Sveikos, mamos,
nors sakoma, kad į Lietuvą mados ateina gerokai vėliau negu Paryžiuje ar Londone, kažin ar tai galioja kalbant apie mitybos madas. Vis daugiau mamų redakcijai parašo, kad jų šeima atsisakė produktų su gliutenu, nebevartoja pieno ar pusryčiams geria žaliuosius kokteilius.
Mamoms, kurios domisi sveika mityba, turime gerų naujienų – netrukus pasirodys pirmasis specializuoto žurnalo „Valgutis“ numeris.
Jį maketuojanti dizainerė Eglė jau beveik dešimt metų gyvena Anglijoje, ir pastaraisiais metais pastebi, kad vis daugiau kavinių deklaruoja savo pasikeitusį valgiaraštį „gluten-free“, „vegan food“, „vegetarian“. Vis daugiau žmonių bėgioja, nes gyventi sveikai labai madinga.
„Kartą mano kaimynė anglė pasigyrė, kad įstojo į kopūstų raugintojų būrelį, nusipirko stiklinių kolbų ir stiklo vamzdelių rūgimo procesui išgauti, o internete vis ieško gerų raugo receptų. Kai nusijuokiau, kad kopūstams raugti pakanka kubiliuko ir akmens paslėgti, buvo nustebusi – iš kur aš žinau? Anglai nebeišlaikę naminių konservų gaminimo tradicijų, kai kurios mamos net visiškai negamina naminio maisto – perka pusgaminius ir tik pašildo mikrobangėje. Anglės dabar iš naujo atranda naminės duonos kepimą, buriasi naminės duonos klubai ar „grybų medžioklės būreliai“. Anglai negrybauja pavieniui, kaip kad darome mes. Kadangi šiuo metu madingas natūralus, o ypač – laukinis maistas („wild food“), tai, susibūrę į grupę „grybų medžiotojai“, eina į mišką su vedliu, kuris jiems komentuoja, kokį „grybuką“ čia kuris surado,“ – pasakoja Eglė.
Eglė sako, jog jai patinka ta tendencija domėtis sveikesne mityba. Juk kai jos vyriausias sūnus pradėjo lankyti anglišką mokyklą, pirmais metais dar klausdavo: „Ką valgei pietums“? O paskui jau pasidarė savaime aišku, kad mokykliniai pietūs – tai didžiulis pudingo gabalas su ledais, plakta grietinėle ar kremo padažu. Jokių sriubų, jokių kotletų ar daržovių troškinių. Anglai pataikauja vaikų skoniui, ir geriausiu atveju mokykla siūlo picos, bet dažniausiai pietūs būna kaloringas desertas. Šiltą maistą įprasta valgyti tik kartą per dieną, vakare. Pusryčiams – dribsniai, pietums – pudingas…
Tikimės, jog naujajame leidinyje rasite aktualios ir gydytojų patvirtintos informacijos, kaip maitinti vaikus, kad jie augtų sveiki ir stiprūs. Taip pat nepamiršome vaikų pamėgtų patiekalų receptų, jei kurią dieną mamų fantazija bus „išėjusi atostogų“.
Ruduo – derliaus ir gėrybių metas, tad tegul „Valgutis“ įkvepia maitintis sveikai!
Su geriausiais rudeniniais linkėjimais
Redakcija