Gydytojai, kurie budi vaikų priėmimo skyriuose gruodžio mėnesį, žino, kad atvyks kur kas daugiau viduriuojančių ir vemiančių vaikų, nei įprasta.
Pagrindinė priežastis – iki absurdo pasikeitusi vaikų mityba. Tiesa, yra ir kitų priežasčių. Kalbamės su vaikų ligų gydytoja Lina Orlovskaja.
Kokie vaikų negalavimai jums asocijuojasi su „tylia ir ramia“ Kūčių naktimi, Kalėdomis, Naujaisiais metais?
Bet kokios visuotinės šventės, kurios užsitęsia ilgiau nei vieną dieną, atsiunčia mums į priėmimo skyrius naujų pacientų, kurie atvyksta dėl pilvo skausmų, vėmimo ir viduriavimo, alerginių reakcijų į neįprastą maistą. Taip būna ir per Velykas ar ilguosius savaitgalius, bet labiausiai, žinoma, gruodžio mėnesį, kai net kelias savaites tęsiasi vaišinimasis. Visas gruodis yra ekstremalus vaiko virškinamajam traktui. Juk jau nuo gruodžio 1 dienos pradeda lupti advento kalendorius, kuriuose – saldumynai.
Jeigu kalbame apie savaitę tarp Kalėdų ir Naujųjų, tai sulig kiekviena nauja šventine diena mažųjų pacientų atvyksta vis daugiau.
Po švenčių dar iki sausio vidurio srautas būna padidėjęs, nes vežami vaikai dėl ketoneminių vėmimų. Paskui viskas aprimsta – iki kitos didžiosios šventės, Velykų.
Šventiniu laikotarpiu vaikas gali viduriuoti ir visai ne dėl pasikeitusios mitybos, o nuo žarnyno virusų, kurie tik ir laukia, kol mažieji sugužės į žaidimų kambarius, kamuoliukų baseinus, karnavalus, spektakliukus, pasirodymus tėveliams. Juk gruodis – didžiosios socializacijos mėnuo. Tad reikėtų padidinti higienos standartus, dažniau plauti vaiko rankas, vėdinti patalpas, gerai pasvarstyti, ar tikrai būtina nerti į tuos kamuoliukus, kuriuose ką tik nardė keli šimtai kitų vaikučių.
Apie sveiką mitybą rašoma ir kalbama nuolatos. Sunku patikėti, kad šiuolaikiniai tėvai leistų vaikui suvalgyti iškart visą šokoladinį senį. Ką jums papasakoja tėvai?
Tėvai nenoriai pasakoja. Dažnai girdime pasiteisinimus, kad primaitino seneliai. Arba – kad šeima „kalėdojo“ – per vieną dieną aplankė kelių giminaičių užstales, ypač, jeigu atvyko iš kito miesto. Buvo tiek visko prigaminta, nemandagu neparagauti, vaikai irgi vaišinosi, o ko privalgė, – niekas nematė.
Sulaukiame įvairaus amžiaus vaikų, paragavusių alkoholio. Kol tėveliai bendrauja, mažieji, sėdėdami prie to paties stalo, griebia viską, ką akys mato, taip pat ir į gražias taures supilstytus stipriuosius gėrimus. Yra buvęs atvejis, kai 2 metų vaikas, sėdėdamas seneliui ant kelių, sugebėjo pasiimti nuo stalo taurelę ir gurkštelėti degtinės.
Kita bėda yra apsivalgymas, kuomet norima visko paragauti, maisto kiekiai tampa neįprastai dideli, privalgoma daug riebaus maisto, tuomet pasipila ketoneminių vėmimų banga (būklė, kai organizmas nesugeba suskaidyti gauto didesnio kiekio riebalų, todėl kraujyje kaupiasi acetonai, tai sukelia profuzinį vėmimą).
Pasitaiko alergijų dėl neįprastų maisto produktų ar vadinamosios pseudoalergijos, kai vaiką išberia dėl per didelio kiekio vienu metu suvalgytų produktų, kurie skatina histamino išsiskyrimą (citrusiniai vaisiai, bananai, šokoladas, kiaušiniai, raudonos ar oranžinės spalvos vaisiai, uogos, daržovės). Yra buvę, kad 9 mėnesių kūdikio tėveliai nusprendė pavaišinti vaikutį trimis iki tol neragautais produktais: silke, burokėliais ir mandarinu. Kūdikis, kaip pasakojo tėveliai, labai noriai valgė, tačiau po kelių valandų visa šeima jau sėdėjo ligoninės priimamajame, nes vaikutį nuo galvos iki kojų išbėrė, – atsirado dilgėline.
Vaikai kopijuoja tėvus. Suaugusieji kasmet kartoja tą patį apsivalgymo ritualą, valgo gausybę nesuderinamų produktų, šokinėja nuo mėsos prie saldaus, nuo saldaus prie žuvies, o kur dar gėrimų įvairovė. Vaikai daro tą patį. Tik suaugusiųjų virškinimo sistemos labiau „užgrūdintos“, pakanka virškinimo fermentų, iškrovos dienos, ir padėtis stabilizuojasi. O vaikas dėl tokios šventinės mitybos gali atsidurti ligoninėje.
Sakoma, kad vaikas nuo vienerių metų jau gali valgyti viską nuo bendro suaugusiųjų stalo. Tačiau Kūčių ir Kalėdų stalui tai negalioja?
Mūsų šventinis stalas per riebus, per sūrus, per aštrus, per saldus ir per gausus vaikams.
Pagalvokite patys – grybai, silkės, aguonų pienas. Kitą dieną – karka, šimtalapis. Ne visi suaugusieji atlaiko tokio maisto „bombas“. Dauguma šventinių patiekalų vaikams nerekomenduojami iki 4 metų, tai grybai, riešutai, riebaluose keptos morkos ir svogūnai, juolab aguonos, kurios yra sunkiai virškinamas produktas, lėtinantis žarnų peristaltiką. Kūčiukai irgi „ne šventi“ (dažniausiai gaminami iš mielinės tešlos, o mielės skatina meteorizmą, skrandžio rūgštingumo didėjimą ir refliuksą, diskomfortą pilve), aguonpienio su kūčiukais nerekomenduojama duoti bet kokio amžiaus vaikams.
Kalbant apie suaugusiuosius, daug kenksmingesnės virškinimui yra ne Kūčios, o pirma, antra ir visos kitos Kalėdų dienos. Kai laukia išbandymas keptomis antimis, žąsimis, kalakutais, jau prieš kelias dienas iškeptais riebiais kiaulienos vyniotiniais, baltąja mišraine, burokėlių mišraine su majonezu, silke pataluose, sūriomis marinuotomis daržovėmis, pusę metų sandėliuke stovėjusiais grybų ir daržovių konservais, tortais, šokoladiniais zuikiais, žagarėliais.
Gera žinia, kad vaikai dar turi natūralų pojūtį, ką valgyti, ko ne, ir dažniausiai jie nemėgsta Kūčių ir Kalėdų patiekalų. Tačiau vaikai mėgsta saldumynus, o per šventes jiems nebrėžiamos ribos – tad ir valgo „iki apsivėmimo“.
Kaip vaikui išvengti apsivalgymo, kai visi tiesiog kiša jam saldumynus?
Savo vaiką maitinti turi teisę tik tėvai. Pratinkite prie to ne tik močiutes, bet ir dėdes, tetas, taip pat ir savo vaiką. Darykite taip visada, ne tik per Kalėdas. Jei į svečius atėjo giminaitis su maišu guminukų, kuriuos ruošiasi paduoti jūsų vaikui, mandagiai padėkokite ir paimkite, o tada spręskite patys, kiek galima valgyti vaikui. Tai ypač svarbu, jei jūsų vaikas, gavęs saldumynų, negali sustoti, kol visko nesuvalgo.
Vaišinantis prie bendro stalo sunku sužiūrėti, kiek ir ko vaikas suvalgys. Ką patartumėte?
Prieš sėdant prie šventinio stalo neleiskite vaikui peralkti. Šventinę dieną vaikas būtinai turi gauti normalius pusryčius, o jei šventė vakare, – ir pietus. Jeigu einate šventinių pietų, prieš juos vaikui duokite užkandį.
Geriausia, kai per šventę vaikams yra padengtas atskiras stalas. Ant jo dėkite patiekalus, pritaikytus vaikų organizmui ir amžiaus poreikiams. Neverskite vaikų valgyti visą vakarą! Užkando ir gana, tegul eina žaisti.
Desertą paduokite atskirai, praėjus 2 valandoms po pagrindinio valgymo.
Ant vaikų stalo būtinai turi būti paprasto vandens. Jiems tikrai nebūtina gerti kisieliaus ar juo labiau sulčių (ne tik pirktinių bet ir naminių). Sultys laisvina vidurius, skatina meteorizmą. Gausiai privalgęs ir dar išgėręs keletą stiklinių sulčių, vaikas gali rimtai sunegaluoti.
Jokiu būdu neduokite vaikui to maisto, kuris liko po baliaus, o mylinčios močiutės ir tetos įdėjo išsinešimui. Riebus, nešviežias maistas dažnai sukelia acetoninių medžiagų kaupimąsi kraujyje ir su tuo susijusius vėmimus.
Kuo persivalgymas kenksmingas vaiko organizmui?
Persivalgymas gali sukelti atsirūgimą oru, skrandžio turiniu, rūgščiomis skrandžio sultimis, deginimą už krūtinkaulio, pykinimą, vėmimą, pilvo pūtimą ir pilvo skausmus, meteorizmą, acetoninių medžiagų kaupimąsi organizme, skrandžio pertempimą, viduriavimą ir vidurių užkietėjimą, alergijas ir pseudoalergijas, galvos skausmus, miego sutrikimus. Suaugusiesiems dėl per didelio druskos kiekio maiste gali pakilti kraujo spaudimas, skaudėti galvą.
Vaikas po švenčių viduriuoja, blogai jaučiasi – ką daryti?
Negirdykite daug valgiusio vaiko pienu, po švenčių likusiu kisieliumi, sultimis. Duokite atsigerti negazuoto mineralinio vandens ar nesaldintos, virškinimą gerinančios arbatos. Pakankamas skysčių kiekis būtinas norint išvengti acetoninių medžiagų kaupimosi organizme bei su tuo susijusių pilvo skausmų ir vėmimo priepuolių. Virškinimą gerina ir pankolių ar kmynų arbata.
Leiskite pailsėti virškinimo sistemai nuo perteklinių kalorijų. Tad kelios dienos su minimaliu kalorijų kiekiu – geras sprendimas. Po šventės ilgam gali sutrikti vaiko apetitas – taip organizmas ginasi nuo maisto pertekliaus. Nesijaudinkite ir palaukite, kol vaikas pats išalks.
Jei jūsų vaikas jau yra ragavęs imbierinės arbatos, džiovinto imbiero saldainių ar kitų produktų su imbieru ir juos mėgsta, galite duoti jam imbiero, jis pagerina tulžies ir virškinimo fermentų išskyrimą, palengvina virškinimą.
Didelė pagalba sutrikus virškinimui, o ypač tada, kai vaikas viduriuoja, – gerosios bakterijos. Jos padidina fermentų (medžiagų, virškinančių baltymus ir riebalus) kiekį, todėl padeda suvirškinti maisto perteklių, mažina puvimo procesus žarnyne. Gerųjų bakterijų rekomenduojama vartoti ne tik vartojant antibiotikus ar kai vaikas JAU viduriuoja, bet ir tais gyvenimo atvejais, kai sutrinka mitybos režimas (kelionėse, per didžiąsias šventes, sergant).
Jei vaikas po švenčių skundžiasi raižančiais pilvo skausmais, jį vargina meteorizmas, duokite simetikono preparatų, išskaidančių susidariusius dujų burbulėlius žarnyne, juos galima vartoti ir kūdikiams, ir bet kokio amžiaus vaikams.
Po gausių vaišių pasistenkite pasivaikščioti gryname ore, nes fizinis aktyvumas gerina virškinimą, skatina žarnyno peristaltiką, padeda sudeginti perteklines kalorijas.