Ačiū už įdomų klausimą.
Manydamas, kad jis įdomus ir kitiems skaitytojams, atsakymą pritaikiau ir jiems.
Kalcis sudaro apie 2 procentus viso kūno masės.
Jo reikia kiekvienai kūno ląstelei, ne vien tik kaulams.
Kalcis padeda susitraukti raumenims, palengvina nervinio impulso plitimą nervais, dalyvauja dalijantis ląstelėms. Augančių vaikų kaulų skausmai siejami su kalcio, magnio ir vitamino D trūkumu. Genetiškai ( prigimtinai) organizmas yra įpratęs visas jam reikalingas maisto medžiagas pasisavinti iš maisto, o iš maisto papildų, t.y. kokių tai medžiagų koncentratų. Todėl kiekvieno individo, nepriklausomai nuo amžiaus, kasdieninė mityba turi būti galimai įvairesnė, t,y. kasdien valgyti galimai įvairesnius šviežius kuo mažiau perdirbtus produktus. Daugiausia kalcio yra pieno produktuose. Jeigu vaikas atsisako pieno, jam pasiūloma ekologiško, t.y. be jokių priedų jogurto (viename puodelyje jogurto yra net 447 mg kalcio.), fermentinio sūrio. Vaikas pieno gali nemėgti, jei jam buvo priverstinai siūloma per dieną išgerti tiek tai pieno arba dėl sumažėjusio pieno cukraus laktozės toleravimo bei galimos alergijos pieno baltymams. Kitais žodžiais tariant per prievartą pieno produktai nesiūlomi. Daug kalcio yra kopūstinėse daržovėse. Lapiniai kopūstai yra puiki alternatyva pienui – vos vienoje jų lėkštėje yra net 452 mg kalcio, . Be to, lapiniuose kopūstuose yra vitamino B6, folio rūgšties, kurie sumažina homocisteino lygį (nustatyta, kad jis pažeidžia kaulų struktūrą). Be to, šią daržovę galima ruošti trumpai verdant garuose ir marinuojant su citrinos sultimis, ypač tyru alyvuogių aliejumi, medumi, krapais ir jūros druska. Taip pat nemažai kalcio yra brokoliuose, smulkintose pekininiuose kopūstuose. Nemažai kalcio yra morkose, pupelėse, avinžirniuose, avižiniuose dribsniuose, nešlifuotuose kituose grūduose, viso grūdo rupiuose miltuose, migdolų riešutuose, apelsinuose, fygose (ypač džiovintose), sezamų sėklose ir gyvūniniuose produktuose (kiaušiniuose, jūros žuvyse). Spanguolės, špinatai, rabarbarai , burokėlių lapai turi daug oksalo rūgščių, kurios trukdo įsisavinti kalcį. Saldumynai – cukrus, gazuoti ir gėrimai su kofeinu gėrimai skatina padidėjusį kalcio išskyrimą su šlapimu, todėl vaikams jie neduotini. Cukrumi ir dirbtiniais saldikliais saldinti patiekalai ir gėrimai patiekalai (pvz., „įvairiausio plauko limonadai“, bet kokių pavadinimų sulčių gėrimai, nektarai ir pan. neturi būti – tapti įsiteikimo vaikui įrankiu. Prakaitavimas, per didelis druskos kiekis maiste taip pat didina kalcio iš organizmo pasišalinimą su šlapimu. Iš maisto kalcio įsisavinimą didina vitaminas D3. Per didelis kalcio kiekis irgi yra negerai, nes sutrinka magnio, cinko, geležies įsiurbimas žarnyne ir jų apykaita organizme. Tai dar viena priežasčių, kodėl vaikui nedera duoti maisto papildų, kuriuose yra kalcio druskų, net ir tų, iš kurių kalcis yra lengviau ar sunkiau įsisavinamas. Maisto papildai, turintys kalcio, gali būti duodami tik tuomet, kai tai daryti rekomendavo vaiko gydytojas. Joks save ir pacientą gerbiantis gydytojas nerekomenduos kalcio bei kitų papildų neišsiaiškinęs šeimos maitinimosi įpročių, neįvertinęs bendros vaiko būklės ir neatlikęs tyrimų, t.y. nenustatęs koks kalcio kiekis yra kraujyje ir vitamino D atsargų tyrimo. Kalcio poreikis vaikams priklauso nuo jų amžiaus. Lietuvos respublikos Sveiktos apsaugos ministro įsakymas „DĖL REKOMENDUOJAMŲ PAROS MAISTINIŲ MEDŽIAGŲ IR ENERGIJOS NORMŲ PATVIRTINIMO“ (Nr. , 2016-06-23, paskelbta TAR 2016-07-05, i. k. 2016-18796) pateikia rekomenduojamos paros mineralinių medžiagų normos vaikams ir suaugusiesiems. Kas liečia kalcį rekomenduoja: 0 – 6 mėnesių kūdikiams – 360 mg, 7 – 12 mėn. – 540 mg, 1 – 3 metų – 600mg, 4 – 7 m. – 800 mg, 11 – 14 m – 900 mg, 15 – 18 m – 800 mg, nėščioms ir žindančioms – 800 mg.