
Jei dantų jau pilna burna, kasdien nuskuskite vaikui po morką. Jos tiesiog pritvinkusios vitaminų.
Yra ankedotas:
Ar tikrai morkos padeda akims?
Žinoma, juk nė vienas triušis nenešioja akinių.
Tiesos yra – morkos ypač veiklios gydant regėjimo sutrikimus dėl A vitamino trūkumo (vištakumo), ir ne tik. Morkos padeda gydant odos spuogus, miežius. Morkų sultys labai stiprina visą organizmą, didina atsparumą infekcinėms ligoms.
Senovės Romos mąstytojai morką vadino daržovių karaliene. Morkose yra daug karotino – medžiagos, kuri žmogaus organizme pavirsta vitaminu A, turinčiu didelės reikšmės žmogaus sveikatai. Jose yra ir vitaminų C, B1, B2, B6, E, K, PP. Mokslininkai sako, kad vitaminų gausumu morkos pranoksta ne tik visas daržoves, bet ir pieno bei mėsos produktus. Morkytės turi palyginti daug lengvai virškinamo cukraus ir fitoncidų (bakterijas naikinančių medžiagų). Pravartu graužti žalią morką – tai stiprina dantenas, burnoje gerokai sumažėja mikrobų. Morkose nemažai ir mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, geležies.
Stiklinė morkų sulčių duoda daugiau naudos negu 6 tabletės kalcio.
Morkų sultys yra ypač efektingos, sumaišytos su kitomis – burokėlių, agurkų, obuolių – sultimis. Pasak mokslininkų, šie mišiniai – mūsų amžiaus stebuklas.
Gydomųjų savybių daugiausiai turi šviežios, pagamintos prieš pat naudojimą, morkų sultys. Jas, sumaišytas su pienu arba grietinėle santykiu 2:1 arba 3:1, reikėtų gerti 1-2 kartus per dieną po 100-150 ml.
Morkos turėtų būti valgomos su augaliniais aliejais, pienu ar grietinėle, nes tik tuomet jose esantis karotinas virsta vitaminu A.
Mažiau karotino organizmas pasisavina, jei trintas morkas valgome su cukrumi.
Morkose yra celiuliozės, svarbios virškinamojo trakto veiklai, pvz., 1-2 arbatiniai šaukšteliai tarkuotų morkų iš ryto ir vakare gydo mažų vaikų vidurių užkietėjimą.
Morkose esantis kalis lengvai pasisavinamas, ir todėl jos naudingos, kai pastebimas širdies veiklos nusilpimas.
Nuskustos morkos beregint vysta. Geriausiai jas skusti ir pjaustyti prieš valgį. Dalis vitaminų žūsta jas verdant ar kepant.
Patariama morkas dėti į verdantį vandenį ir virti ant mažos ugnies. Tokiose sąlygose geriau išlieka vitaminas C. Vitaminai ypač greitai suyra, kai morkos laikomos atvirame inde. Džiovintose morkose, kurių kartais prireikia, vitamino C nėra. Bet kitos medžiagos (karotinas, B grupės vitaminai, mikroelementai) išlieka.
Japonų mokslininkai įrodė, kad morkos, svogūnai, kopūstai, baklažanai ir net paprastos varnalėšos turi medžiagų, stabdančių piktybinių navikų susidarymą.
Graužkite morkas į sveikatą.
Docentas Algimantas Vingras
„Mamos žurnalas“