Kuo blogas maistas iš mikrobangės?

01600004

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Beveik kiekvienuose namuose rasime mikrobangų krosnelę. Ja naudotis paprasta, maistas greitai sušyla, pusgaminiai per porą minučių būna paruošti. Tačiau ar tai, kas lengva, visada būna naudinga?

Vaikų gastroenterologės Jovilės Vingraitės paprašėme pakomentuoti, ar mikrobangomis pagamintas maistas tinka vaiko stalui.

Netinka pieno ar mišinių šildymui

Net jei turite pačią brangiausią ir moderniausią mikrobangų krosnelę, atminkite, kad kūdikiui netinka joks maistas, pagamintas mikrobangų pagalba. Ar tai būtų pieno mišinys, ar košytė, ar daržovės. Paaiškinsime, kodėl.

Net ir tobuliausiose mikrobangų krosnelėse maistas šyla nevienodai – šiluma sklinda nuo indo kraštų į vidurį, lieka šaltų vietų. Būtent dėl to kūdikiams ir mažiems vaikams skirtų pieno mišinių gamintojai nerekomenduoja jų šildyti mikrobangų krosnelėje, nes sušildoma netolygiai. Nerekomenduojama mikrobangų krosnelėse šildyti pieno – pieno struktūra gali nežymiai pasikeisti. Mišinėlyje gali žūti kai kurie vitaminai. Mikrobangomis šildant motinos pieną, netgi žemoje temperatūroje, gali žūti kai kurie svarbūs su ligomis kovoti padedantys antikūnai.

Pieno mišinys yra gaminamas į gamintojo nurodytos temperatūros virintą vandenį įdedant atitinkamą kiekį mišinio miltelių, t.y. dozavimo šaukštelių be kaupo. Už sausus pieno mišinius yra geresni skysti pieno mišiniai. Jų irgi nerekomenduojama šildyti mikrobangų krosnelėje. Pieno mišiniai yra gaminami vienam kartui prieš pat maitinimą. O vandeniui užvirinti yra ir kitų, paprastesnių būdų negu mikrobangos.

Nereikėtų naudoti buteliukų dezinfekcijai

Tikslingiau kūdikiui maitinti skirtus buteliukus ir kitus jam maitinti skirtus indus dezinfekuoti specialiuose sterilizatoriuose, o jei jų neturite – sterilizuojama tiesiog virinimu emaliuotuose arba nerūdijančio plieno puoduose. Mikrobangų krosnelės dezinfekavimui netinka.

Nedėkite stiklainiukų į mikrobangę

Jei perkate tyreles ar košeles stiklainiukuose, nedėkite jų į mikrobangę.Visų pirma todėl, kadindelis gali sprogti, o antra – pašildžius vėl teks atšaldyti iki temperatūros, priimtinos kūdikiui ar mažam vaikui. Be to, maistelis šyla netolygiai, nes kai veikia mikrobangų krosnelė, joje maisto maišyti negalima. Mikrobangų krosnelėje pirmiausia įkaista produkto paviršius ir tik tada šiluma ima skverbtis į jo vidų. Paprastai mikrobangos ruošiant maistą į gaminį prasiskverbia iki 5 cm.

Mikrobangų krosnelė leidžia atsisakyti riebalų

Gaminant mikrobangų krosnelėje, maistą galima paruošti visiškai be riebalų. Besilaikantys dietų suaugusieji galėtų išnaudoti šią savybę. Bet sveikiems vaikams ir suaugusiems visiškai atsisakyti riebalų yra tiesiog pavojinga: gali sutrikti riebaluose tirpstančių vitaminų apykaita organizme. Be to, riebalai yra maisto medžiaga, reikalinga organizmui. Svarbiausia, maistas turi būti įvairus, šviežias, neturi būti perlenkiama lazda į vieną kurią pusę.

Todėl net ir ruošiant pirmąsias primaitinimo košeles, reikia laikytis šio principo. Ar mikrobangų krosnelėje daržovių tyrę išvirti lengviau? Ko gero, ne. Kiekviena daržovė, pvz., morka, kopūstas, bulvė, išverda per skirtingą laiko tarpą, todėl mikrobangų krosnelėje turėtų būti verdamos atskirai, o po to pertrinamos, sumaišomos.

Mikrobangė ir maitinanti mama

Kūdikiui mikrobangomis pagamintas maistas visiškai netinka. O krūtimi maitinančiai mamai? Jeigu nori, mama gali valgyti tokio maisto. Tačiau reikia atminti, kad kaitinant mikrobangomis produkto temperatūra kyla nevienodai – lieka „šaltų“ vietų, todėl ten geros sąlygos mikroorganizmams išgyventi. Geriau, kad žindančiosios maistas būtų „be rizikos“, reikėtų saugotis bet kokių ligų.

Šeimos meniu

Kai šeimoje jau nėra kūdikiško amžiaus vaikų, mikrobangų krosnelė gali praversti. Kaip dažnai ja naudotis ir iš viso ar ja naudotis, kiekvienos šeimos pasirinkimas. Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto dėstytojo dr. Andriaus Ušinsko, į klausimą „Ar sveikas maistas, pagamintas mikrobangų krosnelėje?“ iš dešimt apklaustų pažįstamų penki atsakė „taip“, kiti penki „ne“. Specialistai į šį klausimą vienareikšmiškai irgi neatsako.

Nepriklausomai nuo to, kaip dažnai ruošiate maistą mikrobangėje,  nerekomenduojama jo valgyti ką tik ištraukto – lukterkite 1-2 minutes. Gaminant mikrobangų krosnelėje, maisto sudėtis nesikeičia. Biologiniai organizmai ir vitaminai gali žūti tik dėl perkaitimo. Taigi vieni vitaminai ir bakterijos išlieka, kitos žūsta. Jų išgyvenimas priklauso nuo esančių riebalų, vandens ir cukraus molekulių temperatūros.

Yra duomenų, kad mikrobangų krosnelėje gaminant maistą suyra vitaminas B12. Šis vitaminas saugo nuo mažakraujystės.

Taigi jei žmogus nuolat valgo mikrobangų krosnelėje gaminamą maistą, iškyla mažakraujystės arba, kitaip tariant, anemijos išsivystymo rizika. Jau vien todėl šeimai nederėtų maitintis mėsos patiekalais, pagamintais mikrobangų krosnelėje.

Mikrobangė pradinukams per sudėtinga

Labai dažnai šeima įsigyja mikrobangę,kai vaikai pradeda eiti į mokyklą, kad patys galėtų pasišildyti maistą. Tačiau tėveliai turėtų žinoti, kad mikrobangų krosnelė nėra tas valgio gaminimo prietaisas, kuriuo naudotis gali būti patikėta jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikams. Maistą, kurio neįmanoma pamaišyti, mikrobangų krosnelėje reikia perdėlioti. Produktus iš indo pakraščių, kurie greičiau įkaista, reikia pastumti į vidurį. Abejotina, ar tai sugebės vaikai iki 12 metų amžiaus.

Ar tai būtinas prietaisas  

Ketindami įsigyti mikrobangų krosnelę, pirmiausia įvertinkite, ar mikrobangė tikrai reikalinga šeimai, nes ji neišvaduoja nei nuo namų ruošos, nei nuo maisto gaminimo. O kokybiškas prietaisas kainuoja mažiausiai 200 eurų… Antra, kokį maistą įpratusi valgyti šeima: pusfabrikačius ar šviežiai pagamintus patiekalus?

Jei naudojate mikrobangę, joje nepatartina virti kiaušinių su lukštais, kadangi lukštas gali sutrūkti; kepti blynų, nes jie bus ištižę ir drėgni; kepti labai didelių maisto gaminių, pvz., kalakutų, nes jie mikrobangų krosnelėje kepa netolygiai; kepti rūkytų kiaulienos kumpių, nes jie smarkiai pasūdyti ir mėsa bus kieta; gaminti maisto labai dideliame taukų kiekyje, nes sunku kontroliuoti temperatūrą.

Atlikus mokslinius tyrimus, pastebėta, kad tose šeimose, kur itin dažnai naudojami elektromagnetinį lauką spinduliuojantys prietaisai (mikrobangų krosnelės, fenai, kompiuteriai ir kiti), persileidimų būna kiek daugiau nei tokių prietaisų nenaudojančiose šeimose… Norintiems įsigyti mikrobangų krosnelę pravartu žinoti šiuos faktus.

Parengė Ginta Liaugminienė

Susiję straipsniai

Žymos: ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


septyni + 7 =

Kitos temos: