Prieš dvejus metus supertėčiu vadinamas Simonas Urbonas išsiruošė į 42 dienas trukusią kelionę po Lietuvą – miegojo visur nuo dvarų iki tvartų. Nors į tokį nuotykį išsiruošti vienam reikia nemažai drąsos, Simonas kartu dar pasiėmė žmoną su penkerių, trijų ir vienerių metų vaikais.
Po tokios patirties kasdieniai iššūkiai, kurios gamindamas Simonas sau kelia virtuvėje, bei vienadienės išvykos į gamtą su šeima atrodo vieni juokai.
Savaitę penkiese palapinėje – misija įmanoma
Keliaujant su šeima aplink Lietuvą Simonui tekdavo kasdien iškrauti ir sukrauti po 400 kilogramų daiktų. Po tokios treniruotės niekas nebegąsdindavo – nei miegas ant šiaudų, nei tualetas lauke: „Regionuose ar mažesniuose kaimeliuose sunkiai rasite viešbutį su balta patalyne, tad pavykus įsiprašyti nakvynei į dvarą ar klojimą labai džiaugdavomės ir miegodami nejausdavome nei zyziančių mašalų, nei anksti žadinančių gaidžių.“
Simonas prisimena, kad penkių asmenų šeimai yra tekę gyventi pačiose įvairiausiose vietose. Vienas didesnių iššūkių – savaitę gyventi vienoje palapinėje miške: „Mums tokie iššūkiai patinka. Žinoma, svarbu prieš tokį žygį būti pailsėjus, nes kai esi labai pavargęs, kai ne mintys gamtos nori, o kūnas – atgaivos, poilsio ir malonumų, geriau rinktis komfortiškesnį poilsį.“
Sotūs ne tik maistu, bet ir artimųjų dėmesiu
Vilniaus centre gyvenanti Urbonų šeima, nors ir galėtų eiti į šalia esantį parką, tik pasitaikius progai važiuoja ramybės ieškoti gamtoje: „Dažnai vykstame į šeimos sodybą netoli Kėdainių, bet mėgstame ir vienadienius piknikus, žygius, keliones. Tiek vaikų gimtadieniams, tiek iškyloms mėgstame pasigaminti savus užkandžius – visada kuprinėse turime vaisių, supjaustytų daržovių.
Šiuo metu labai mėgiamas visos šeimos užkandis – humusas, tad jo taip pat neužmirštame prieš išeidami pasigaminti.
Kartais išsikepame ir sumuštinių, o sekmadienio iškylose visada būna vienas kitas blynelis – tokia tradicija, – užkandžių idėjas vardija per karantiną suktis virtuvėje pamėgęs Simonas. – Viskas priklauso nuo nuotaikos.
Kartais iškepu naminės duonos ar vištienos pirštelių, pagaminu riešutų sviesto su džemu.
Valgyti gamtoje žymiai skaniau, tad kol kas nė vienas šeimos narys mano kulinarijos šedevrais nesiskundė.“
Suktis virtuvėje pamėgęs Simonas savo jėgas dažnai išbando su žmona konkuruodamas ne tik patiekalų skoniu, bet ir pigumu. Penkių asmenų šeima savo finansus įdėmiai skaičiuoja, tad radęs progą sutapyti Simonas niekada jos nepraleidžia: „Šiandien, kai pigūs produktai yra ne ką mažiau kokybiški, kelti sau iššūkius vakarienę ar pikniko vaišes paruošti už 9 ir mažiau eurų – vieni juokai.
Jau keli mėnesiai su „Rimi“ keliu sau „Čia pigu“ iššūkius ir dar nebuvo taip, kad nors vieno neįveikčiau. Vadinasi, valgyti pigų, skanų ir kokybišką maistą – įmanoma.“
Simonas įsitikinęs, kad svarbiausia ne kaip toli nuvažiuosite, kokio dydžio kuprinę maisto prisikrausite ar kiek kilometrų nužygiuosite, bet kaip kokybiškai praleisite laiką su šeima: „Ne tik pilvai gyvenime turi būti sotūs, bet ir mūsų artimieji, vaikai, turi būti sotūs dėmesiu. Tai labai svarbu. Iškyla ar piknikas yra puikiausia proga pabūti kartu, o tuo pačiu ir skaniai pavalgyti.“
SIMONO URBONO UŽKANDŽIŲ RECEPTAI
Kepta duona su graikišku jogurtu
Jums reikės:
– 400 gramų graikiško jogurto
– 400 gramų ruginių miltų
– Kelių šaukštų avižinių dribsnių
– Kelių šaukštų sėlenų
– 1 a. šaukštelio sodos
– 1 a. šaukštelio druskos
– 1 a. šaukštelio kmynų
Gaminimo eiga:
Jogurtą iškrėskite į dubenį, įdėkite sodos ir išmaišykite. Palikite kelioms minutėms, kad soda prigestų nuo jogurto rūgšties. Jei nepalauksite, jausite sodos skonį burnoje. Jogurto masė turi padidėti.
Vėliau suberkite sėlenas ir dribsnius, išmaišykite ir palikite brinkti 10-15 minučių. Tuomet sudėkite druską, miltus, kmynus ir viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės. Ją supilkite į silikoninę formą ir kepkite dvi valandas 150ºC temperatūroje. Po dvejų valandų kaitrą padidinkite iki 200ºC ir kepkite dar apie 15 minučių. Orkaitės durelių kepimo metu atidarinėti negalima.
Duoną išimkite iš formos ir palikite atvėsti 2-3 valandoms.
Riešutų sviestas
Jums reikės:
– 400 gramų skrudintų žemės riešutų
– 3 a. šaukštelio druskos
– 1 v. šaukšto cukraus
Gaminimo eiga:
Dubenėlyje sumaišykite žemės riešutus, druską ir cukrų.
Viską gerai sutrinkite maišytuvu iki vientisos masės. Jei norisi, plakant galima įpilti truputį aliejaus. Viską suplakus, paragaukite ir dar pagal savo skonį įdėkite cukraus arba druskos. Pagamintą riešutų sviestą supilkite į stiklainį ir palikite šaldytuve.
Valgykite su išsikepta duona ir trupučiu džemo.
Vištienos piršteliai
Jums reikės:
– 500 gramų vištienos
– 1 v. šaukšto sezamo sėklų
– 100 gramų džiūvėsėlių
– 1 v. šaukšto jogurto
– 2 skiltelių česnako
– žiupsnelio druskos ir pipirų
Gaminimo eiga:
Vištienos filė supjaustykite išilgais gabaliukais. Sumaišykite džiūvėsėlius su sezamo sėklomis, druska ir pipirais. Česnakus sutrinkite ir sumaišykite su jogurtu. Vištienos juosteles sumaišykite su jogurtu, kad visos juostelės kiek įsigertų. Galima ant vištos užpilti truputį aliejaus, kad neprikeptų orkaitėje.
Vištienos gabaliukus išvoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite į skardą su kepimo popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 210ºC ir kepkite apie 10-15 minučių. Patiekite karštus su pjaustytomis daržovėmis.
Susiję straipsniai