Raudonas maistas stiprina imunitetą. O žalias, geltonas, oranžinis?

vaisiai

Pixabay.com

Kas dažniau atsiduria jūsų lėkštėje – raudonas pomidoras, žalias agurkas ar oranžinė morka? Maisto spalva ne mažiau svarbi savybė nei jo skonis ar kvapas. Pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei.

Taip pat tam tikros spalvos produktai pasižymi konkrečiais vitaminais ir mineralais.

Raudonas maistas stiprina imunitetą

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, yra manoma, kad daugiausiai malonumo sukelia raudona maisto spalva, kuri taip pat žadina mūsų apetitą. Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės pasirūpina mūsų širdimi, sustiprina imuninę sistemą.

„Šios spalvos produktuose esantis antocianinas mažina širdies ligų riziką, gerina atmintį, stimuliuoja kepenų bei inkstų veiklą. Raudonuose maisto produktuose taip pat gausu likopeno. Šis antioksidantas, suteikiantis maisto produktams raudoną spalvą, neutralizuoja laisvuosius radikalus, tad saugo nuo vėžinių susirgimų bei rūpinasi odos apsauga nuo žalingo aplinkos poveikio bei senėjimo“, – sako maisto ekspertė.

Raudonas maistas taip pat turi geležies, svarbios kraujotakos sistemai, ji aprūpina ląsteles reikalingomis medžiagomis. Tad jei norite sustiprinti kapiliarus, dažniau pasimėgaukite šviežiomis raudonspalvėmis uogomis – braškėmis ir trešnėmis.

Raudoni produktai: mėsa, pomidorai, burokėliai, raudonosios paprikos, ridikai, raudonieji kopūstai, granatai, vyšnios, arbūzai, braškės, avietės, trešnės, spanguolės.

Žalia spalva ramina, gelbsti nuo galvos skausmo

salieras

Pixabay.com

Žalia spalva, simbolizuodama gamtos grožį, taip pat yra susijusi su gera savijauta, ji atpalaiduoja bei ramina organizmą, sumažina stresą. Šios spalvos pigmentų turintis maistas reguliuoja medžiagų apykaitą, nes kalorijų tokiuose produktuose labai mažai. Juose gausu ląstelienos ir vitaminų.

„Žalias maistas teigiamai veikia nervų sistemą, slopina galvos skausmą bei mažina stresą. Todėl siekiant nusiraminti, vietoje deserto geriau rinkitės sveikesnį užkandį – agurkų salotas ar žalios spalvos vynuoges“, – siūlo V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį ir į tai, kad žalias maistas gerina raumenų būklę. Tuo tarpu, šios spalvos produktuose esantis chlorofilas stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, išplečia kapiliarus ir skaido kraujo krešulius, stiprina širdį.

„Žaliaspalvės daržovės valo organizmą, aprūpina jį elementais, svarbiais kaulams ir dantims. Žalios spalvos produktai taip pat padeda kovoti su peršalimo ligomis – jie stiprina imuninę sistemą, padeda įveikti slogą. Šios spalvos maiste gausu vitaminų A, C, E, kurie saugo nuo ligų“, – vardija „Iki“ maisto ekspertė.

Žali produktai: salotos, agurkai, cukinijos, avokadai, brokoliai, žirneliai, žaliosios paprikos, kiviai, kriaušės, vynuogės, įvairios žolelės.

vaisiai

Pixabay.com

Oranžiniai ir geltoni produktai saugo nuo peršalimo ligų

Pasaulyje atliktais tyrimais įrodyta, kad oranžinė spalva pakelia nuotaiką, skatina veikti, tad po sunkios dienos jėgas galima susigražinti užkandžiaujant apelsinus ar morkas.

„Geltonos ir oranžinės spalvų vaisiuose bei daržovėse yra daug karotenoidų, kurie organizme paverčiami vitaminu A, stiprinančiu imunitetą. Gardindami maistą morkomis ar geltonosiomis paprikomis, tuo pačiu galime apsisaugoti ir nuo peršalimo ligų ar gripo“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot jos, geltoni produktai taip pat naudingi nervų sistemai, jie „aštrina“ protą, gerina atmintį bei gebėjimą sutelkti dėmesį. Taigi valgydami oranžinį ir geltoną maistą turėsime daugiau energijos, jausimės žvalesni.

„Geltonos spalvos maistas taip pat padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas, rūpinasi mūsų akimis, odos elastingumu“, – sako V. Juodkazienė.

Geltoni ir oranžiniai produktai: morkos, citrinos, apelsinai, geltonosios paprikos, abrikosai, persikai, bananai, mangai, kukurūzai, kiaušinių tryniai, sūriai.

Susiję strapsniai

 

 

Žymos: , , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


+ 5 = trylika

Kitos temos: