Keli paprasti patarimai apie vaikų indus.
Ar kūdikiams, vaikams tinka valgį virti aliumininiuose puoduose?
Nei suaugusiesiems, nei vaikams maistui gaminti, valgyti nenaudotini jokie aliumininiai puodai, lėkštės, dubenys ar puodeliai. Aliuminio žmogaus organizmui netrūksta, nes jo pakankamai gaunama su maistu. Kuo aliumininis indas senesnis, tuo jis baisesnis – naudojantis atiduoda daugiau metalo. Aliumininiai indai netinka ir bet kokiam maistui laikyti.
Ar kūdikiams, vaikams tinka valgį virti emaliuotuose puoduose? Emaliuoti indai – puodukai, dubenėliai – mamoms atrodo labai patogūs, nes nedūžta…
Emaliuoti indai saugo maisto produktus nuo metalo poveikio. Tačiau juose verdamas maistas greitai prisvyla. Prisvilęs maistas netenka savo skoninio savybių ir kokybės. Taigi emaliuotais indais gali naudotis ta mama, kuri turi daug laiko ir noro maišyti. Su ištrupėjusiu, įskilusiu emaliu puodus ar kitus indus nedelsdami išmeskite, nes jie greitai rūdija, o pliko metalo, kad ir nedidelis plotelis kenkia maisto kokybei.
Ar vaikas gali valgyti iš metalinių indų?
Ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems nederėtų valgyti iš metalinių indų, kad ir pagamintų iš nerūdijančio plieno. Jie labai laidūs šilumai, maistas juose greitai atvėsta.
Kuo blogi ar geri plastikiniai indai? Ar maistas neįsigeria į plastiko plyšelius?
Iš plastikinių indų gali būti naudojami tik tie, kurie pažymėti ženklu „tinka maisto produktams“. Dabar yra begalė plastikinių indų. Vieni jų skirti tik šaltiems produktams, kiti – karštiems, treti – universalūs.
Perkant būtina skaityti etiketę ir indus naudoti tik pagal paskirtį. Jeigu neparašyta, kad indai yra atsparūs rūgštims, šarmams, į juos nepilkite produktų, pagamintų su acto, citrinos ar askorbo rūgštimis (vitaminu C). Tik maža dalis plastikinių indų tinka (vėl būtina skaityti etiketę) ilgai laikyti maisto produktus, rauginti, konservuoti, marinuoti. Plastikiniai indai „sensta“ – veikiant vandeniui, šilumai ar šalčiui, šviesai, mechaniniam poveikiui yra, o jų irimo produktai patenka į maistą ir jį užteršia.
Ar kūdikiams, vaikams reikia atskirtų indų, ar tinka skirti suaugusiesiems?
Geriau, kai vaikas iki 3-4 metų turi savo indus. Kūdikiui dera turėti specialius indus: neapvirstantį, atsparų smūgiams puodelį, iš kurio galėtų atsigerti; lėkštutę, padedančią išlaikyti patiekalo temperatūrą su keliais skyreliais; specialų šaukštelį valgyti košei, tyrei. Puodeliai turėtų būti atviri, su įstrižai nupjautu kraštu. Lėkštutė tokia, kuri prilimpa prie stalo, turi dvigubą dugną, kad būtų galima įpilti šilto vandens patiekalo temperatūrai išlaikyti.
Šaukštukai turtų būti lengvi, tiesia rankena. Suprantama, visi kūdikių indai turi būti ryškių spalvų, su linksmais piešinėliais. Pastebėta, kad mažieji valgytojai mėgsta mažesnius indus.
Nuo kada vaikams tinkami stikliniai indai?
Ne tik maži vaikai, bet ir suaugusieji sudaužo stiklinius indus. Porcelianiniai, stikliniai indai maisto neužteršia, yra lengvai plaunami, tinka laikyti patiekalus, nepriklausomai nuo jų cheminės reakcijos. Ant stiklinių indų (ypač puodų) jei juose yra karštas patiekalas, negalima pilti, taškyti šalto vandens. Nuo ugnies nukelto stiklinio puodo negalima dėti ant drėgno paviršiaus, nes jis gali sprogti ir nuplikyti.
Stikliniais indais vaikams leiskite naudotis tada, kai pasitikite, kad jų nesudaužys.
Iš kokių indų kūdikiui, vaikui maisto neduotumėte visai?
Bet kokio amžiaus vaikams skirti indai turi būti geros kokybė, nesuskilę, neišdaužytais kraštais, nesulūžę. Jokių patiekalų neduokite iš glazūruotų keraminių indų, nes glazūroje gali būti nepageidaujamo švino ir kadmio.
Ką manote apie ketaus puodus bei indus?
Ketaus induose kepama, troškinama, kai vengiama vartoti daugiau riebalų. Juose negalima gaminti jokių rūgščių patiekalų, nes jie gali įgyti metalo skonį. Ketaus indus išplovus reikia labai sausai iššluostyti ir išdžiovinti, nes gali atsirasti rūdžių.
Konsultavo gastroenterologė Jovilė Vingraitė
„Mamos žurnalas“