Velykiniais receptais dalinasi virtuvės entuziastė Viktorija – Aleksandro mama ir tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ įkūrėja.
Velykinė pynė
Kaip neįsivaizduoju šv. Velykų be margučių, taip neįsivaizduoju šios pavasario atgimimo šventės ir be šviežiai iškeptos pynės, kurią prie Velykų stalo kiekvienas laužia sau, vieni tepa sviestu, kiti tiesiog skanauja. Šios pynės tešla tiks ir įvairiems pyragėliams: tiek saldiems, tiek nesaldiems.
Reikės:
0,5 kg kvietinių miltų
10 g sausų mielių (arba 30 g šviežių)
50 g cukraus
10 g druskos
2 kiaušinių
200 ml pieno
60 g sviesto (kambario temperatūros)
Aguonų ar sezamų pynės pabarstymui
Gaminame:
- Į didelį dubenį įsijokite miltus, viduryje padarykite įdubimą ir ten įpilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite mieles, druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite rankomis arba virtuviniu kombainu, kol produktai susijungs į vientisą masę.
- Į gautą masę įdėkite sviestą ir viską gerai išminkykite, kad neliktų nei miltų, nei sviesto gumuliukų. Tešla turi būti labai glotni.
- Dėkite paruoštą tešlą į dubenį ir uždengę rankšluosčiu palikite šiltai, kad tešla pakiltų. Ji turi padvigubėti. Priklausomai nuo temperatūros, kurioje kildinsite, tai užtrunka 1–2 valandas.
- Tuomet apminkykite tešlą ir padalinkite ją į tris dalis, supinkite pynutę, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikite ją dar pusvalandžiui pakilti. Tuomet aptepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite aguonomis arba sezamo sėklomis.
- Kepkite 180ºC orkaitėje 40–45 minutes.
Įdaryti kiaušiniai
Šis receptas puikiai pasitarnaus, kai kiaušinių per Velykas primarginote per daug, visi paragavo, o margučių vis dar liko. Iš jų galima paruošti skanią ir labai paprastą užkandėlę.
Reikės:
Proporcijas galima didinti/mažinti pagal naudojamų virtų kiaušinių kiekį.
4 vnt. virtų kiaušinių
40 g savose sultyse konservuotų tunų
1 šaukšto tepamo sūrelio
Gaminame:
- Perpjaukite kiaušinius pusiau ir atsargiai išimkite trynius.
- Į vieną dubenį sudėkite kiaušinio trynius, tuną (be skysčio) ir tepamą sūrelį – viską gerai išmaišykite. Galima sutrinti trintuvu, tuomet masė bus visiškai glotni.
- Gautą masę sudėkite ant likusių kiaušinių baltymų ir ragaukite.
Pavasarinė jogurtinė panakota
Šis lengvas ir paprastas desertas papuoš ne tik Velykų stalą, bet bus puikus ir lengvas pusryčių desertas.
Reikės:
150 ml grietinėlės (nemažiau nei 30 proc. riebumo)
100 ml pieno
100 g graikiško jogurto
100 g cukraus
70 ml vandens
3 arbatinių šaukštelių želatinos
Vanilės lazdelės arba šiek tiek vanilinio cukraus
Gaminame:
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti (apie 15 min.).
- Grietinėlę, pieną, cukrų ir vanilinį cukrų (arba sėklytes iš vanilės ankšties) sumaišykite ir pakaitinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet į masę įmaišykite jogurtą.
- Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje, tik neužvirinkite želatinos, reikia tiesiog, kad ji suskystėtų.
- Tuomet atsargiai sumaišykite želatiną ir dar šiltą grietinėlės, pieno ir jogurto masę.
- Išpilstykite gautą masę į formeles ir palikite per naktį sustingti.
- Patiekite su trintomis uogomis arba su vaisių gabaliukais.
Smagių Velykų!