Gruodis ir dalis sausio – saldžiausias etapas vaiko (ir ne tik) gyvenime. To pakeisti negalime, tačiau pravartu žinoti kelis gerus patarimus.
Pataria gyvensenos medicinos specialistė Evelina Nomeikaitė
Kodėl per daug yra blogai
Tėvai puikiai žino, kad cukrus, ypač pridėtinis, naudos sveikatai neduoda. Tačiau saldumynai yra kasdienybės dalis daugeliui vaikų, vaikai mėgsta saldumynus, o ir visa vaikams skirta maisto pramonė orientuota į saldumą – jogurtai, sūreliai, saldūs pusryčiai, sausainiai, sultys ir dar šimtai produktų. Visus juos mėgsta vaikai, ir visi jie yra saldūs.
Tad kas čia blogo, jei vaikas mėgsta saldžiai? Juk cukrus yra angliavandenis, o angliavandeniai būtini organizmui kaip energijos šaltinis. Organizme cukrus skyla į gliukozę, kuri maitina kiekvieną kūno ląstelę. Taigi, jei cukrus yra energija, galima pagalvoti, kad turėtume suvartoti daugiau cukraus – tada būsime žvalesni, energingesni, sveikesni. Tačiau taip nėra. Per didelis cukraus kiekis susijęs su keliomis sveikatos problemomis, kurios vaikams pasireiškia dažniausiai:
Nutukimas. Cukraus perteklius organizme gali sukelti energijos perteklių, kuris pavirs riebalais, o ilgainiui tai gali lemti nutukimą.
Dantų problemos. Kai cukrus pūva dantyse, jis tampa maistu bakterijoms, kurios sugeria cukrų ir išskiria rūgštį, kuri kenkia dantims, sukelia dantų skilimą ir ėduonį.
Energijos ir nuotaikų kaita. Greitieji cukrūs – saldumynai, saldinti ir gazuoti gėrimai – gali suteikti trumpalaikės energijos, tačiau šis energijos šuolis dažnai yra lydimas greitu nuovargiu ir žemu energijos lygiu po kurio laiko. Tai gali sukelti didelius nuotaikos pokyčius, padidinti nuovargį bei dirglumą.
Šios nuo cukraus pertekliaus kylančios problemos yra rizikos veiksniai, kurie gali lemti daugiau nei vienos lėtinės ligos atsiradimą, uždegimus organizme ir kitas sveikatos problemas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas ar padidėjusį arterinį spaudimą.
Ką siūlo ekspertai
Pasaulio sveikatos organizacija yra nustačiusi cukraus vartojimo rekomendacijas. Vaikams nuo 3 iki 5 metų rekomenduojama neviršyti 25 gramų cukraus per dieną, įskaitant natūralų ir pridėtinį cukrų maisto produktuose. Vyresniems nei 5 metų vaikams ir paaugliams iki 18 metų rekomenduojama, kad cukraus suvartojimas neviršytų 50 gramų per dieną.
Keletas saldžių gudrybių
Taigi – kaip subalansuoti cukraus vartojimą vaikams, kad tėvelių dienos būtų lengvesnės ir jų vaikai būtų sveikesni? Štai keletas praktinių gudrybių:
Sveikatai palankūs pasirinkimai. Maisto produktai, į kuriuos gamybos metu būna įdėta daug cukraus, dažniau yra kaloringesni ir sudėtyje turi mažai naudingų maistinių medžiagų, todėl tokius produktus reikėtų vartoti rečiau. Siekiant organizmą aprūpinti visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis patariama valgyti įvairų ir kuo mažiau perdirbtą maistą.
Maisto etikečių skaitymas. Cukrus gali būti įvairiuose maisto produktuose, net ir tuose, kuriuose jo galbūt nesitikėtumėte rasti, todėl svarbu atidžiai skaityti maisto etiketes. Rinkitės produktus, kurių sudėtyje cukraus yra iki 5 g/100 g arba 2,5 g/100 ml. Ieškokite maisto produktų su užrašais ,,skaidulinių medžiagų šaltinis“, ,,daug skaidulinių medžiagų“, ,,mažai cukrų“, ,,nepridėta cukrų“, ,,produkto sudėtyje yra natūralių cukrų“. Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu ,,Rakto skylutė“. Šie produktai neturi turėti saldiklių, turi kelis kartus mažiau riebalų, cukraus ir druskos bei daugiau maistinių skaidulinių medžiagų nei kiti panašūs tos pačios grupės maisto produktai.
Sveiki užkandžiai. Keiskite saldumynus sveikesniais pasirinkimais, pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, daržovėmis, nesaldintais jogurtais ir t.t. Suteikite galimybę vaikams patiems rinktis užkandžius iš jūsų pasiūlytų pasirinkimų.
Šeimos įpročiai. Vaikystėje susiformuojantys mitybos įpročiai gali turėti ilgalaikės įtakos sveikatai, o vaikai dažnai kopijuoja suaugusiųjų elgesį, todėl rodykite vaikams tinkamą pavyzdį ir patys rinkitės sveikus maisto produktus ir aktyvų gyvenimo būdą. Valgykite šeimos aplinkoje, gaminkite maistą namuose patys ir mažinkite pridėtinio cukraus kiekį receptuose. Tai leis kontroliuoti, cukraus kiekį, patenkantį į jūsų šeimos mitybą, ir skatins sveikų įpročių kūrimą.
Fizinis aktyvumas. Bet kokia fizinė veikla padeda organizmui išnaudoti cukrų – kaip energijos šaltinį, o tai mažina perteklinio cukraus poveikį organizmui. Be to, fizinis aktyvumas padeda išlaikyti sveiką svorį, gerina medžiagų apykaitą ir mažina įvairių lėtinių ligų, susijusių su per dideliu cukraus vartojimu, riziką. Todėl ne tik skatinkite vaikus dalyvauti fizinėje veikloje, bet įsitraukite į tokią veiklą kartu. Planuokite trumpas šeimos išvykas ar veiklą, kurioje dalyvaujate visi kartu, pavyzdžiui, pasivaikščiokite po parką po valgio, žaiskite lauke ar užsiimkite sportiniais ir aktyviais komandiniais žaidimais.