Kiekviena mama norėtų būti greita ir darbšti lyg superherojė: ryte gebėtų paruošti sočių patiekalų šeimai visai dienai, o vakare po darbo dar prikeptų meduolių rytdienai.
Tačiau tenka pripažinti, kad realybėje tai įgyvendinti gerokai sunkiau nei svajonėse.
Kita vertus, ko nepavyksta pasiekti dideliu darbu, galima įgyvendinti pasitelkus sumanumą.
Čia į pagalbą atkeliauja greitai pagaminami patiekalai. Pakanka žinoti bent keletą gerų receptų ir galėsite lepinti save ir savo šeimą pilnavertišku ir gardžiu maistu, dėl kurio nereikia valandų valandas krapštytis virtuvėje.
Greitai ruošiamas maistas dažnai mamai turbūt asocijuojasi su pašildytu vakarykščiu maistu, ne visai sveika mityba ar valgymu paskubomis automobilyje. Kad nekiltų neaiškumų, reikėtų atskirti blogus mitybos įpročius nuo sveiko maisto, kurį paprasčiausiai pagaminate vos per pusę valandos. Jei norite, kad jūsų namuose karaliautų antrasis variantas, gaminant greitą maistą vertėtų laikytis kelių taisyklių.
Planuokite
Greitai paruošiami patiekalai taip vadinami ne dėl to, jog tokio maisto ruošimas atrodo lyg kadras iš pagreitinto filmo, o dėl to, jog kiekvienas gaminimo žingsnis yra apgalvotas. Jei produktus visai savaitei susipirksite iš anksto ir į parduotuvę nereiks kulniuoti pritrūkus kiaušinių ar krakmolo, jei sekmadienį susidarysite savaitės meniu, maisto ruošimas nereikalaus daug brangaus laiko. Taip pat naudinga turėti bent dešimties lengvai paruošiamų patiekalų receptų sąrašą. Juo galėsite pasinaudoti tuomet, kai gaminimo planavimą sutrukdys svarbus susitikimas ar norėsite skirti laiko sau. Beje, nereikėtų mitybos planavimo painioti su griežtu jos ribojimu. Valgykite tai, ką norite, tiek, kiek norisi, tik darykite tai planingai.
Gaminkite tuos pačius patiekalus
Su dideliu susižavėjimu galime stebėti restorano šefą, kai jis vienu metu verda ryžius, pjausto salotas ir dar spėja paplepėti su kolegomis. Didelės paslapties čia nėra – daugybę kartų gamindami vis tą patį patiekalą išmokstame tai atlikti efektyviau, greičiau. Turėkite keletą šeimos mėgstamų patiekalų ir gaminkite juos bent kartą į savaitę. Tiksliai žinosite ingredientus, jų proporcijas, gaminimo eigą ir viskas vyks kaip sviestu patepta.
Apjunkite kelis patiekalus
Gamindama maistą šeimai visuomet gerai pagalvokite, ar maksimaliai išnaudojate savo įgūdžius virtuvėje. Jei verdate bulvių, išsivirkite daugiau. Kitą dieną iš likučio galėtumėte pasigaminti šaltą mišrainę. Jei perkate neišdarinėtą silkę, nusipirkite daugiau, o likutį pamarinuokite ir skanaukite po poros dienų.
Planuodamos kepti pyragą pagalvokite, ar įkaitusioje orkaitėje suspėtumėte vėliau išsikepti karštų sumuštinių ar lengvą omletą. Taip ne tik sutaupysite laiko, bet ir maisto gaminimui išeikvojamų resursų.
Tobulėkite
Kiekvienas esame savo įpročių vergas, todėl sunku pripažinti sau, jog pilnai neišnaudojame savo sugebėjimų. Gamindamos maistą šeimai nuolatos ieškokite būdų, kaip tai padaryti dar paprasčiau ir greičiau. Jei vaikai ypatingai mėgsta picą, užsiminkykite tešlos vienu kartu daugiau, o likusiąją užsaldykite kitiems kartams. Nustebsite, kaip greitai galima iškepti picą, jei tešlos ruošti nebereikia.
Stinga gerų greitų patiekalų receptų idėjų? Paklausinėkite, kokį greitai ruošiamą maistą gamina draugės, nepatingėkite panaršyti internete, nueikite į biblioteką. Informacijos visuomet yra, tereikia rasti tinkamiausią.