Kodėl pagelto nuo morkų sulčių ir kiti klausimai apie vaiko gėrimus

darzelMityba

Vitos Jurevičienės nuotr. www.fotovita.lt

PAGELTO NUO MORKŲ SULČIŲ

Skaičiau, kad morka yra daržovių karalienė, kad joje yra daug natūralių vitaminų. Tačiau pastebėjau, kad sūnaus, kuris per dieną išgeria po stiklinę morkų sulčių, skruostai ir delnai pagelto. Kodėl? Ar kaltos morkų sultys?

Taip, kaltos. Morkų sultyse yra daug beta-karotinų, t.y. medžiagų, iš kurių organizme gaminasi vitaminas A. Beta-karotinai yra geltonos medžiagos. Šios medžiagos kaupiasi organizme ir kai jų susikaupia daug, atsiranda Jūsų minėtas odos pageltonavimas. Dera 2-3 mėn. nebeduoti gerti morkų sulčių. Antrų-trečių metų vaikams per dieną pakanka duoti 40-60 ml morkų sulčių.

PIENAS IŠ PAKELIO

Ar galima 1,5 m. vaikui duoti pieno iš kelias dienas pradaryto pakelio, stovinčio šaldytuve?

Geriau neduoti. Pirkite tokias pieno pakuotes, kurias šeima gali suvartoti per vieną dieną. Pirkite kuo šviežesnį pieną ir kitus vaikui skirtus produktus. Parduotuvėje nesidrovėkite jų paieškoti. Senesni produktai būna arčiausiai pirkėjo, gerai ir patogiai matomose ir pasiekiamose vietose. Švieži gaminiai sudedami toliau. Ir dar – visuomet atidžiai perskaitykite etiketes.

MĖGSTA GIRĄ

Ar sveika gerti girą, pardavinėjamą parduotuvėje plastikiniuose buteliuose arba skardinėse? 5 metų vaikas labai mėgo kokakolą, bet motyvuodami tuo, kad gira – sveikiau, pradėjome pirkti ją. Bet ar tikrai gira sveikiau?

Gira, jei ji pagaminta natūraliu būdu, negazuota, be angliarūgšties yra kur kas sveikesnis gėrimas nei kokakola. Prie visų gėrimų, pardavinėjamų parduotuvėse, vaikus pripratina šeimos suaugusieji. Prieš duodant kokį nors gėrimą iš skardinės ar plastmasinio butelio suaugusiems dera atidžiai paskaityti etiketę ir tik po to spręsti, duoti vaikui ar ne. Tuomet nekils atpratinimo problemų, vaikui bus sveikiau, kišenėje liks daugiau litų, kuriuos galima išleisti uogoms, vaisiams ir daržovėms. Gira – vienas iš Lietuvos (baltų) nacionalinių gėrimų, taip pat laikoma rusų nacionaliniu gėrimu. Ji atsiradusi neatmenamais laikais Rytų Europoje, o Lietuvoje išplito nuo XVI amžiaus. Lietuvoje yra žinoma per 115 originalių giros receptų. Tai įvairiausios uogų ir vaisių, žiedų ir pumpurų, sulų ir sulčių, gydomųjų augalų trauktinių ir nuovirų, javų ir salyklų, duonų, pyragų ir net meduolių bei pieno giros. Tarp jų yra raugintų, keptinių ir šustinių girų. Gira – tai labai silpnas alkoholinis gėrimas, kuriame yra tik apie 0,7–2,2 proc. alkoholio. Šiuo metu įvairiuose pakuotėse Lietuvoje pardavinėjama gira dažniausiai saldinama dirbtiniais saldikliais (jie bet kurio amžiaus vaikams nerekomenduotini), ji nėra fermentuojama, todėl neturi natūralioms giroms būdingų savybių. Lietuvoje parduodama gira, išpilstyta buteliuose ar skardinėse, dažniausia nėra pagaminta rauginimo būdu, be to ji yra prisodrinama angliarūgšte (tai irgi nėra gerai), joje yra alkoholio, kuris vaikams irgi netinka.

Namuose gamintoje giroje, jei ji nėra ilgėliau rauginama, konservantų, angliarūgšties ir alkoholio susikaupia mažiau nei parduotuvėje pardavinėjamoje giroje (joje alkoholio yra 1,2 proc.). Namuose pagamintos giros kokybė, kaip ir kiekvieno patiekalo, priklauso nuo gamintojo kvalifikacijos ir įgūdžių. Tik natūralios giros gerina apetitą ir virškinimą, aktyvina virškinimo liaukų veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą. Kiekviena sumani močiutė moka pasigaminti naminę girą. Ji neperrūgusi tinka vaikams (kūdikiams negalima duoti). Giros receptų pilna šeimininkėms skirtose knygose. Naminių girų privalumai: juose nėra jokių maisto priedų (E), ji yra be angliarūgšties. Ilgus amžius lietuviams po pirties vienintelis gėrimas buvo tik gira, nes ji geriausiai atstatydavo skysčių disbalansą, numalšindavo troškulį, suteikdavo žvalumo.

GAZUOTI GĖRIMAI

Teko skaityti, kad suaugusiesiems nėra jokio pavojaus gerti gazuotus gėrimus. Jie nelaikomi nesveikais. Tada kodėl nuolatos Jūsų straipsniuose rašoma, kad vaikams reikia duoti gėrimus „be burbuliukų“. Kuo jie blogi? Kas atsitiks, jei vaikas gersi gazuotus gėrimus?

Geriausiai troškulį malšina ir prarastų skysčių kiekį organizme atstato paprastas geriamasis, šaltinio arba negausiai mineralizuotas natūralus mineralinis vanduo, geriau negazuotas, nes angliarūgštė neigiamai veikia skrandį: slopina jo veiklą, dirgina gleivinę, didina rūgštingumą. Vanduo be angliarūgštės puikiai numalšina troškulį, alkį, reguliuoja kūno temperatūrą, skystina kraują, todėl vidaus organai, raumenys, smegenys geriau aprūpinami deguonimi. Taip pat netinka saldūs gėrimai, jie ne numalšina, o atvirkščiai, didina troškulį, todėl jų norisi vis daugiau ir daugiau. Ypač netinka gėrimai su dirbtiniais saldikliais (aspartamu, ciklamatu, sacharinu, acesulfamu ir kitais). Nustatyta, kad nesaikingas saldiklių vartojimas gali būti galvos skausmo, svaigimo, pykinimo, smegenų auglių augimo, raumenų spazmų, kvėpavimo sutrikimo ir kitų rimtų negalavimų priežastis.

Tai itin pavojinga vaikams, todėl reikėtų atidžiai stebėti, kiek produktų su saldikliais jie suvartoja – dviejų litrų butelyje esančių cukraus dirbtinių pakaitalų dozė vaikui gali būti nuodinga. Dirbtiniai saldikliai yra daug pigesni už cukrų, todėl dažnai naudojami gaminant gaiviuosius gėrimus, ledus, jogurtus, saldžius desertus. Gazuotų gėrimų turėtų atsisakyti ir suaugusieji, sergantys skrandžio ir žarnyno ligomis.

Atsakė doc. Algimantas Vingras

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , , ,

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


vienas + = 6

Kitos temos: