![kūčios](http://mamoszurnalas.lt/wp-content/uploads/2014/12/IMGP4128-300x200.jpg)
Kiekviena mama nori, kad pirmosios Kūčios ir Kalėdos vaikui būtų įsimintinos, gražios, tradiciškos.
Tačiau tradiciniai Kūčių patiekalai į mažo vaiko meniu paprastai neįtraukiami.
Ką 1-2 metų vaikas jau gali ragauti prie Kūčių stalo ir ko dar tikrai ne?
Kūčiukai. 1 metų amžiaus vaikas jau gali pagraužti vieną kitą kūčiuką. Jei kepinukai vaikui kieti, galima kūčiukus pamirkyti karvės piene arba jogurte.
Kisielius. Naminio spanguolių kisieliaus, nuostabios spalvos ir nepakartojamo skonio, jūsų mažylis gali išgerti maždaug 20-70 ml.
Džiovintų vaisių kompotas. Jo vaikas gali pagurkšnoti, jei prieš virimą vaisiai buvo švariai nuplauti. Be to, jei kompotą gers mažylis, geriau jo nepersaldinti.
Šaldytos uogos. Serbentai, mėlynės, avietės, braškės – bet kuri šių uogų iš jūsų sodo ar miško vaikui nepakenks, jei jis nėra alergiškas kuriai nors uogų rūšiai. Be to, nepatariama iš karto suvalgyti daug uogų
Daiginti kviečiai. Tai labai vertingas maistas, turintis daug vitaminų ir suteikiantis energijos tiek mažiems, tiek dideliems. Jų 1-2 metų vaikas prie Kūčių stalo galėtų suvalgyti 1-3 arbatinius šaukštelius.
Garuose troškinta žuvis su prieskoninėmis žolelėmis. Gamindami Kūčių patiekalus, bent vieną žuvies patiekalą ruoškite ne keptuvėje su aliejumi, o garuose, pagardintą krapais, petražolėmis. Žuvies duokite ne daugiau negu įprastai, kiek rekomenduojama suvalgyti tokio amžiaus vaikui.
Žali obuoliai. Jeigu maži dantukai dar nemoka gerai sukramtyti obuolio, tai mielai valgys šaukšteliu pakaištą minkštimą.
Patiekalai, skirti tik suaugusiesiems ir vaikams nuo 3 metų amžiaus
1. Silkė. Aštrūs, acte ar stipriame marinate ruošti valgiai vaikų skrandžiams visiškai netinka. Be to, silkė per sūri.
2. Aliejuje kepta žuvis. Patiekalai, kuriems pagaminti naudojama daug aliejaus, iki 3 metų vaikams nerekomenduojami. Jie labai kaloringi, slopina apetitą, sunkiai virškinami.
3. Grybai. Tai vienas sunkiausiai virškinamų produktų. Pertrintų grybų patiekalų galima duoti paragauti ne anksčiau nei nuo 3 metų.
4. Pupos, žirniai, pupelės. Dažniausiai maži vaikai patys jų atsisako dėl specifinio kvapo išvirus. Tai sunkiai virškinamas maistas.
5. Aguonų pienas. Aguonų, o ypač kanapių piene, yra medžiagų, kurių vaikų organizmas netoleruoja.
6. Riešutai. Jų mažiems vaikams nerekomenduojama duoti dėl paprastos priežasties – kad nepaspringtų. Be to, tai labai kaloringas maistas. Jeigu norite vaikui duoti paragauti riešutų skonio, geriau sumalkite ir ta mase pagardinkite kalėdaitį.
7. Troškinti kopūstai. Sunkiai virškinamas, rūgštus patiekalas.
Kūčių stalas prasmingas ne tik patiekalų gausybe, bet ir gera savijauta bei nuotaika. Linkime, kad šventės Jūsų šeimoje būtų gražios, ir, svarbiausia, sveikos.
„Mamos žurnalas“