Dietologė pataria, kaip nepriaugti svorio prasidėjus iškylų sezonui

Iškyla

Pixabay.com

Atšilus orams, vis dažniau valgome ne namie. Rengiame iškylas gamtoje, vykstame su palapinėmis prie ežero, važiuojame į sodus, sodybas…

Atsiranda trys papildomi su maistu susiję pavojai:

  • mityba gali tapti nepilnaverte;
  • svarstyklės dėl nesuprantamų priežasčių imti rodyti daugiau;
  • vaišės gali baigtis karščiavimu ir viduriavimu.

Svarbiausia pasirinkti tokius valgius, nuo kurių neapsinuodytumėte, neviduriuotumėte ir nevemtumėte.

  • Pasirūpinkite, kad turėtumėte pakankamai vandens: saugiausia vežtis pirktą vandenį gėrimui ir atskirai daug vandens rankoms bei maisto produktams (vaisiams, daržovėms) plauti. Viską, ką įmanoma, nuplaukite dar namie. Net jei šalia ir bus koks ežerėlis, jo vanduo nėra tinkamas maistui.
  • Įsigykite šilumą izoliuojantį indą – šaldytuvo imitaciją. Į jį prikrovus įšalusių ledo gabalų, kelias valandas (pavyzdžiui, kol pasieksite sode turimą šaldytuvą) bet koks maistas išliks saugus.
  • Venkite produktų, kurie turi būti laikomi šaldytuve:

produktų su kremais (tortas – visai netinkamas iškylų gamtoje desertas);

specialiai laikymui šilumoje nepritaikytų pieno produktų (pieno, jogurto, varškės, sviesto);

gaminių su majonezu (jį galite vežtis nepradarytame indelyje ir atidaryti prieš pat naudojimą);

ištižusių arba cukruotų uogų, kurios šilumoj gali imti rūgti.

Ką vežtis?

Pieno, geriau lieso, miltelių, jei norėsite pagardinti kavą.

Neatidarytų gėrimų (vandens, gazuoto mineralinio vandens, – gali būti pagardintas citrina;), kavos, natūralios ir žolelių arbatos. Venkite vaisvandenių su cukrumi (ypač spalvotųjų).

Neprapjautų, nuplautų citrinų salotoms ir arbatai gardinti.

Nuplautų, paruoštų pjaustymui šviežių daržovių (jei daržovės virtos, galima supjaustyti prieš vežimąsi, liks tik mišrainę sumaišyti), konservuotų daržovių.

Gerai nuplautų kokybiškų nepernokusių vaisių ir uogų.

Iškyla

Pixabay.com

Riešutų, džiovintų vaisių.

Mėsą vežkitės šviežią, gausiai priprieskonintą, apšlakstytą citrinos sultimis. Taip šašlykai ar mėsa kepimui barbekiu per kelias valandas ne šaldytuve nesuges ir bus skanesnė, mažiau reikės padažo.

Paįvairinkite tradicinį gamtoje gaminamų patiekalų asortimentą. Užuot gaminę įprastinį šašlyką, pamėginkite vištienos vėrinukus, kaitaliodami mėsą su svogūnu, saldžiuoju pipiru, bananu, cukinija, pievagrybiais. Puikus patiekalas būtų ir ant grotelių paruošta lašiša ar kitokia žuvis. Pagalvokite, gal galite pakabinti virš laužo didelį puodą-keptuvę, kurioje su daržovėmis ir vištiena ištroškinsite ryžių.

Keptos lauže bulvės, jeigu neapkraunamos sviestu, yra puikus sveikas patiekalas. Tik nevalgykite suanglėjusių vietų – jos kancerogeninės!

Įvynioję į aliuminio foliją, lauže galite iškepti ne tik bulvių, bet ir kitokių daržovių. Valgomos su padažu bus labai skanios.

Stenkitės įprastinius riebius padažus keisti sveikesniais. Išbandykite bruknių, obuolių padažus, išsirinkite mėgstamą kečupą.

Kad ir ką gamintumėte, pagrindinis garnyras turėtų būti daržovės – tiesiog supjaustytos griežinėliais (galima padažus tiekti atskirai, kad kiekvienas įsidetu pagal savo skonį). Daržoves galima patiekti kaip salotas arba keptas ant grotelių (tam puikiai tinka cukinijos, baklažanai, saldieji pipirai).

Vežkitės mėgstamiausių rūšių duonos, skanių džiūvėsėlių, duonos lazdelių, jei mėgstate – pūstų kukurūzų. Bulvių traškučius geriau pamirškite. Vietoj sausainių verčiau vežkitės javainių batonėlių.

Galite įsimesti ledinukų, kramtomosios gumos, padėsiančių atsilaikyti prieš kenksmingesnes pagundas.

Iškyla

Pixabay.com

Jei išvažiuojate kelioms dienoms, ir ypač, jei tokios išvykos tampa įprastinėmis visą vasarą, pasistenkite, kad dėl to nenukentėtų šeimos mityba ir sveikata.

Bent jau pagrindiniai sveikos mitybos reikalavimai turėtų išlikti: bent 2 kartus per dieną valgyti daržovių patiekalų,  2-3 vaisius, 2–3 porcijas liesų pieno produktų, 1–2 porcijas mėsos, žuvies (dažniau žuvies nei mėsos), ankštinių daržovių, kiaušinių, angliavandenių turinčio  maisto (duonos, kruopų, makaronų, bulvių), riešutų, ir tik nedidelė dalelė turėtų būti saldumynai ir riebalai.

Vertėtų jau vietoje pasirūpinti, kad netrūktų pieno produktų. Blogiausiu atveju, jei negalite parduotuvėje nusipirkti kokybiško lieso pieno ir jo produktų, pirkite pieną iš ūkininkų. Vaikams iki trejų metų vis dėlto derėtų vežtis adaptuotų mišinių.

Jei bus sąlygos virti košę, vežkitės kruopų (dabar parduotuvėse gausu greitai pagaminamų kruopų gaminių), jei ne – pusryčių javainių. Duonos ir miltų gaminiai negali pakeisti kitų grūdų.

Dešros ir kiti rūkytos mėsos gaminiai ar konservuota mėsa negali pakeisti šviežios mėsos ar žuvies. Jei negalite kasdien nuvykti iki parduotuvės nupirkti šviežių produktų, bent jau pasirūpinkite, kad turėtumete ankštinių daržovių (jei neturite kur jų išvirti, vežkitės konservuotų).

Fantazuokite gamindamos sveiką ir skanų maistą. Daržovių salotos – tai nebūtinai supjaustytas kiniškas kopūstas, agurkas ir pomidoras. Naudokite ir mažiau įprastų daržovių, pridėkite gabalėlių vaisių (pvz., ananaso, obuolio), įvairių riešutų, sėklų (moliūgo, sezamo, saulėgrąžų). Lankydamiesi didesniuose prekybos centruose, nusipirkite įvairių liesų, aliejaus savo sudėtyje neturinčių padažų salotoms – tai bus sveikas ir nestorinantis užpilas gamtoje valgomiems patiekalams.

Saugokitės, kad ilgi pasisėdėjimai prie laužo su draugais nevirstų ištisomis valandomis kramsnojimo.

Pavalgę įsimeskite į burną kramtomosios gumos gabalėlį arba čiulpiamą saldainuką, pasiimkite stiklinę nepavojingo gėrimo ir užmirškite prieš nosį sukrautus valgius (jei negalite jų tiesiog nukraustyti).

Organizuodami išvykas, pasirūpinkite ne tik maistu, bet ir žaidimais. Pasinaudokite proga paplaukioti, padūkti su vaikais, surenkite kelių valandų ekskursiją po mišką. Juk ne tam laukėm vasaros, kad iki soties prisivalgytume sausainių ar bulvių traškučių.

Gydytoja dietologė Jūratė Lipeikaitė

„Mamos žurnalas“

Daugiau straipsnių apie lieknėjimą www.liekna.com

Susiję straipsniai

 

Žymos: , , , , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


5 + du =

Kitos temos: