Kviečiame susipažinti su receptų rubrikos šeimininkais – virtuvės entuziaste Viktorija (tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ įkūrėja) ir jos sūneliu Aleksandru.
Viktorijos kelionė šio hobio link buvo nuostabaus skonio šokoladiniai keksiukai, kuriuos kepdavo Viktorijos mama. Viktorija kartu su sese, kaip tie paukštukai, laukdavo momento, kol galės išlaižyti dubenį su tešlos likučiais. Mama leido dukroms vis labiau įsisukti į gamybos procesą, taip Viktorija keksiukus išmoko kepti pati.
Savo šventinio stalo ji neįsivaizduoja be Panetone kekso, šokoladinio Kalėdų Senelio ir brandinto Kalėdų pyrago.
Viktorija mamoms davė labai šaunų patarimą artėjančių švenčių proga: „Galima su vaiku susitarti, kad patiekalą paruošite jūs, galbūt jam padedant, o vaikui leisite papuošti. Iškepkite paprasčiausią keksą, vaikui duokite įvairių pabarstukų ir glazūrų ir jis tą kepinį pavers šventiniu. Net tradicinę silkę pataluose galime gaminti su vaiku: jūs sudėliokite viską sluoksniais, o vaikui duokite kelis šaukštelius majonezo ir petražolių – net neįsivaizduojate, kokias nuostabias pusnis su žaliomis eglutėmis jis jums sudėlios“.
Becukriai saldainiukai su grikiais
Becukriai saldainiukai puikiai tiks padėti Kalėdų Seneliui po eglute, o kadangi jie becukrinai, – tiks ir mažyliui.
Reikės:
1/2 stiklinės neskrudintų grikių (stiklinė – 200 ml)
1/2 stiklinės kokoso drožlių
2–3 šaukštų geros kakavos (dėkite tiek, kiek mėgstate, kad būtų jaučiamas šokolado skonis)
70–80 g datulių (imkite mėsingas ir drėgnas)
Keli šaukštai vandens
Becukrio šokolado
Gaminimas:
- Viską sudėkite į smulkintuvą ir impulsais susmulkinkite iki vientisos masės. Netrinkite plaktuvu, nes masė turi būti susmulkinta, o ne sutrinta.
- Iš gautos masės pabandykite gerai suspaudusios suformuoti rutuliuką, jeigu pavyksta ir puikiai laiko savo formą, nei byra, nei tęžta, – tęskite. Jeigu masė per sausa, pabandykite įpilti dar šaukštą vandens ir vėl susmulkinti. Labai daug vandens nepilkite, nes masę galite suskystinti, rutuliukas nebus gražūs. Jeigu vis dėlto masė išėjo per skysta, įberkite šaukštą kokoso drožlių, jos šiek tiek sutirštins.
- Kad rutuliukai būtų dar labiau panašūs į mažyčius triufeliukus, apliekite juos ištirpintu becukriu šokoladu.
Sviestiniai, trapūs vainikėliai
Vieni puošia savo stalus vainikėliais iš kalėdinio kėnio, o galima papuošti ir tokiais valgomais vainikėliais. Vaikui tokių vainikėlių puošyba – geriausia dailės pamoka.
Reikės:
350 g kvietinių miltų
120 g cukraus
200 g sviesto (kambario temperatūros)
1 kiaušinio (kambario temperatūros)
½ a. š vanilinio cukraus
½ a. š kepimo miltelių.
1 kiaušinio trynio (aptepimui)
70 g riešutų
Gaminimas:
- Sviestą, cukrų, kiaušinį ir vanilinį cukrų išplakite iki purios masės. Į gautą masę įsijokite miltus ir kepimo miltelius. Gautą tešlą apvyniokite maistine plėvele ir palaikyti šaldytuve 30–40 min.
- Kai tešla pašąla, stalą pabarstykite miltais, tešlą iškočiokite į 6–7 mm storumo lakštą. Didesne forma išspauskite apskritimus, o mažesne išspauskite skylutes.
- Žiedelius sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, aptepkite kiaušinio tryniu ir apibarstykite smulkintais riešutais.
- Kepkite iki 200˚C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
Sluoksniuotas varškės desertas
Desertai porcijomis – visada gera mintis, nes kiekvienas svečias gauna tokias pačias nuostabiai suruoštas porcijas, nereikia dalinti ir dėlioti į lėkštutes.
Reikės:
200 g varškės
100 ml grietinėlės (30–35 proc.)
1 pakelio imbierinių sausainių
4–5 šaukštų cukraus (galima keisti medumi arba agavų sirupu, tačiau jų reikės mažiau)
Mėgstamų šaldytų uogų (atšildytų)
Gaminimas:
- Atšildytas uogas sutrinkite trintuvu iki vientisos tyrės.
- Varškę sumaišykite su pasirinktu saldikliu (cukrumi, medumi ar agavų sirupu) ir grietinėle. Gautą masę sutrinkite trintuvu iki vientisos.
- Sausainius susmulkinkite iki trupinių.
- Sluoksniuokite desertą: imkite norimo dydžio stiklines, berkite sausainio trupinių, tuomet ploną sluoksnį uogų tyrės ir kelis šaukštus varškės kremo. Tuomet vėl pakartokite sluoksniavimą, geriausiai daryti 2–3 sluoksnius.
- Papuoškite likusiu varškės kremu ir šaldytomis uogomis.
Drėgnas jogurtinis keksas
Iškepkite kartu su vaiku keksą, o pagardinę kalėdiniais prieskoniais, gausite stalo pasididžiavimą. Baltąsias pusnis ant kekso kepurės kartu su vaiku galėsite suformuoti iš grietinėlės ar cukraus glajaus.
Reikės:
250 g graikiško jogurto
180 g miltų
3 kiaušinių
120 g cukraus
100 ml aliejaus (geriausiai rinktis bekvapį, pavyzdžiui, saulėgrąžų)
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 citrinos žievelės (tik geltonosios dalies)
Žiupsnelio druskos
Glajui galima naudoti plaktą grietinėlę arba baltymo ir cukraus pudros plakinį
Gaminimas:
- Išplakite kiaušinius su cukrumi, įmaišykite jogurtą, aliejų ir nutarkuotą citrinos žievelę.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Gautą mišinį įsijokite į kiaušinio ir jogurto masę.
- Tešlą supilkite į kepimo formą su kepimo popieriumi.
- Kepkite iki 180˚C įkaitintoje orkaitėje apie 25–35 min., tikrinkite mediniu pagaliuku.
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai