Avinžirnių miltai garsėja savo maistingumu, o iš jų paruošti patiekalai giriami už labai malonų skonį. Be to, jie puikiai tinka pakeisti jau įkyrėjusias grikių kruopas, kukurūzų ir avižinių dribsnių miltus. Jei nutarėte ką nors išsikepti iš avinžirnių, būsimą kepinį būtinai pagardinkite vanilės esencija.
Kokiomis medžiagomis yra turtingi avinžirniai ir ką iš jų galima pagaminti?
Avinžirniai yra turtingi pagrindinėmis organizmui reikalingomis medžiagomis. Jų miltuose rasite gausias folio rūgšties, magnio, geležies, B, P, E, C vitaminų, amino rūgščių ir ląstelienos atsargas. Visos šios medžiagos padeda palaikyti saikingą cholesterolio kiekį kraujyje, gerą kepenų veiklą, netgi veikia kaip antidepresantas, apsaugo nuo kūno svorio pertekliaus. Iš avinžirnių galima kepti blynelius, lietinius blynus, pyragą, paplotėlius, bandeles, sausainius, duoną, vaflius ir kitokius kepinius. Su jais galima derinti ir kitų rūšių miltus, kurie neturi glitimo.
Koks yra avinžirnių miltų skonis?
Patys avinžirnių miltai būna neutralaus skonio, o iš jų kepami kepiniai perima skonį, kurį perduoda kepimui naudojamos kvapiosios medžiagos, prieskoniai, aliejai ir riebalai. Taip pat avinžirnių miltai būna naudojami ir kaip rišamoji medžiaga daržovių mėsainiuose. Jais galima patirštinti troškinius, įvairius padažus ir sriubas.
Ką vadiname vanilės esencija?
Pirmiausiai išsiaiškinkime, kas gi yra toji vanilės esencija. Ogi vienas ir tas pats, kas dar vadinama vanilės ekstraktu. Tai yra neturinti savyje alkoholio koncentruota kvapioji medžiaga, kuri labiausiai tinka pyragams ar tešlainiams kepti. Ši puiki kepinių pagardinimo priemonė yra pardavinėjama nedideliuose buteliukuose, ją galima rasti visuose maisto pagardais prekiaujančiose parduotuvėse. Patsai vanilės ekstraktas yra gaunamas iš vanilės augalo ankščių, todėl jame yra sukaupta didelė jo kvapiųjų medžiagų koncentracija.
Ką avinžirnių miltų kepiniui suteiktų tinkamai panaudota vanilės esencija?
Dėl subtilaus, gomuriui malonaus ir kvapnaus skonio vanilės esencija yra plačiai naudojama kepant visų rūšių saldžius kepinius, ruošiant desertus, namų gamybos ledus ar net verdant uogienes. Šaukštelis vanilės esencijos įspūdingai pagardina ir įvairius pikantiškus padažus. Tad ir iš avinžirnių iškeptas pyragas ar paplotėlis, jeigu jo tešlon būsite įmaišę vanilės esencijos, tikrai visus pradžiugins gomurį glostančiu skoniu.
Susiję straipsniai