„MonAmi“ reabilituoja koldūnus ir siūlo 9 rūšis – tai prabangus ir vertingas patiekalas

Virtuvės šefai savo rankomis kočiodami koldūnų tešlą, kol ji tampa kone permatoma, ir iš kruopščiai atrinktos, pačių sumaltos grynos mėsos, žino, kad tai yra prabangus patiekalas

Kaip jaučiatės, kai iš lauko grįžusiems alkaniems lyg vanagai vaikiukams greitosiomis išverdate koldūnų? Turbūt ne itin savimi didžiuojatės, bet guodžiatės mintimi, kad vos tik apraminusi maršą grojančius skrandžius, pagaminsite jiems šį tą vertingesnio?

Greitai patiekiami, bet ne greitai pagaminami

Vis dėlto į menkos maistinės vertės greitmaisčio kategoriją koldūnai yra patekę nepelnytai. Tiksliau, ne dėl „savo kaltės“ – ne todėl, kad jie, koldūnai, yra su sveika mityba prasilenkiantis patiekalas, o tik dėl to, kad dauguma juos gaminančiųjų turbūt nepakankamai vertina, tai, ką gamina.

Tuo tarpu profesionalūs virtuvės šefai savo restoranų virtuvėse savo rankomis kočiodami koldūnų tešlą, kol ji tampa kone permatoma, ir iš kruopščiai atrinktos, pačių sumaltos grynos mėsos, žino, kad tai yra prabangus patiekalas, sukurtas ne kaip greitas kamšalas skrandžiams, o kaip maistas mėgautis, dalintis ir bendrauti.

Tai tikriausiai žinote ir Jūs – jeigu bent kartą gyvenime gaminote naminius koldūnus. Prigaminti koldūnų šeimai – ypač jeigu jie gaminami taip, kaip ir turi būti gaminami naminiai koldūnai, – trunka gerą pusdienį, o gal ir ilgiau. Ir tada tos šaldikliuose užšaldytos atsargos „ekstremaliems alkio atvejams“ įgauna tokią pat vertę, kaip ir vasarą pievose surinktų ir užšaldytų rinktinių žemuogių ar aviečių sauja. Išskirtinio malonumo vertę.

Įdaras – svarbiausia

Vis dėlto net ir namuose mylinčių rankų pagamintas koldūnas su daug įdaro gali nebūti premium klasės, ypač, jeigu įdaro maistinė vertė bus nedidelė, o pagardintas bus prieskoniais su įvairiausiais sintetiniais priedais.

Todėl gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintus koldūnus, daugiausia dėmesio skirkite kaip tik įdarui. Kas svarbu? Tradiciniam, mėsos, įdarui turėtų būti naudojama tik aukščiausios rūšies liesesnė mėsa, ypač tinka paukštiena, jautiena, neriebi kiauliena. Kitiems – daržovių, varškės, grybų, bulvių, įdarams galioja ta pati taisyklė: produktai turi būti itin kokybiški, o pagrindinės sudėtinės dalies – varškės, daržovių, grybų – įdare turi būti daugiausia. Kokybiškame įdare neturi būti jokių mitybinės vertės neturinčių, tik apimtį didinančių „užpildų“, pavyzdžiui, krakmolo.

Ir auksinė skaniausių koldūnų taisyklė – tai gera mėsa ir pačių iš jos susimaltas faršas. Visą kitą darbą padaro rankų miklumas ir… gabalėlis kokybiško sviesto ant ką tik išvirusių koldūnų.

Valgydami koldūnus gauname viską, ko reikia: iš tešlos – angliavandenių energijos, iš įdaro – baltymų, iš sviesto padažo – riebalų

Greitai ir skaniai

Greitai išvirti šilti pietūs vaiko skrandžiui tikrai geriau nei greitosiomis suteptas sumuštinis arba šaltu pienu užpilti sausi pusryčiai. „Premium“ rankų darbo koldūnai yra skanūs ir maistingi (valgydami koldūnus gauname viską, ko reikia: iš tešlos – angliavandenių energijos, iš įdaro – baltymų, iš sviesto padažo – riebalų), todėl rūpesčiu gali tapti kitas klausimas: ką daryti, kad vaikas valgytų ne tą patį maistą? Gal… siūlykite koldūnų su skirtingais įdarais, o tradicinius bandykite tiekti ne tik tradiciškai, bet ir, pavyzdžiui, sriuboje, gaminkite apkepėles su daržovėmis?

Kepyklėlė „MonAmi“ metė sau iššūkį pagaminti „premium“ klasės, tarsi namuose gamintus, koldūnus – su mažai tešlos (40 proc.), daug aukščiausios kokybės įdaro (60 proc.) ir be jokių mechaninių priemonių: kiekvienas koldūnas – lyg meno kūrinys – susukamas ir nuglostomas tik rankomis.

9 skirtingos rūšys

Koldūnų su skirtingais įdarais pasirinkimas – itin turtingas. „MonAmi“ asortimente jų yra net 9 skirtingos rūšys: nuo tradicinių su kiauliena, kalakutiena, kalakutiena su grietinėle (dar švelnesnio skonio), jautiena su rūkyta šonine iki koldūnų su bulvėmis, antiena ir daržovėmis, baravykais, varške, mėlynėmis. Tešlai ypatingą skonį suteikia ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai ir ypač tyras, pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus, o įdarams varškė, daržovės, uogos ir mėsa perkamos tik iš Lietuvos ūkininkų (mėsą malame patys). Kalakutienos ir jautienos įdarams sultingumo ir dar turtingesnio skonio suteikia naminis jautienos ir kalakutienos sultinys bei visiškai natūralūs prieskoniai ir žolelės, o saldumo, pavyzdžiui, varškės įdarui – kokybiškas baltasis šokoladas.

Staigmena ne tik vaikams!

Visi žinome, kad vaikai pirmiausia viską „paragauja“ akimis. Todėl gražūs ne tik rankų darbo „MonAmi“ koldūnai, bet ir jų pakuotės. Kiekvienos pakuotės iliustracija yra kurta dailininkės specialiai „MonAmi“ koldūnų linijai. Pakuotės tokios gražios, kad koldūnų rinkinį kaip dovanėlę galima nunešti kasdienės ruošos virtuvėje išvargintai draugei ir pasikviesti ją puodeliui kavos. Ir vaikai bus sotūs, ir mamos laimingos!

Išbandykite naujuosius „MonAmi“ koldūnus. Plačiau rasite ČIA

mamoszurnalas.lt_630x400

Susiję straipsniai

 

Žymos: , ,

Sponsored Video

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


devyni − 1 =

Kitos temos: