Malonu žurnalo puslapiuose pristatyti mamas, kurios motinystę derina su mėgstama veikla. Susipažinkite su Karina ir jos dukrele Mila.
Esu Karina. Tinklaraščio „Paprastagaminti“ autorė. Esu žmona, mama, lietuvių gestų kalbos vertėja ir didelę meilę savo gyvenime atiduodu maisto kūrybai bei gaminimui.
Ne visada maisto gamyba buvo man tokia svarbi. Bet pradėjusi eksperimentuoti, sustoti jau negalėjau. Prisimenu, tik apsigyvenus su vyru, jis ėmė kartoti, kad „iš kirvio“ galiu išvirti pačią gardžiausią sriubą. Taip iš gaminimo savo šeimai viskas užaugo į norą parodyti žmonėms, kad naminį, gardų ir šviežią maistą savo namuose turėti paprasta. Nereikia valandų valandas suktis virtuvėje net tada, kai nori torto.
Gimusi dukrytė Mila Marija iškart tapo mano mažąja pagalbininke. Man netrukdo po virtuvę skraidantys miltai ir tešla, kurią reikia nugrandyti nuo sienų. Smagu matyti, kaip gera vaikui. Smagu kurti stebuklingus ritualus kartu. Kartu labai įdomu matyti tobulėjantį vaiką. Pradžia buvo su maudynėmis miltuose, o dabar Mila pati žino, kokį produktą reikia dėti, su kokiu įrankiu maišyti. Taigi, kol darau vienus darbus, ji mielai man padaro kitus.
Dažnai ji pati ateina į virtuvę, traukia savo prijuostę, kepuraitę ir sako: „Mama, pagaminkime kažką kartu“. Jos aistra – keksai, pyragai ir tortai. Kaip ir mamos. Ir, patikėkite, Mila tikra ekspertė ir kritikė. Visada pasakys, jeigu pyragas galėjo būti ir puresnis.
Mūsų šeima giliai įsisukusi į maisto kultūrą. Tai mūsų hobis, poilsis ir laimė. Kai negaminu aš, gamina vyras, kartais gaminame mes su dukra, kartais vyras su ja, kartais visi kartu. Sau, draugams, šeimos nariams, o kartais net kaimynams. O kai negaminame, maisto užsisakome iš skirtingų vietų, ragaujame ir tyrinėjame. Juk maistas – ne tik svarbus gyvenimo malonumas, tai atskiras pasaulis su be galo daug istorijų ir ypatybių.
Mėgaujamės naminės duonos kvapais, „maudomės miltuose“, ragaujame ir kartu stengiamės nepamiršti, kad maistas turi būti įvairus. Jis turi teikti džiaugsmo tiek mūsų gomuriams, tiek mūsų organizmui. Visur ir visada svarbu balansas. O visa tai sujungia vienas mūsų šūkis – namuose gaminti paprasta.
„Mamos žurnalo“ skaitytojoms siūlau du receptus. Pamatysite, kaip paprasta ir smagu.
Viens, du, trys, keturi – ir snikersiukus tu turi!
Keturių sudėtinių dalių vieno kąsnio „Snikersiukai“
Ingredientai:
- 2 šaukštai sezamo sėklų
- 2 dideli šaukštai riešutų sviesto (naudojau su riešutų gabalėliais)
- 5 šaukštai (90 g) sūdytų žemės riešutų
- 90 g (plytelė) pieniško arba juodo šokolado
⠀Gaminame:
- Sezamus pakepiname ant silpnos ugnies, kol paruduos.
- Riešutus smulkiname peiliu.
- Į indą dedame riešutus, sezamus, sviestą ir išmaišome.
- Tirpiname šokoladą garų vonelėje.
- Drėgnomis rankomis formuojame rutuliukus ir dedame ant plėvele iškloto paviršiaus.
- Apliejame tirpintu šokoladu. (Neapliekite labai labai karštu, kad nepradėtų tirpti riešutų sviestas)
- Dedame valandai–dviem į šaldytuvą.
Kokosinukai, arba 3 ingredientų „Bounty“ batonėliai
Juos pagaminti užtruksite 10–15 minučių, o mėgausitės nuostabiu naminiu desertu. Jie pavergia kiekvieno paragavusiojo širdį.
Ingredientai:
- 200 g kokoso drožlių
- 200 g kokoso kremo, kondensuoto pieno arba veganiško kondensuoto pieno
- 200 g juodojo šokolado (jeigu norite visiškai becukrio varianto, naudokite šokoladą be cukraus)
Gaminame:
Pagaminti paprasčiau nei paprasta!
- Maišome kokosų drožles su kremu arba kondensuotu pienu. Jeigu matome, kad masė sausoka, galima įdėti dar 20 g kremo.
- Paliekame 5 minutėms pastovėti, kad pabrinktų.
- Sudrėkintomis rankomis formuojame batonėlius. Galite daryti burbuliukus, pailgus, ovalius, kokius tik norite.
- Svarbu nedaryti per didelių, kad skaniai balansuotų kokosas su šokoladu. Mažesnius patogiau aplieti šokoladu.
- Suformuojame ir dedame ant plėvele iškloto paviršiaus arba ant silikoninės lentelės.
- Kol garų vonelėje tirpiname šokoladą, kokosinukai gali poilsiauti šaldytuve.
- Mirkome batonėlio apačią į šokoladą ir dedame atgal ant plėvelės.
- Apliejame kokosinukų viršų šokoladu.
- Dedame į šaldytuvą stingti 30 minučių ir galime ragauti pačius skaniausius desertukus!
- Geriausia palaikyti 2–3 valandas arba per naktį.
Be galo gardūs ir, kaip visada, – paprasta gaminti!
Susiję straipsniai