Soja – mėsytė iš daržo

178_resize

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Soja – labiausiai paplitęs pasaulyje ankštinis augalas. Jis vienas seniausių ir geriausiai ištirtų maisto produktų, mat sojos pupelės pradėtos tirti dar senovės Kinijoje.

Kuo naudinga?

Sojos pupelėse labai daug baltymų ir riebalų, kuriuos lengvai pasisavina net mažiausias vaikas. Rugiai, kviečiai, avižos ir grikiai turi 3-4 kartus mažiau baltymų. Sojose yra 27-50 proc. baltymų, 9-16 proc. angliavandenių, 15-28 proc. riebalų ir daug mineralinių medžiagų bei vitaminų: kalcio, geležies, fosforo, karotino, folio ir nikotino rūgščių.

Soja skiriasi nuo kitų ankštinių daržovių (pupelių, žirnių, pupų), nes jos baltymai tirpsta vandenyje, o amino rūgščių sudėtis taip gerai suderinta, kad panaši į pieno ir mėsos. Sojos baltymuose yra turi visų žmogaus organizmui būtinų amino rūgščių.

Ar gerai, kad sojose tiek riebalų?

Sojos riebalai neturi cholesterolio, tačiau turi daug nesočiųjų riebiųjų rūgščių, būtinų organizmui – linolino ir linoleno.

Linoleno rūgštis apsaugo organizmą nuo kraujagyslių ligų, todėl sojos aliejus labai vertingas vaikams ir suaugusiesiems. Nors sojoje daug riebalų, vaikas nuo jų nenutuks. Soja puikiai tinka nutukusiems vaikams.

Mokslininkai apie soją

Įžymiausi pasaulio dietologai teigia, kad XXI amžiuje soja taps vienu pagrindinių maisto produktų.

Pagal baltymų kiekį, 1 kg sojos prilygsta 3 kg jautienos arba 5 kg varškės, arba 30 l pieno, arba 80 vištos kiaušinių.

2-4 metų vaikai baltymus iš sojos pasisavina geriau nei baltymus iš pieno.

Labai mažai žmonių alergiški sojos baltymams (o alergiškų karvės pieno baltymams vis daugėja).

Sojos produktuose daug cinko ir vitamino E, todėl soją patariama valgyti gydantis nuo nevaisingumo, ginekologinių ligų.

Sojos produktuose gausu augalinės ląstelienos, tad jie padės užkietėjus viduriams.

Sojos dieta turi antišvėžinį poveikį.

Sojoje esančios amino rūgštys sušvelnina peršalimo ligų bei lūpų pūslelinės simptomus, todėl patiekalų iš sojos patariama duoti peršalusiems vaikams.

Patiekalai iš sojos

Mišinėliai su sojos baltymu. Su soja daugybė kūdikių susiduria vos gimę. Jei vaikelis alergiškas karvės pieno baltymui, o mama jau baigė žindyti savo pienu, lieka vienintelė išeitis – mišiniai su sojos baltymais. Vakaruose alergiškiems vaikams tokie mišiniai duodami iki 3 metų.

Sojos pienas. Parduotuvėse galima rasti sojos pieno miltelių. Reikia tik 2 valgomuosius šaukštus pieno miltelių išmaišyti stiklinėje šilto vandens. Sojos pienas tinka vaikams nuo 3 metų. Natūralus sojos pienas beskonis, tad jį galima gardinti vanile ar šokoladu. Specialia technologija pagamintas sojos pienas nesiskiria nuo karvės pieno spalva ir maistingumu. Sojos pienas gerina smegenų veiklą, tad ypač patariamas moksleiviams.

Sojos pupelės. Jos išvaizda beveik nesiskiria nuo paprastų pupelių, tik kiek mažesnės, tamsesnės. Iš jų tinka gaminti tokius pat patiekalus, kaip ir iš pupelių: sriubas, mišraines.

Sojos aliejus. Sojos aliejus nepalyginamai vertingesnis už alyvų, riešutų, medvilnės, palmių, kukurūzų aliejų. Sojos aliejumi patariama gardinti įvairų vaikų maistą: košes, salotas.

Sojos mėsa. Jei pagal pateiktą receptą pagaminsite patiekalų iš sojos mėsos, vaikas kažin ar supras, kad valgo ne įprastą kiaulienos kepsniuką.

Įvairūs produktai su sojos priedais. Perskaitę užrašus ant pakelių, aptiksite, kad sojos miltų ir baltymų koncentratų dedama į daugybę produktų (duonos ir konditerijos gaminių, mėsos gaminių, padažų). Sojos miltai ir baltymų koncentratai pagerina patiekalų skonį ir maistinę vertę.

Lietuvoje soją augina tik vienas kitas ūkininkas, todėl įvairūs jos produktai įvežami iš Čekijos, Olandijos.

Pediatrė gastroenterologė Jovilė Vingraitė.

„Mamos žurnalas“



Susiję straipsniai



Žymos:

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


3 + = keturi

Kitos temos: