
Šis klausimas atėjo į rubriką „Pediatras atsako“. Nesitikėjome, kad konsultantas dr. Algimantas Vingras imsis tokios temos, bet docentas paniro į mokslinę spaudą anglų kalba ir štai – atsakymas mamai.
Mamos klausimas: „Esu girdėjusi, kad mažyliui labai reikalingi oligosacharidai HMO. Aš maitinu krūtimi, ar mano piene jų yra? Kaip galėčiau pagausinti jų?“
Motinos pienas yra stebuklas. Motinos pienas yra idealus maistas kūdikiui pirmuosius 4–6 jo gyvenimo mėnesius. Tik jis:
aprūpina kūdikio organizmą energija teikiančiomis maisto medžiagomis (angliavandeniais, riebalais, baltymais) ir tūkstančiais kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tarp jų ir motinos (žmogaus) pieno oligosacharidais;
sumažina riziką susirgti virškinimo trakto (skrandžio-žarnyno), vidurinės ausies uždegimu ir kitomis su imuniteto (organizmo atsparumo) nepakankamumu susijusiomis ligomis, pvz., ūminėmis kvėpavimo takų ligomis;
turi teigiamos įtakos protinei raidai – geresnio intelektualinio koeficiento susiformavimui vėlesniame gyvenime;
vėlesniame gyvenime sumažina antsvorio, nutukimo ir antro tipo cukraligės atsiradimo riziką.
HMO mamos piene. Motinos pieno oligosacharidai tarptautinėje literatūroje vadinami žmogaus pieno oligosacharidais – angliškai HMO. Jie yra nesuvirškinami angliavandeniai, t.y. priešingai nei pieno cukrus laktozė. Jie yra trečioji pagal kiekį motinos pieno dalis (daugiau yra tik pieno cukraus laktozės ir riebalų). Žmogaus pieno oligosacharidai yra atsparūs virškinimo fermentų poveikiui ir veikia žarnyne kaip substratas, selektyviai skatinantis tik gerųjų bifidobakterijų augimą ir jų kolonijų gausėjimą.
Mokslininkai aptiko, kad oligosacharidų, kaip specifinių medžiagų, žmogaus piene yra 100–1000 kartų daugiau nei karvių, ožkų bei avių piene. Žmogaus piene yra per 200 įvairių žmogaus pieno oligosacharidų. Taip pat aptikta, kad galvijų piene oligosacharidų įvairovė yra kur kas mažesnė nei jų yra motinos piene. Motinos piene esančių žmogaus pieno oligosacharidų kiekis ir įvairovė yra vienas iš veiksnių, darančių teigiamą įtaką kūdikių, gaunančių motinos pieną, sveikatos būklei. Žmogaus pieno oligosacharidai nesuyra, kai pienas yra atšaldomas arba pasterizuojamas.
Dar 1930 m. mokslininkai atrado, kad žmogaus pieno oligosacharidai padeda žarnyne išgyventi gerosioms bakterijoms, pavadintoms Bifidus padermėms. Daugiausia žmogaus pieno oligosacharidų rūšių atrasta 1954 m. Praėjo dešimtys metų, kol mokslininkai dėl technologijų pažangos sugebėjo pagaminti keletą oligosacharidų, identiškų žmogaus pieno oligosacharidams.
Visi žmogaus pieno oligosacharidai susidaro (yra sintezuojami) krūties pieną gaminančiose ląstelėse. Jau vien tai, kad priešpienyje žmogaus pieno oligosacharidų yra 20–25 gramai litre, rodo, kokie jie yra svarbūs mažajam žmogui. Subrendusiame motinos piene žmogaus pieno oligosacharidų kiekis sumažėja iki 10–15 g/l. Jų kiekis yra didesnis pirmaisiais žindymo mėnesiais ir laipsniškai mažėja, ilgėjant žindymo trukmei. Kiekvienos moters krūtys, nepriklausomai nuo žindymo trukmės, pagamina skirtingą pieno oligosacharidų kiekį. Žmogaus pieno oligosacharidų kiekis motinos piene nepriklauso nuo to, ar kūdikis buvo išnešiotas.
Olihosacharidų nauda. Žmogaus pieno oligosacharidai yra unikalūs motinos pieno komponentai, turintys įtakos imuninei (organizmo atsparumo) sistemai pačiu pažeidžiamiausiu, t.y. naujagimystės ir ankstyvosios kūdikystės, laikotarpiu.
Mokslininkų yra įrodyta, kad žmogaus pieno oligosacharidai:
skatina gerųjų bakterijų augimą, jų aktyvumą ir blokuoja patogeninių (ligas sukeliančių) bakterijų, virusų augimą;
saugo organizmą nuo ligas sukeliančių bakterijų, virusų, nuodingų medžiagų;
stiprina žarnyno barjerinę funkciją, t.y. neleidžia į organizmą prasiskverbti jam nereikalingoms medžiagoms;
padeda formuotis imuninei (organizmo atsparumo) sistemai.
2017–2018 m. paskelbti moksliniai straipsniai teigia, kad žmogaus pieno oligosacharidai gali sumažinti neišnešiotų naujagimių sergamumą ir mirtingumą nuo tokių ligų, kaip naujagimių žarnyno uždegimas, grybelinis jo pakenkimas ir kitų ligų, susijusių su imuninės sistemos nebrandumu.
Tik pastaraisiais metais sudėtingų biofermentacijos procesų būdu mokslininkams pavyko sukurti ir pagaminti keletą oligosacharidų, identiškų žmogaus pieno oligosacharidams.
Europos maisto saugos tarnyba (angliškai EFSA) ir JAV maisto ir vaistų tarnyba (angliškai FDA), nepriklausomai viena nuo kitos, įvertinusios mokslinių tyrimų duomenis, patvirtino ir leido naudoti dviejų rūšių žmogaus pieno oligosacharidus, sukurtus biofermentacijos procesų metu, kūdikių mitybai skirtuose pieno mišiniuose.
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai