Profesoriaus patarimai, kaip išvengti kelionių palydovų – virškinimo ir tuštinimosi sutrikimų

Prof. Vaidotas Urbonas

Konsultuoja prof. Vaidotas Urbonas, gydytojas vaikų gastroenterologas

Grįžus iš kelionių mažiausiai norisi dalintis tuo, kas gadino nuotaiką. Vienas iš tokių dalykų – virškinimo ir tuštinimosi sutrikimai, kurie gali „ištikti“ nepaisant šeimos nario amžiaus.

Pokalbiui pakvietėme Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vaikų gastroenterologą profesorių Vaidotą Urboną.

Vieniems kelionėse viduriai užkietėja, kiti, atvirkščiai, pradeda viduriuoti. Gal tai normalu, tiesiog reikia susitaikyti ir pakentėti?

Jokie virškinimo sutrikimai nėra normalu, ar tai būtų vidurių užkietėjimas, ar viduriavimas, juo labiau, vėmimas, pilvo skausmai. Normalu yra sveikas, gerai besijaučiantis atostogautojas.

Vienos priežasties, kodėl kelionėse sutrinka virškinimas, nėra. Pradėsiu nuo vidurių užkietėjimo. Čia priežastis aiški – daugybė žmonių tiesiog negali tuštintis ne namuose. Vaikai negali tuštintis darželių ar mokyklų tualetuose, suaugę žmonės – darbovietės tualete. Tuštinimasis yra intymus procesas, ir daugelis gali tai daryti tik savo tualete. Žinoma, tai kelionėje nepakelia nuotaikos. Tad jeigu kartą ar du taip atsitiko, į kitą kelionę patariama pasiimti laisvinančių vaistų.

Vis dėlto didesnė problema yra viduriavimas (vadinamas keliautojų diarėja). Jis labiau būdingas keliaujant į pietines, rytines šalis, kai patenkame į aplinką, kurioje vyrauja visai kitokios bakterijos, nei mums įprasta. Vietiniams gyventojams tos bakterijos jokių nepatogumų nesukelia, o mums, šiauriečiams, jos sukelia viduriavimą. Dažniausiai viduriavimą sukelia Escherichia coli bakterijos, kartais virusai. Ir visai nesvarbu, ar tai vaikas, ar suaugęs žmogus.

Labiau ši liga tikėtina vykstant į šiltus kraštus, nes ten susiklosčiusios idealios sąlygos bakterijoms tarpti. Ne veltui ten maistas aštrus, naudojama daug prieskonių – tai apsauga nuo žarnyno bakterijų, viduriavimų.

Ar įmanoma keliautojų viduriavimo išvengti? Gal yra rekomendacijos, ko nevalgyti, negerti?

Bakterijos, kartais ir virusai, persiduoda per nešvarias rankas, maistą, gėrimus, tad patarimai būtų labai paprasti: plauti rankas, negerti vandens iš čiaupo ar neaiškių vandens šaltinių, valgyti termiškai apdorotą maistą. Kita vertus, kai valgome maistą viešbučiuose, juk nelabai ir žinome, kaip jis paruoštas. Salmonelioze žmonės užsikrečia ir 5 žvaigždučių viešbučiuose.

Profilaktinių priemonių, kurios suteiktų visišką apsaugą, nėra. Kelionėse galima vartoti probiotikus, kurie neblogai apsaugo nuo virusinių viduriavimų. Deja, nuo bakterinių viduriavimų probiotikai neapsaugos, bet kur kas palengvins viduriavimo eigą. Perkant probiotikus, reikėtų pasidomėti, kokie jie, – kelionėse veiksmingesni, nes turi apsauginį poveikį, Lactobacillus rhamnosus GG ir Saccharomyces boulardii pagrindu pagaminti probiotikai. Jau reikėtų žinoti, kad vienas probiotikas nuo kito skiriasi taip pat, kaip skirtingi antibiotikai. Mes nesakome ligoniui – „nuo plaučių uždegimo gerk antibiotikus“, o skiriame konkrečius, kurie veiksmingi esant būtent tai ligai. Kadangi probiotikai skiriasi vieni nuo kitų, kaip naktis nuo dienos, reikėtų pradėti juos įvardinti konkrečiai.

atostogos

Freepik.com

Patariama į kelionę pasiimti ir geriamosios rehidracijos tirpalo, kuris bus labai reikalingas, jeigu vis dėlto suviduriuosite. Jis tinka esant bet kokios kilmės viduriavimui. Viduriuojant padės vadinamieji smektitai, taip pat jau minėti probiotikai, tačiau pats svarbiausias yra geriamosios rehidracijos tirpalas. Verta įsidėti vaistų nuo temperatūros, nes dažnai su viduriavimu pasireiškia ir karščiavimas.

Sakoma, kad per keliones virškinamąjį traktą gerai dezinfekuoja kokakola? Dar kaip vidinė dezinfekcinė priemonė minima degtinė, žinoma, ne vaikams?

Tai netiesa, tiek kalbant apie degtinę, tiek apie kokakolą. Įrodymų, kad šie skysčiai padėtų, nėra. Esu susidūręs su priešingu pavyzdžiu, kai iš 10 grupės žmonių, keliavusių į Tailandą, tik vienas vartojo degtinę dezinfekciniais tikslais, ir tik jis vienas suviduriavo. Supraskime, kad alkoholis imunitetą silpnina, tad jį vartojant, bakterijos ir virusai prisikabins dar greičiau.

Mitas dėl kokakolos atkeliavęs iš praėjusio amžiaus, kai šis gėrimas buvo pardavinėjamas vaistinėse ir jai buvo priskiriamos gydomosios savybės. Vadinčiau tai psiaudoliaudies medicina, tolygi rekomendacijoms gydytis šlapimu.

Ar šiltųjų kraštų gyventojas, atvykęs paatostogauti į Lietuvą, irgi gali susirgti keliautojų diarėja?

Jis gali pradėti viduriuoti, bet ne nuo bakterijų, o nuo neįprastai riebesnio ir sunkesnio maisto ir gėrimų. Nacionalinės virtuvės susiformavo prisitaikydamos prie aplinkos. Šiaurės kraštų gyventojai valgo riebiau, nes mums reikia daugiau kalorijų, kad nesušaltume. Ne veltui šiltuose kraštuose negeriama stipraus alkoholio, nes pabandykite tai daryti esant 40° C temperatūrai. Lygiai taip pat, kaip esant –20° C gerti atvėsintą vyną.

Kiek trunka keliautojų diarėja? Nejau bus prarastas visas 7 dienų kelialapis?

Gali visaip atsitikti, tačiau paprastai viduriavimas trunka 2–3 dienas, paskui išmatos gali net 1–2 savaites būti skystesnės, šiek tiek pamausti ar pūsti pilvą, būti kiek mažesnis apetitas, bet bendra vaiko būklė bus nebloga. Bet jeigu nesuteiksime pagalbos, vaikas dehidruos, prasta būklė gali tęstis ir kelias savaites.

Ar visada dėl virškinimo sutrikimų kalta infekcija?

Gana daug simptomų gali būti ne dėl infekcijos, o tiesiog dėl neįprasto maisto. Ypač jeigu vaišinamės kinų patiekalais. Yra net terminas – kinų restorano sindromas – tai savotiška pseudoallerginė reakcija, kurią kai kurie žmonės patiria valgydami kinišką maistą, nes netoleruoja jame esančių maisto priedų. Tada kyla viduriavimas, vėmimas, pykinimas. Kai kurie netoleruoja sušiuose esančių ingredientų. Taip yra visiškai ne dėl to, kad toks maistas blogas, – tiesiog konkretus žmogus jo netoleruoja.

Gana dažnai virškinimo sutrikimus per atostogas sukelia persivalgymas, norėčiau tai pavadinti persiėdimu. Iš atostogų „viskas įskaičiuota“ dalis grįžta priaugę po 3 kg. Valgo, nes gaila sumokėtų pinigų, tačiau grįžus dar daugiau kainuoja priaugtą svorį numesti. Gal tiek to su „viskas įskaičiuota“, pirkime kelialapius su 2 maitinimais per dieną ir saugokime savo sveikatą. Priminsiu, kad persivalgymas, o jeigu dar „užliejamas“ alkoholiu, yra tiesus kelias į kasos uždegimą pankreatitą, liga staigi, sunki, ji gali pražudyti per 2–3 dienas.

Ačiū už patarimus.

Neila Ramoškienė

„Mamos žurnalas“

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

Žymos: , ,

Rekomenduojami video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


aštuoni − 7 =

Kitos temos: