 sodo ir daržo gėrybės, atgaivinsiančios karštą dieną

Agurkai – 95-97 proc. vandens. Agurkas yra vandeningų daržovių čempionas! Jame gausu vitaminų, mineralų, kalio, magnio ir skaidulų, o dėl itin mažo kalorijų kiekio, mitybos specialistai agurkus rekomenduoja metantiems svorį. Juos, dėl gana neutralaus skonio, galite derinti su įvairiausiais patiekalais, o agurko atsisakyti mėgstamiausiose salotose – tikra nuodėmė.

Pomidorai – 95 proc. vandens. Pomidorai yra viena mėgstamiausių vasaros gėrybių. Be to, jie jūsų valgiaraštį papildo itin dideliu kiekiu vandens. Yra daugybė pomidorų rūšių – nuo mažųjų vyšninių iki obuolio dydžio jautinių, todėl tikrai atrasite tuos, kurie patiks būtent jums. Be vandens pomidorai organizmą papildo vertingomis skaidulomis, A, C ir K vitaminais bei mineralais. Jie puikiai dera su salotomis ar makaronais, o šią vasarą J. Sabaitienė patiekalus siūlo gardinti ir namuose gamintu natūraliu pomidorų ar salsos padažu.

Arbūzai – 92 proc. vandens. Kas karštą vasaros dieną gali būti skaniau nei šaltas, saldus ir sultingas arbūzas? Dėl nedidelio kalorijų kiekio arbūzais galite mėgautis savęs neribodami. Juolab, kad juose yra gausu vitaminų A, C, kelių B grupės vitaminų ir mineralų: vario, cinko, kalio bei magnio. Jei arbūzu pagardinsite saldžias, o dar geriau – pikantiškas salotas, atrasite netikėtų ir naujų skonių.

Salierai – 96 proc. vandens. Nors dažniausiai salierai asocijuojasi su griežtomis dietomis, iš tikrųjų tai puiki, daug vandens turinti daržo gėrybė. Salieruose gausu skaidulų, vitaminų A ir K, folio rūgšties bei kalio. Jie kuo puikiausiai praturtins jūsų mėgstamų salotų ir sriubų skonį.

Cukinijos – 94 proc. vandens. Cukinijos yra idealus pasirinkimas sveikiems pietums ar vakarienei, nes jose gausu vitaminų A, C, K, skaidulų, kalio, magnio bei mangano. Ši daržovė naudojama įvairiausiuose patiekaluose, tačiau tikri gurmanai žino, kad ji skaniausia kepta ant grotelių. Cukinijomis galite pakeisti spagečius, o kad būtų dar skaniau – sveikuoliškus, iš cukinijų pagamintus makaronus derinkite su įvairiausiais padažais.

Paprikos – 94 proc. vandens. Jei esate ragavę visiškai šviežios paprikos, greičiausiai atsimenate jos sultingumą. Gali atrodyti keista, bet paprikas iš tiesų sudaro labai didelis kiekis vandens. Be to, jos pasižymi itin dideliu karotenoidų, vitaminų, skaidulų ir mineralų kiekiu. Nesvarbu, mėgstate saldžiąsias ar aitriąsias paprikas, vasaros metu būtinai įtraukite jas į šeimos racioną.

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

Žymos: , , ,

Rekomenduojami video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− 3 = penki

Kitos temos: