Šokoladas – puikiai žinomas kaip vienas gardžiausių desertų pasaulyje. Šokoladiniai pyragėliai, šokoladinis suflė, karštas šokoladas ir daugelis kitų šokoladinių skanėstų yra tai, ką labai dažnai gaminame iš šokolado. Tačiau manyti, kad šokoladas yra tik desertas būtų klaida. Juodasis šokoladas demonstruoja ir kitą, kur kas pikantiškesnę pusę, suteikdamas sodrumo, skonio gilumo bei sudėtingumo padažams, čili troškiniams, daržovėms, vištienai, makaronams. Tad dalinamės įžvalgomis apie šokolado skonius, atsiskleidžiančius pikantiškuose patiekaluose ir 5 lengvai bei paprastai paruošiamais receptais, kurie tampa dar skanesni, kai ingredientų sąraše yra šokoladas.
Šokoladas pikantiškuose patiekaluose – ir skanu, ir sveika
Daugumos mėgstamas šokoladas naudojamas pačiuose įvairiausiuose pikantiškuose patiekaluose. Daugelyje prabangiausių restoranų šis puikiai mums pažįstamas saldumynas yra tapęs pagrindiniu ingredientu, išryškinančiu pikantiškų patiekalų skonį.
Patyrę virtuvės šefai, siekdami sukurti kulinarinius šedevrus renkasi aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą. Kodėl juodasis šokoladas? Juodasis šokoladas žinomas dėl savo sudėtingų skonių, apimančių kartumą ir saldumą, tad būtent šių skonių derinys daro jį populiariu pikantiškų patiekalų pasirinkimu. Sodrios ir šiek tiek karčios juodojo šokolado natos suteikia skonio gilumo, galinčio iki gurmaniško lygio pakylėti mėsos, makaronų, daržovių patiekalus bei troškinius. Be to, juodasis šokoladas, kurio pagrindinė sudedamoji dalis – supermaistas kakava, yra naudingas sveikatai.
Iš aukštos kokybės kakavos pupelių pagamintame juodajame šokolade gausu antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir sumažinti uždegimą organizme. Taip pat buvo įrodyta, kad juodasis šokoladas pagerina širdies sveikatą, mažina kraujospūdį ir teigiamai veikia smegenų veiklą. Malonumas skonio receptoriams ir raktas į geresnę sveikatą bei savijautą – nuo čia reikėtų pradėti pažintį su labai skaniais, lengvai namuose pagaminamais patiekalais, kurių pagrindinis ingredientas yra šokoladas.
5 receptai su juoduoju šokoladu
Nesvarbu, ar esate makaronų, ar mėsos patiekalų gerbėjai, dalinamės receptais, įtiksiančiais visų skoniams ir, svarbiausia, leisiančiais pajusti šokolado magiją pietų ar vakarienės lėkštėje.
1. Šokoladiniai spagečiai
Ingredientai: 200 g mėgstamų spagečių, 100 g juodojo šokolado, 50 ml grietinėlės, 50 ml pieno.
Gaminimo eiga:
1. Virkite spagečius dideliame puode maždaug 8–12 minučių tol, kol jie suminkštės. Spagečiams išvirus, juos nusausinkite ir atidėkite į šalį.
2. Išlydykite juodąjį šokoladą dubenėlyje. Į išlydytą šokoladą supilkite grietinėlę ir pieną. Šį mišinį maišykite tol, kol tekstūra taps lygi.
3. Įsitikinkite, kad šokolado mišinys yra kambario temperatūros, tada sudėkite virtus spagečius ir maišykite tol, kol šokolado padažas juos visiškai apsems.
4. Sudėkite šokoladinius spagečius į lėkštes ir mėgaukitės.
2. Šokoladinė vištiena
Ingredientai: 1 vištienos krūtinėlė, 2 šaukštai juodojo šokolado drožlių, 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus, druska ir pipirai pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Vištienos krūtinėlę pagardinkite druska ir pipirais.
2. Sutarkuokite juodąjį šokoladą.
3. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
4. Vištienos krūtinėlę apkepkite iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
5. Apkeptą vištieną pabarstykite juodojo šokolado drožlėmis.
6. Vištieną uždenkite ir palikite 2–3 minutes tol, kol šokolado drožlės ištirps. Šokoladinę vištieną dėkite į lėkštę ir mėgaukitės.
3. Skrudintos morkos su šokoladiniu padažu
Ingredientai: 1 kg morkų, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 100 g juodojo šokolado, 125 ml riebios grietinėlės, 1 stambiai supjaustyta česnako skiltelė, 2 šaukštai šviežių rozmarinų lapelių, druska ir pipirai pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Nuplaukite morkas ir kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių, retkarčiais apversdami tol, kol morkos paruduos ir suminkštės.
2. Morkoms kepant, nedideliame puode ant nesmarkios ugnies pakaitinkite grietinėlę su rozmarinu ir česnaku. Šį mišinį troškinkite apie 12 minučių.
3. Rozmariną bei česnaką nukoškite ir išplakite grietinėlę naujame dubenėlyje.
4. Sulaužykite juodąjį šokoladą gabalėliais ir įmaišykite į karštą grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos bei pipirų.
5. Paruoštą padažą laikykite šiltai.
6. Iškepus morkoms, jas apipilkite šokoladiniu padažu ir mėgaukitės.
4. Šokoladinis čili troškinys
Ingredientai: 200 g raudonųjų konservuotų pupelių; 100 g juodojo šokolado, 1 svogūnas, 2 skiltelės česnako, 2 nedidelės morkos, 1 aitrioji paprika, 1 raudonoji paprika, 400 g. trintų pomidorų, druska pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnako skilteles. Susmulkinkite morkas, raudonąją ir aitriąją papriką.
2. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite svogūną bei česnaką.
3. Į keptuvę sudėkite morkas, paprikas ir kepkite tol, kol suminkštės.
4. Į puodą sudėkite pomidorus su visu skysčiu, pupeles, įberkite druskos bei pakepintas daržoves. Viską gerai išmaišykite ir virkite apie 15 minučių.
5. Į karštą troškinį suberkite juodojo šokolado gabalėlius, uždenkite dangtį ir leiskite šokoladui ištirpti.
6. Šokoladiniu čili troškiniu mėgautis vienu arba patiekite su ryžiais ar makaronais.
5. Šokoladinis padažas mėsai
Ingredientai: 50 g juodojo šokolado, 1 svogūnas, pusė stiklinės raudonojo sauso vyno, 100 ml vandens, 1 lauro lapas, 1 čiobrelių šakelė, 2 arbatiniai šaukšteliai bulvių krakmolo, druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimo eiga:
1. Troškintuve įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną.
2. Pakepinus svogūną, įpilkite vyno, vandens, įdėkite lauro lapą, čiobrelių šakelę, druskos bei pipirų. Uždėkite dangtį ir troškinkite apie 10 minučių.
3. Sulaužykite juodąjį šokoladą gabėliais ir sudėkite į patroškintą mišinį. Lėtai maišykite tol, kol šokoladas ištirps.
4. Gautą padažą sutirštinkite, sumaišius jį su bulvių krakmolu ir šlakeliu vandens. Paragaukite ir jei reikia, įberkite dar druskos ir pipirų. Šokoladinį padažą naudokite kiaulienos ar jautienos kepsniams gardinti.
Kokį šokoladą pasirinkti, kad būtų tinkamas gaminti?
Nė nekyla abejonių, jog sodrios, šiek tiek karčios ir šiek tiek saldžios juodojo šokolado natos gali puikiai atsiskleisti pačiuose įvairiausiuose pikantiškuose patiekaluose ir suteikti džiaugsmą mėgautis tikru kulinariniu šedevru savo lėkštėje. Liko tik vienas neatsakytas klausimas: kokį juodąjį šokoladą pasirinkti? Renkantis šokoladą, kurį naudosite gamindami pikantiškus patiekalus, pirmiausia atkreipkite dėmesį į kakavos procentą. Reikia žinoti, jog būtent kakavos procentas rodo, kiek šokolade yra kakavos. Kuo kakavos procentas – didesnis, tuo juodasis šokoladas yra kokybiškesnis, naudingesnis, o jo skonis paprastai būna kartesnis. Įvairių patiekalų gamybai rekomenduojama rinktis juodąjį šokoladą su 70 proc. ar daugiau kakavos. Jaudintis, jog bus per kartu ar neskanu nereikėtų. Anaiptol, kokybiškas, daug kakavos turintis juodasis šokoladas pakylės jūsų gaminamus patiekalus iki gurmaniško lygio.
Susiję straipsniai