
Pavasariškais receptais dalinasi virtuvės entuziastė Viktorija – Aleksandro mama ir tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ įkūrėja.
Traškūs riestainiai
Neįsivaizduoju pavasario ir Kaziuko mugės be baronkų, jų būna pilni prekystaliai: didelės ir mažos, minkštos ir traškios – kiekvieno skoniui. Šį kartą siūlau Kaziuko mugę įsirengti savo kieme ir iškepti traškių mažų riestainėlių.
Produktai:
300 g miltų
140 ml pieno
1 kiaušinis
Žiupsnelis druskos
Šaukštas cukraus
Aguonos, sezamo sėklos – pabarstymui
Gaminame:
- Sumaišykite miltus, pieną ir kiaušinį su druska. Viską gerai išminkius tešla turėtų būti pakankamai kieta. Ją palikite 30 min. pailsėti
- Iš tešlos formuokite norimo dydžio riestainius. Nedarykite didelių, nes sunkiai iškeps.
- Puode užkaitinkite vandenį, įdėkite šaukštą cukraus. Tuomet dalimis į verdantį vandenį dėkite riestainius ir palaukite, kol pakils (užtrunka apie 1 minutę). Iškilusius riestainius ištraukite ir sudėkite ant kepimo popieriaus.
- Apvirtus riestainius apibarstykite aguonomis, sezamo sėklomis ir kepti apie 20 min. 180–190°C orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą.

Ruginiai duoniukai
Į mugės šurmulį įsisuki ir tikrąją jos dvasią pajauti tik tad, kai kramsnoji kažką skanaus. O šie duoniukai puikiai tinka greitam ir skaniam užkandžiui. Jeigu įdėsite druskos – bus sūrus, o jeigu paskaninsite medumi ir cinamonu – bus saldūs.
Produktai:
1 stiklinė vis grūdo ruginių miltų (stiklinė – 250 ml)
1,5 stiklinės įvairių sėklų (saulėgrąžų, sezamų, moliūgo, linų ir pan.)
Šaukštelis druskos (jeigu darysite saldžius – dėkite kelis šaukštus medaus)
1,5 stiklinės vandens
Gaminame:
- Sumaišykite visus ingredientus – tešla gaunasi kaip košė. Palikite pastovėti 10-15 min.
- Ant kepimo skardos (30 x 40) patieskite kepimo popierių ir plonu sluoksniu paskirstykite tešlą.
- Kepkite 10 min. orkaitėj, įkaitintoje iki 200 °C, tuomet ištraukite ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukai. Vėl įdėkite atgal į orkaitę – kaitrą sumažinkite iki 160°C ir kepkite apie 20–25 min.
- Ištraukus kepinį atvėsinkite ir sulaužykite pagal pjūvio vietas į gabaliukus.

Cukraus ledinukai
Cukraus ledinukai yra visiška klasika ir juos prisimena dar mūsų tėvai: gaideliai, voveraitės, kankorėžiai. Šį kartą paprasčiau – tiesiog tirpinto cukraus ledinukai.
Produktai:
200 g cukraus
50 ml vandens
1 šauktas citrinos sulčių
Gaminame:
- Į puodą storu dugnu sudėkite visus ingredientus ir kaitinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami.
- Kaitiname iki 150°C laipsnių. Jeigu neturite termometro, tuomet į puodelį įpilkite šalto vandens ir kai sirupas jau bus gintaro spalvos, kelis jo lašus įlašinkite į vandenį. Jeigu sirupas sukietėja, vadinasi, jau išvirė.
- Kepimo popierių patieskite ant medinės mentelės ir liekite ledinukus į juos įdėdami po medinį pagaliuką. Sirupą galima supilstyti ir į mažas silikonines formeles – turėsite mažų ledinukų.
Pieno ir riešutų sviesto gėrimas
Kaziuko mugės savaitgalis dažniausiai būna saulėtas, tačiau šaltukas vis dar neatleidžia vadžių ir ant kaklo pasikabinus riestainių ryšulėlį norisi išgerti ko nors šildančio – šį kartą tai bus pieno gėrimas su šildančiais prieskoniais.
Produktai:
200 ml pieno (jeigu netoleruojate laktozės, tiks augalinis)
1 šaukštas žemės riešutų sviesto
Saldumui galima naudoti šauktą medaus arba kondensuoto pieno
Prieskoniai: cinamonas, kardamonas, muskato riešutai
Gaminame:

- Pakaitinkite pieną ir jame išmaišykite šaukštą riešutų sviesto bei pasirinktą saldiklį: medų arba kondensuotą pieną.
- Kai pienas užverda, sudėkite mėgstamus prieskonius ir viską išmaišykite.
- Išpilstykite į puodelius ir skanaukite.
Susiję straipsniai