• Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata
Mamos Žurnalas
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė
No Result
View All Result
Mamos Žurnalas
No Result
View All Result

Prieš Kalėdas visi tapsime konditeriais. Sužinokie 10 dažniausių kepimo klaidų ir kaip jų išvengti

Mamos puslapis, Receptai
0
Prieš Kalėdas visi tapsime konditeriais. Sužinokie 10 dažniausių kepimo klaidų ir kaip jų išvengti

Tinkamai maišomi kiaušiniai

„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė ir konditerė Sonata Šalkauskaitė

Niekas geriau nepakelia nuotaikos, kaip naminio pyrago kvapas, užpildantis visus namus.

Tačiau ką daryti, jei  šeimyna nekantriai laukia deserto, tačiau iš orkaitės ištrauktas pyragas ėmė ir… subliuško? O galbūt nepakilo, pridegė prie dugno ar tiesiog prilipo prie kepimo formos? Su tokia situacija teko susidurti ne vienam – tai įrodo ir socialinių tinklų grotažymė #bakingfail, kuri, prasidėjus tikram kepimo namuose bumui, jungia vis daugiau nepavykusių kepinių kadrų. Tačiau kaip išvengti šių kepimo nesėkmių ir kokių klaidų šiukštu nedaryti?

„Kepimas ir konditerija, priešingai nei kiti maisto gaminimo būdai – yra tikrų tikriausias mokslas. Čia veikia cheminiai procesai, medžiagų ir ingredientų jungimosi formulės, todėl matavimui „iš akies“ ir eksperimentams – čia ne vieta. Tad tęsdami kepimo akademijų ciklą kviečiame mokytis iš savo klaidų ir, žinant keletą svarbiausių kepimo gudrybių, kas kartą džiaugtis gardžiausias kepiniais“, – teigia „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė ir konditerė Sonata Šalkauskaitė bei dalinasi išsamiu didžiausių kepimo klaidų sąrašų.

  1. Netinkama ingredientų temperatūra

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti nesvarbu, kokios temperatūros prieš gaminant yra sviestas ar kiaušiniai, S. Šalkauskaitė tikina, kad tai – viena didžiausių kepimo klaidų, sąlygojančių bene daugiausiai nesėkmių.

„Ingredientų temperatūra yra vienas esminių kriterijų, nes, pavyzdžiui, šalti kiaušiniai negalės būti taip gerai išplakti ir nepritrauks tiek oro, kiek pritrauktų kambario temperatūros kiaušiniai. O būtent gerai išplakti kiaušiniai ir yra daugelio purių ir minkštų biskvitų paslaptis. O štai jeigu kepsite trapios tešlos pyragą arba sausainius, tiesiog privalote naudoti kuo šaltesnį sviestą, kitaip jūsų pyragas tiesiog „išskys“, – sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.

  1. Tešla ilgai laikoma formose nekepant

Pasiruošėte tešlą, sukrėtėte į kepimo formą ir tik tada įjungėte orkaitę kaisti? O gal nusprendėte išgerti puodelį kavos? Šis laukimas – tai viena iš priežasčių, kodėl jūsų pyragas nepavyko.

„Į pyrago tešlą įbėrus kildinančių medžiagų, jos aktyvuojasi iškart, kai yra sumaišomos su šlapiais ingredientais. Todėl vos paruošus tešlą ją reikia kepti nedelsiant. Prieš pradėdami kepimo ir gaminimo procesą, paruoškite kepimo formą, įkaitinkite orkaitę ir išsitraukite iš šaldytuvo visus reikalingus ingredientus. Taip išvengsite papildomo delsimo ir nerizikuosite, kad jūsų pyragas neiškils“, – sako S. Šalkauskaitė.

  1. Nesijojami miltai

Anot konditerės, dar viena dažna klaida – pamirštama išsijoti miltus.

Tešlos minkymas

Šis žingsnis užtikrina, kad kepinyje neliks stambesnių miltų gabalėlių.

Be to, sijojimo metu, į miltus patenka daugiau oro, kuris purena ir minkština tešlą, todėl šis žingsnis ypač svarbus kepant minkštus ir purius biskvitus.

  1. Nesilaikoma gaminimo eigos

„Jeigu recepte nurodyta pirma plakti kiaušinius – pirma plakame kiaušinius. Jeigu nurodoma pirmiausiai suminkštinti sviestą, tuomet taip ir reikėtų daryti. Nepamirškite, jog kepimas – cheminis procesas ir nurodytos tvarkos laikymasis užtikrina, kad ingredientai tinkamai sureaguoja tarpusavyje ir sukuria norimą kepinio tekstūrą ar konsistenciją“, – priduria kepimo akademijos ambasadorė.

Pasak S. Šalkauskaitės, ruošiant tešlą, rekomenduojama naudoti svarstykles ir sverti produktus gramais. Jeigu receptas nurodo matuoti mililitrais – naudoti menzūrėlę su nurodytais kiekiais.

Gramai nėra lygu mililitrai, todėl svarbu sverti ir matuoti atitinkamai bei tiksliai sekti recepto nurodymus.

  1. Netiksliai nustatoma orkaitės temperatūra

    Tinkamai maišomi kiaušiniai

Viena dažniausiai pasitaikančių kepimo klaidų – orkaitės temperatūros nurodymų nesilaikymas.

„Jeigu kepate aukštesnėje temperatūroje, negu nurodo receptas – pyrago plutelė apskrunda, o vidus lieka neiškepęs. Kai vėliau biskvito vidus įkaista ir temperatūra jame pakyla, plutelė susproginėja. Arba atvirkščiai – per šaltoje orkaitėje kepami gaminiai mažai pakyla“, – teigia „Malsenos“ ekspertė.

Dažnai orkaitės neįkaista tolygiai, todėl vienintelis būdas užtikrinti, jog temperatūra yra teisinga – atskirai matuoti vidinę orkaitės temperatūrą. Taip pat kepimo ekspertė priduria, kad idealiausia vieta kepti pyragą – orkaitės vidurys, nes ten oras cirkuliuoja vienodai ir tolygiai kepinyje paskirsto karštį.

  1. Naudojama per maža/didelė kepimo forma

Jeigu receptas nurodo naudoti didesnę formą, negu jūsų turima, sunaudokite ne visą tešlą. Jei pripilate tešlos iki pat formos viršaus – biskvitas neturi kur kilti, todėl „lipa“ per viršų, o vėliau smenga. Geriausia tešla užpildyti 2/3 formos. Jeigu matote, kad jūsų turima forma didesnė, verčiau proporciškai didinkite visų ingredientų kiekius ir kepimo laiką, kitaip jūsų pyragas irgi gali nepavykti.

  1. Dažnai darinėjamos orkaitės durelės

Kad ir kaip nekantrautumėte apžiūrėti, kaip jūsų pyragui „sekasi“ orkaitėje, verčiau to nedarykite.

„Kas kartą atidarydami orkaitės durelės sumažinate jos temperatūrą. Geriausia, jeigu pirmas 15-20 kepimo minučių išvis nedarysite orkaitės durelių. Taip užtikrinsite, kad karštis iš orkaitės neišeis ir gaminys iškils. Be to, kepant pyrago tešloje atsiranda oro burbuliukai, kurie karščio pagalba išpurena pyragą. Darinėjamos orkaitės durelės gali lemti šių burbulų subliuškimą“, – teigia S. Šalkauskaitė.

  1. Bandoma neturimus produktus pakeisti alternatyvomis

    Kiaušinio trynio ir baltymo atskyrimas

Alternatyvas neturimiems produktams reikėtų rinktis atsargiai. Pavyzdžiui, grietinės verčiau nekeisti pienu, nes jų vandens kiekis skiriasi, todėl tai keičia tešlos struktūrą. Verčiau grietinę keisti jogurtu, kefyru. Taip pat atidžiai rinkitės ir kepimui naudojamus miltus. Paprasti kvietiniai miltai sugeria mažiau drėgmės nei viso grūdo miltai, todėl atitinkamai turėsite peržvelgti ir naudojamų skysčių kiekį.

  1. Tešlos permaišymas

Jeigu į tešlą įmaišydami miltus ją permaišysite, susidarys daugiau gliuteno, gaminys sunkiau kils, iškeps tąsus ir nepurus. Siekiant nepermaišyti tešlos, maišykite tol, kol visi ingredientai sudarys tolygią masę.

„Yra skirtingi maišymo būdai, kurių nevalia painioti. Pavyzdžiui, cukrų ir sviestą reikėtų trinti iki vientisos ir kreminės masės. Kiaušinius vertėtų greitai ir stipriai plakti, o štai miltus reikėtų tik atsargiai įmaišyti į tešlą. Kai kur šis procesas įvardijamas „įlankstymo“ terminu, nes tokiu būdu išsaugojame kiaušinių plakinyje esantį orą, kuris iškelia pyragą. Šiame procese nenaudokite medinio šaukšto ar elektrinio plakiklio, nes šie įrankiai „išmuš“ orą iš mišinio. Naudokite silikoninę mentelę ir švelniai įmaišykite miltus“, – sako kepimo akademijos atstovė.

  1. Bandoma iš formos išimti karštus gaminius.

Karšti kepiniai būna dar itin trapūs, todėl neretai sutrupa bandant juos išimti ar pjauti. Kepiniams reikia bent pusvalandžio, kad jų temperatūra sumažėtų, ir dar vieno pusvalandžio visiškai ataušti. Net jeigu pyragas atrodo atvėsęs, jo vidus gali būti karštas. Todėl palaukite, kol gaminiai pravės, tik tuomet išimkite iš formos.

Tinkamai plakami baltymai
Sijojami miltai
Šaltas sviestas
Kiaušinio trynio ir baltymo atskyrimas
Kepimo formos
Ingredientų temperatūra irgi svarbu
mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

  • pyragai
    3 klasikinių pyragų rūšys ir 3 receptai – su Liucina Rimgaile pavyks iš pirmo karto
  • avižų košė
    Avižų košė – 5 gurmaniški receptai iš nepelnytai „nuobodžiomis“ vadinamų kruopų
  • Du greiti obuolių pyragai, kuriuos valgydami nesustorėsite
  • Gimtadienis darželyje: auklėtoja pataria, kokias vaišes nešti, o kokių – ne
  • Išsamus gidas, kaip išsikepti naminę duoną iš vos 3 ingredientų – nes mamytės kepta duona pati skaniausia!
  • pyragas
    Kalėdos namuose: 3 tradiciniai ir nostalgiški kepinių receptai
  • Karantinas – ne tik kulinarinio proveržio, bet ir virtuvės nesėkmių metas. „Nestoro maisto“ patarimai pradedantiesiems
  • kepiniai
    Kepimo bumas neslūgsta – kokie kepiniai dominuos mūsų virtuvėse 2021 metais?
  • duonytes-rieke
    Kodėl vaikai mėgsta duonytę ir kiek riekučių jiems duoti?
  • rudens receptai
    Morkų pyragas ir kiti rudens receptai
  • Pyragas
    Net pyrago kepimas yra kokybiškas laikas su savo vaiku
  • obuolių pyragas
    Prasidėjo pyragų sezonas, dalinamės 5 naminių pyragų receptais
  • Tinklaraščio „Paprasta gaminti“ autorė Karina vaišina snikersiukais ir baunty
Gairės: Kepiniai vaikamsMielinė tešlaPyragasPyragėlissausainisTešlaTortras
Next Post
NUMERIO TEMA: VAIKO ATEITIS

Indra Pranaitienė: „Visus iš tėvų paimtus vaikus norėjau parsivežti namo ir auginti“

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *


1 + = septyni

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Mamos puslapis

Ekspertų patarimai naujakuriams arba planuojantiems virtuvės remontą – kurias taisykles galima laužyti
Langus išvalys robotas, ir jam nereikės tabletės nuo galvos skausmo
VERGNANO – itališkos kavos kultūros ženklas, vertinamas pasaulyje jau 150 metų
Nepersistenkite naudodami gydomuosius šampūnus nuo pleiskanų

Kūdikis

Ankstyvasis mokymasis: lavinamosios kortelės kūdikiams?
Kaip susekti, ar kūdikis vystosi normaliai? Auksiniai raidos specialistės patarimai
Retos vaikų ligos – iššūkis tiek vaikui, tiek jo tėvams. Arijaus istorija
Kalbėdama su kūdikiu pasidažykite lūpas

Laisvalaikis

Populiarėja kino turizmas: į Angliją dėl Hario Poterio, į Prancūziją dėl Emilijos, į Graikiją dėl „Mama Mia“
12 šeimos narius apjungiančių veiklų idėjų
  REGINA – norintiems tikro poilsio ir ramybės Druskininkuose
Kruizas su vaikais – dar daugelio neatrastas, bet be galo žavus ir patogus keliavimo būdas

Nėštumas

Nėštumo metu išprotėjo oda
Cezario pjūvio operacija: ko tikėtis ir kaip jai pasiruošti?
Semdama šventą Lurdo vandenį meldžiau Dievo vieno dalyko – vaiko. Trys „nevaisingų“ moterų istorijos
Ala Pugačiova šia mokslo pažanga pasinaudojo, galite ir jūs

Receptai

VERGNANO – itališkos kavos kultūros ženklas, vertinamas pasaulyje jau 150 metų
Paskyros „Zuikio receptai“ kūrėja dalinasi mėgstamiausių sūnaus patiekalų aukso fondu
Kulinarė Julija „Kitchen Julie“ dalijasi nostalgiškų lietinių receptais
Jeigu jau pradėjote kraustytis iš proto dėl šventinio meniu, Kristina „Ant medinės lentelės“ jums turi paruoštuką

Tėčiams

8–12 proc. vyrų yra nevaisingi. Jeigu tai jūsų vyras, perduokite jam – yra gerų žinių
Kūdikio gimimo proga: 11 dovanų idėjų mamai nuo vyro
Tyrimas atskleidė: 1 iš 10 vyrų patiria pogimdyminės depresijos požymius
Nusivylimai lovoje persikelia į kasdienybę – kai nesiseka ten, nesiseka ir kitur

Vaiko psichologija

Pasitikrinkite ar turite savybių, kurios padeda užauginti sėkmingą vaiką
„Tavo tėvas visada dirba ir niekada neturi mums laiko“ + „Tavo motina visada mane kankina“
Grubūs žodžiai, nepadorūs pasisakymai, kuriais siekiama įžeisti, užgauti ir įskaudinti irgi yra smurtas prieš vaiką
Vaikas masturbuojasi, kaip man reaguoti? Atsako psichoterapeutė

Ekologija

Kartą ir visiems laikams – plauti ar neplauti rūšiuojamas atliekas?
Kaip sutvarkyti namus, kad juose būtų kuo sveikiau gyventi vaikui
Tvarios Kalėdos: patarimai, kaip neapšnerkšti planetos per didžiąsias metų šventes
Agneta Kleizienė: „Grynas oras ir buvimas lauke yra esminiai vaiko poreikiai“  

Kelionės

Populiarėja kino turizmas: į Angliją dėl Hario Poterio, į Prancūziją dėl Emilijos, į Graikiją dėl „Mama Mia“
Kruizas su vaikais – dar daugelio neatrastas, bet be galo žavus ir patogus keliavimo būdas
7 patarimai, planuojantiems kelionę su jaunesniais nei 5 metų vaikais
Knygos „Ką veikia Japonija“ autorius: „Ir Lietuva, ir Japonija yra lėtai gyvenimą vartojančios šalys“

Jaunas kaimas

Dėl ko gyvename kaime? Todėl, kad mieste nėra ką veikti
Kodėl vaikams augti kaime iki mokyklos yra nepalyginamai geriau
Sakalas Zacharijus ir jo ožkelės, kurios pozavo net „Playbojui“
Rojus Legų kaime: vilniečių šeima įsuko baidarių verslą ir nepasigenda sostinės

Dovanų kuponas

Dovanų kuponas
vitamino d tyrimas
batukai
kosmetika moterims
Makalius
Livin - ekologiški ir natūralūs produktai
Mamos žurnalo prenumerata
vitaminai vaikams
humer
kūdikių maistelis
vitaminai vaikams
revu klinika
vitaminai nėščiosioms
avene
papuošalai
vežimėliai
filharmonija
Zuza.lt - Vaikų prekės
žuvų taukai
medistus
probiotikai vaikams
auskarai
dantų klinika
vaxol
auksomeistrai.lt-300X300
neutral
knygos tėvams

ŽYMOS

Aktyvių mamų zona Antibiotikai Atopinis dermatitas Ekologija Etnokultūra Garsi mama Gerosios bakterijos Gimdymo baimė Globa Imunitetas Kalbos raida Kalėdos Karantinas Knygos mamoms Knygos tėvams Knygos vaikams Kūdikio raida Lieknėjimas Mamų bendruomenės Mažakraujystė Motinystė ir karjera Motinystė svetur Naujos knygos Neišnešiotukas Nemiga Nevaisingumas Papildomas maitinimas Pirmokas Pogimdyminė depresija Skyrybos Svoris po gimdymo Teatras vaikams Vaikiškos knygos Vaiko raida Vaikystė senovėje Vaikų ir tėvų santykiai viduriavimas Vieniša mama Vilma Grigienė Vitaminas C Vitaminas D Vėlyva motinystė Įvaikinimas Šemeta Žaislai
  • Apie mus
  • Reklama
  • Prenumerata

Sekite mus:

  • Kontaktai
  • Sveiki pirmieji metai
  • Privatumo politika
  • Prenumerata
  • Nėštukė
  • liekna.com

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos

No Result
View All Result
  • Nėštumas ir gimdymas
    • Nėštumas
    • Gimdymas ir po jo
    • R. Šemetos mokyklėlė
    • Mano gimdymo istorija
    • Nėštumo kalendorius
    • Renkame vardą
    • Retas vardas
  • Žindymas
    • Žindymo ABC
    • Žindymo problemos
    • Žindymo konsultanto K.Vitkausko puslapis
    • Žindymo istorijos
    • Klausimai – atsakymai
  • Kūdikis
    • Naujagimis
    • Kūdikio raida
    • Papildomas maitinimas
    • Kūdikio priežiūra
    • Kūdikių ligos
    • Redakcijos kūdikiai
  • Vaiko sveikata
    • Ekologija
    • Pediatras atsako
    • Miego problemos
    • Vaikų ligos
    • Alergiškas vaikas
    • Sveiki dantukai
    • Logopedo konsultacija
    • Liaudies medicina
    • Imuniteto stiprinimas
    • Vaikų mityba
  • Lavinimas
    • Darželinukas
    • Mokinys
    • Būreliai
  • Psichologija
  • Laisvalaikis
    • Ką veikti su vaiku
    • Krikštynos
    • Gimtadieniai
    • Šeimos šventės
    • Kelionės
    • Horoskopai
    • Kalba vaikai
  • Mamos puslapis
    • Ginekologė atsako
    • Psichologija
    • Mamos sveikata
    • Šeimų istorijos
    • Lieknėjimas
    • Receptai
    • Tėčiams
    • Buitis
    • Motinystė svetur
    • Karjera
  • Redakcija
    • Tinklaraštis
    • Naujienos
    • Redakcijos projektai
  • Projektai
    • Žalia šeima
    • Savanorystės pamokos šeimoje
    • Knygų žiurkės prieš kompiuterių peles
    • Animacija Z kartos vaikams
    • Teatras Z kartos vaikams
    • Jaunas kaimas
    • Mūsų namai – tavo namai
    • Keturi milijonai
    • Vaikai, pažinę karą
    • Vaikams atsiveria senovė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • E.parduotuvė

© Mamos žurnalas 2023 Visos teisės saugomos