Pamenate savo vaikystės skanumyną gogelmogelį? Tik dvi sudedamosios dalys (šviežias kiaušinio trynys ir cukrus), truputis jėgos maišant ir gardėsis jau ant stalo.
Deja, mūsų vaikai šio skanėsto negali paragauti. Vištos kiaušiniai išdavė mus. Jie pageidauja būti verdami ar kepami. Apie tai ir pakalbėkime.
Vasara – salmonelių triumfo metas
Vasaros šiluma, šiltas ruduo – pats palankiausias metas užsikrėsti infekcinėmis žarnyno ligomis. Rizika susirgti padidėja ne tik dėl to, kad šilta, bet ir dėl to, kad visi prarandame budrumą. Kelionės, savaitgalio iškylos į gamtą – tai vis ne namų sąlygos: atsipalaidavę suvalgome ir vaikui pasiūlome neplautų vaisių, tik ką turguje nupirktų uogų, kelionės krepšyje pusdienį išbuvusių vištos šlaunelių, mišrainės, kiaušinio.
Iš visų žarnyno ligų dažniausiai susergama salmonelioze ir šigelioze (dizenterija).
Ligos požymiai
Salmoneliozės požymiai atsiranda praėjus 6-30 valandų nuo to laiko, kai vaikas ar suaugęs žmogus suvalgo bakterijomis salmonelėmis užkrėsto maisto. Užsikrėtęs žmogus vemia, viduriuoja, jį pykina, skauda pilvą ir galvą, atsiranda šaltkrėtis, temperatūra pakyla net iki 39°C.
Vemiant ir viduriuojant netenkama daug skysčių ir tai pavojinga. Kūdikiai ir maži vaikai serga sunkiau ir ilgiau nei suaugusieji.
Kodėl vieni užsikrečia, o kiti – ne
Jei virtuvėje visada švaru, laikomasi maisto ir asmens higienos taisyklių ir maisto gamybos reikalavimų (produktai, iš kurių bus gaminami patiekalai, prieš juos gaminant kruopščiai nuplaunami, verdami, laikomi šaldytuve) – salmoneliozės, viduriavimų bei kepenų uždegimų (infekcinės geltos) nesunku išvengti.
Salmonelių dažniausiai aptinkama tuose patiekaluose, kurių gamybai vartojami žali kiaušiniai (kremuose, pudinguose, leduose, kokteiliuose), įvairioje skerdienoje.
Kad neužsikrėstumėte:
nepirkite saulėkaitoje neaišku kiek laiko laikytų viščiukų, jų šlaunelių, krūtinėlių;
keliaudami vaikui neduokite kiaušinienės, jei ji pasirodė nepakankamai iškepta ir įtartinų kitų patiekalų;
nelepinkite vaikų bet kokiais pyragaičiais su kremu, įsigytais mažose parduotuvėse, turguje bei baruose;
namuose ruoškite skerdieną, ypač bet kokios rūšies paukštieną taip, kad ji nesusiliestų su jau termiškai apdorotais produktais. Po ruošimo nusiplaukite rankas su muilu;
norėdamos atitirpinti šaldytą viščiuką, jį įdėkite į polietileninį maišelį, o su juo į gerai plaunamą dubenį. Atšildant atsiradusį skystį išpilkite taip, kad jis nepatektų ant tų produktų, kurie bus valgomi termiškai neapdoroti;
verdant, ypač kepant viščiuką, jo viduje temperatūra turi pakilti iki 80°C;
nevartokite kiaušinienei senesnių, kaip 7 parų kiaušinių, o kai kepate kiaušinį, jį apkepkite iš abiejų pusių;
kai kiaušinį paleidžiate į keptuvę, jo lukštas negali liestis su baltymu, tryniu bei kitais maisto produktais, lukštus išmeskite, nusiplaukite rankas;
kiaušinius virkite tik kietai – ne trumpiau kaip 5 min.;
vaikui neduokite minkštai virtų, skystų kiaušinių;
neduokite gerti žalių kiaušinių, nedarykite jokių gogelmogelių ir panašių patiekalų, kurių gamybai vartojami žali plakti kiaušiniai;
vištienos patiekalų pagaminkite tik tiek, kiek šeima suvalgys per vieną kartą;
rūkyta vištiena nepavojinga tik tada, kai mėsa prie šlaunikaulio ar krūtinėlės nėra rausva;
pirktus vištienos produktus iki jų valgymo tuojau padėkite į šaldytuvą ir ilgai nelaikykite;
nepirkite jokių vištienos produktų, kurių galiojimo laikas pasibaigia pirkimo dieną, jei nesiruošiate jų tuojau suvalgyti. Dėl atsargos juos prieš vartojimą pravartu pakaitinti;
pirkdamos kiaušinius, pažiūrėkite jų sudėjimo ar realizavimo datas. Kuo šviežesni kiaušiniai, tuo mažesnis galimos infekcijos pavojus;
nesimaudykite ir neleiskite vaikams pliuškentis uždaruose (nepratekančiuose) mažuose priemiesčių ežerėliuose, nes jų vanduo gali būti užterštas salmoneliozės, šigeliozės (dizenterijos) sukėlėjais.
Jeigu atsirado minėtų ligos simptomų, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Kol atvyks gydytojas, ligoniui duokite gerti mineralinio vandens be burbuliukų. Paprastas vanduo netinka, nes jame yra mažai druskų, kurios iš organizmo pasišalina viduriuojant ir vemiant.
Docentas Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“