Kodėl vaikai nenori valgyti žuvies? Kalbamės su Violeta Toropčina, kuri dirba įmonėje „Aštuonkojis“. Violeta turi daug patirties tiekdama žuvytę darželiams, šeimoms ir vaikų maistą gaminančioms įmonėms, be to, jos visi trys vaikai labai mėgsta žuvį, todėl teiraujamės patarimų skaitytojams.
Kai kalbame apie žuvį vaikams, į ką atkreipti dėmesį perkant, gaminant?
Pirmiausia svarbu, kad žuvis būtų iš švarių vandenų, tvariai išauginta, tvariai supakuota ir užšaldyta. Iš jūrinių žuvų geriausia – pagauta Šiaurės jūroje. Ant pakuotės ieškokite žymėjimų MSC, ASC – tvarių vandenų ir jų išteklių išsaugojimo ženklai. Tokios 3 raidžių kombinacijas žymi, kad žuvis yra tvariai sugauta, nežalojant jų, nelaužant.
Kodėl dauguma vaikai nelabai mėgsta žuvį?
Greičiausiai ji per daug kvepia žuvimi arba būna per daug sausa. Iš tikrųjų žuvį gaminti nesudėtinga – reikia tik paruošti ją su meile, kuo paprasčiau, ir nepridėti įvairių prieskonių, kurie taip pat labai pakenkia tikram žuvies skoniui.
Tad didelių paslapčių, kaip vaikui įtikti su žuvies patiekalais, nėra. Nebent šios trys: tinkamos žuvys, tinkamas atitirpinimas, tinkamas paruošimas. Pavyzdžiui, jei šaldyta žuvis turi 30 proc., glazūros, ją atitirpinus pačios žuvies lieka kur kas mažiau ir jos skonis keičiasi. Jeigu žuvis būna ilgą laiką užšaldyta – metus pabuvusi šaldytuve irgi bus mažiau skani.
Aš pati vaikystėje ypač mėgau žuvį, gal dėl to, kad išaugau prie Nemuno. Mano vaikystė praėjo su meškere – mėgdavau ir gaudyti, ir valgyti. Ta meilė žuviai liko iki šiol. Tad sakyti, kad visi vaikai purtosi žuvies, – netikslu.
Kokių rūšių žuvies tikrai nesiūlyti vaikams?
Dėl užterštumo – labiausiai prastą vardą turi pangasijos (skorpionžuvės). Anksčiau buvo atvežama ir užterštų tilapijų, bet dabar jų auginimas labiau reglamentuojamas. Prieš įvežant į Lietuvos teritoriją, jas griežtai tikrina veterinarijos tarnyba, todėl, tikėtina, jos tapo saugesnės. Savo klientams dar jų nesiūlome.
Kepta skumbrė turi išskirtinai stiprų kvapą. Nekepkite jos vaikams, nes taip visiškai nužudysite meilę žuviai. Lydekų ir kitų stipriau kvepiančių žuvų – pavyzdžiui, plekšnių, irgi reikėtų vengti.

O kas tinka?
Vaikai mėgsta palijas, jos neturi labai stipriai išreikšto „žuviškumo“. Išvaizda palija labai primena upėtakį, oda su taškiukais. Skonis – tarp upėtakio ir lašišos, tai labai lengvai paruošiama žuvis. Ji tinka ir atskirai, ir dedama į salotas. Suaugusieji valgo ir žalią.
Kai išdrąsėja, vaikai pamėgsta eksperimentuoti, vis kažką naujo paragauti. Parduotuvėje vaikai ir patys parodo: noriu šitos baltos baltos (storo menkės filė gabalėlio), o kitą kartą paragavę palijos sugrįžę sako, aš noriu šitos žuvytės, su taškiukais.
Vaikai mėgsta ir menkes, jas irgi reikia trumpai gaminti, kad nesubyrėtų ir neperkeptų. Menkių yra labai daug rūšių – ilgauodegė, atlantinė menkė, menkė saida ir kitų. Jos visos skiriasi pagal savo kietumą. Verta paeksperimentuoti, pažiūrėti, kuri labiau patiks. Menkė – dažniausiai naudojama žuvis gaminant „Fish and chips“, tešlos sluoksnis apsaugo ją nuo išsausėjimo („Fish and chips“ – tai žuvis tešloje, kepta įkaitintame aliejuje, su keptomis bulvytėmis).
Atkreipkite dėmesį į ilgauodegę menkę. Ji pagauta jūroje, čia pat laive užšaldoma – jos skiriasi net struktūra: porėta, prisipildžiusi deguonies, ypač gera žuvytė.
Vėliau galima bandyti pasiūlyti paltusą ar šamą – jeigu jis išaugintas Lietuvoje, ekologiškame ūkyje. Šamas ir eršketas puikūs tuo, kad neturi smulkių ašakų, tačiau eršketas yra raumeninga, kietesnė žuvis, jį pasilikite vėlesniems eksperimentams.
Beje, vaikai labai mėgsta ir jūrinį ešerį. Vaikų meniu žuvis reikia kaitalioti: vieną kartą raudona žuvytė, kitą – balta, kad nenusibostų.
Jei vaikams gaminsite liesesnes žuvis, geriau pakepkite jas su daržovėmis. Tinka visos žaliosios daržovės, geriausia – sezoninės. Beje, jei dėsite morkų, apkepkite jas iš anksto, nes jos kepa ilgiau nei žuvis.
Kiek laiko kepti žuvį? Kuo paprasčiau ir kuo trumpiau, nes tada išlieka visos vertingosios savybės. Vaikams ir nėščiosioms žuvis turi būti termiškai apdorota.
Turbūt sunku rasti britų vaiką, kuris nemėgsta „Fish and chips“. Lietuvoje mėgstančių žuvį vaikų kur kas mažiau?
Išties, yra kur dirbti ir edukuoti, kad žuvį reikia valgyti, nes ji naudinga. Žuvis turi daug sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių, kurios labai reikalingos imunitetui, smegenų vystymuisi bei gerai nuotaikai.
Ar verta pirkti užšaldytą žuvį ir atsišildyti patiems?
Patiems kokybiškai atšildyti žuvį labai paprasta. Kai norite tai padaryti namie, iš kameros išimkite norimą kiekį žuvies ir įdėkite į šaldytuvą. Svarbu, kad ji visiškai atitirptų pati, neskubėdama. Tuomet išimkite ir palaikykite ne šaldytuve – paruošta kepimui žuvis turi būti kambario temperatūros. Drėgmės perteklių nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Didžiausia klaida – žuvį atšildyti mikrobangėje. Niekada to nedarykite.
Ar krevetės, ikrai – tinkamas maistas vaikams?
Krevetės vaikams tinka, tik turėtų būti balansas – jeigu mes kiekvieną dieną vaikams duosime krevečių, tai teks kreiptis į alergologą. Vaikams rinkitės šaltųjų vandenų, gėlavandenes krevetes, kurios nėra išaugintos ūkiuose. Ir visos kitos jūros gėrybės vaikučiams tinka, bet ne nuo pat pradžių. Mažyliams pirmiausiai pasiūlykite baltos žuvies.
Ikrų vaikams galima maždaug nuo penkerių metų, bet su saiku – šaukštelis ant sumuštinuko, ne dažniau nei kartą per dvi savaites.
Pasidalinsite paprastu žuvies receptu?
Mano vaikai ir patys išsikepa žuvytę. Paliją susipjaustome gabaliukais, patepame aliejumi, dedame į keptuvę storu dugnu. Į įkaitintą keptuvę žuvies gabaliukus dedame odele žemyn. Pakepa, kol odytė gerai parausta. Tada uždengiame, palaikome dar minutėlę, ir viskas.
Mano vaikai prie žuvies renkasi keptas bulvytes ir burokėlius.
Ačiū už pokalbį!
Ieva Augustinienė