Sakoma, kad makaronai – italų virtuvės pažiba, tačiau mūsų prosenelės puikiausiai žinojo šį patiekalą ir virė makaronus šimtus metų. Apie makaronus ant vaikų stalo kalbamės su docentu Algimantu Vingru.
Sakykite, kokia makaronų paslaptis – kodėl vaikai juos taip mėgsta?
Tikra tiesa, beveik nerasi vaiko, kuris nemėgtų makaronų.
Vaikai apskritai mėgsta patiekalus iš tešlos, o makaronai tokie ir yra – tai pusgaminis, pagamintas iš kvietinių miltų tešlos. Tešlos gaminiai suteikia energijos, o vaikams jos nuolatos reikia.
Makaronai atrodo patraukliai – vamzdeliai, suktukai, spiralės, raidelės ir t.t. Tad makaronų valgymas gali tapti tikru smagumu. Su stambesniais makaronais galima pažaisti – paimti į ranką ir mirkyti į padažą. Tačiau kad ir kokie gražūs būtų makaronai, vaikai jų tikrai nevalgys, jei makaronai nebus skanūs. O makaronai yra tikrai skanūs, jų skonį dar pagerina padažų įvairovė. Padažai gali būti iš daržovių (pvz., pomidorų pasta arbaderinys – salierai, morkos ir petražolės, su tradiciniu prieskoniu baziliku), vaisių, uogų, mėsos, daržovių padažas, maišytas su mėsos ar paukštienos padažu. Galima ir be padažo, tuomet pakaks užtarkuoti sūrio, pabarstyti augaliniais prieskoniais.Daržovių padažai gali būti pagaminti su aukštos kokybės nerafinuotais šalto spaudimo aliejais, skirtais salotoms, o ne kepimui (pvz., alyvuogių). Vaikams padažai užpilami ant makaronų. Jei padažas patiektas atskirame indelyje, mažiems vaikams gali būti nepatogu.
Vaikai mėgsta makaronus todėl, kad šis patiekalas jiems nepabosta, jei makaronų gamintojos sugeba vaikams juos išradingai patiekti.
Skanu tai skanu, bet ar vertinga?
Taip. Makaronams gaminti naudojamos aukštos kokybės žaliavos, juose nėra jokių maisto priedų. Tai yra sotus, daug energijos teikiantis patiekalas, o daug judančiam, o vyresniam sportuojančiam vaikui jos reikia daug.
Makaronų gaminiuose yra apie 12 proc. vertingų baltymų, 70-75 proc. angliavandenių, kurie yra pagrindinis energijos šaltinis, šiek tiek riebalų, kalcio, geležies, aminorūgščių, B grupės vitaminų.
Makaronus galima siūlyti vaikams antrų jų gyvenimo metų antrame pusmetyje, kai dauguma mažylių jau turi išdygusius krūminius dantis ir gali kramtyti. Makaronus reikėtų išvirti taip, kad jie būtų neištižę, bet minkšti.
Kokie turėtų būti pirmieji makaronai – pieniška sriubytė ar su sviestuku, varške?
Makaronai yra kaloringas, daug energijos (dėl angliavandenių) suteikiantis patiekalas, todėl vaikams juos reikėtų patiekti su neriebiais padažais. Jūsų minimas sviestukas ir saldumynai slopina vaikui apetitą, todėl ir geriausio patiekalo jis nebevalgo. Makaronai jau „iš prigimties“ yra saldaus skonio, todėl saldinti nereikia. Makaronai gaminami iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų, kuriuose ir taip jau yra daug aukštos kokybės augalinių baltymų, todėl neriebios varškės su makaronais reikėtų duoti saikingai.
Pirmieji makaronai gali plaukioti ir bet kokioje sriuboje (ne tik pieniškoje) arba patiekti lėkštutėje su vaisių-uogų padažu, apibarstyti vanilės pudra, pateikti su daržovių padažu ar smulkintos liesos mėsos gabaliukais.
Makaronų į lėkštę turi būti įdedama nedaug, nes vaikus, ypač mažus, didelės lėkštės ir krūvos jose gąsdina. Mažiems vaikams makaronus siūloma valgyti šaukšteliu, o vyresniems – su šakute. Nieko tokio, jei mažas vaikas nuplautų rankų pirštukais pačiups makaroną…
Vaikams, ypač mažiems, netinka spagečiai, nes dažniausiai mažyliai su jais „nesusitvarko“, o kai nepavyksta jų reikiamai paimti, supyksta ir atsisako vertingo patiekalo.
O kaip paruoštų makaronų vaikams nesiūlyti?
Vaikams netinka suaugusiesiems skirtų padažų prieskoniai.
Česnakas dėl pikantiško skonio vartojamas beveik visuose padažuose, patiekiamuose prie makaronų, tačiau jo vaikams reikėtų duoti saikingai, nes ne visiems patinka česnako kvapas.
Makaronų nepatariama šildyti mikrobangų krosnelėje, nerekomenduojama kepti gyvūniniuose riebaluose.
Vaikams nereikėtų duoti makaronų su grybais, bet galima makaronus gardinti grybų padažu. Ant makaronų galima užtarkuoti fermentinio sūrio, tačiau nedaug, nes jis sunkiai virškinamas.
Vaikams, nepriklausomai nuo amžiaus, turintiems viršsvorio, makaronų reiktų duoti tik su neriebiais pažais, pvz., daržovių padažu be aliejaus.
Kaip išvirti vertingiausius makaronus?
Yra kelios taisyklės, kurių kiekviena makaronų gamintoja turėtų paisyti, jeigu nenori gero patiekalo paversti blogu:
a) Makaronai turi būti dedami į „ramiai“ verdantį vandenį. Virti makaronus reikia giliame ir neuždengtame puode.
b) Vanduo turi būti saikingai pasūdytas, pvz., apie 1 arbatinį šaukštels druskos 1 litrui vandens.
c) Į vandenį turi būti įdėta 1 valgomasis šaukštas aliejaus. Aliejus suminkština makaronus, tačiau jų neištižina.
d) Viename litre neturi būti verdama daugiau kaip 100 g makaronų, t.y. praktiškai ketvirtis standartinio 400 g makaronų pakelio.
e) Makaronai verdami skirtingą laiko tarpą (5-12 min.). Virimo laikas priklauso nuoto,kiek įkaitęs puodas, kokia vandens kokybė, vandens virimo intensyvumo ir makaronų formos bei storumo. Pavyzdžiui, ploni, juostelių formos makaronai verdami trumpiau, 5-6 min, o glausti, pvz., įvairių formų spiralės, vamzdeliai – 8-12 min.
f) Verdant makaronus reikia ramiai pamaišyti tam, kad nesuliptų ir nepriliptų prie puodo sienelių.
g) Makaronus geriau virti šiek tiek trumpiau, nes skanesni yra tokie, kurie po virimo išliko standesni. Tačiau čia jau skonio reikalas – vieni mėgsta standesnius, kiti –minkštesnius, tačiau tik neištižusius.
Kodėl verta rinktis lietuviškus makaronus?
Vaikams patiekiami makaronai turi būti aukštos kokybės ir to gamintojo, kuriuo galima pasitikėti.
Geriausia naudoti savo klimatinės zonos maistą, nes vietinės žaliavos labiausiai tinka organizmui.
Pasirinkus pigesnius, iš jų sunku būna pagaminti kokybišką patiekalą. Kai patiekalas nekokybiškas, nemalonu ir gamintojui, ir valgytojui. Vaikai, kelis kartus paragavę ištižusių makaronų, iš viso gali atsisakyti jų valgyti.
Lietuviai gamina puikius makaronus, dėl tobulų technologijų lietuviški makaronai niekuo nenusileidžia itališkiems. Ypač vertingi lietuviški „pilno grūdo“ makaronai, pagaminti iš rupių miltų, kuriuose išlieka visos vertingos pilno grūdo medžiagos – luobelės, kitaip tariant, sėlenos.
Kaip atskirti kokybiškus makaronus nuo nekokybiškų?
Makaronai turi būti švelniai geltoni, ir tai visai nereiškia, kad jie su kiaušiniu. Tamsūs makaronai rodo, kad juos gaminant buvo naudoti prasti miltai arba vanduo su geležies priemaišomis. Makaronai vertinami atsižvelgiant į spalvą, kietumą ir kaip išlaiko formą juos verdant, kitaip tariant, jei šeimininkė jų neperverda, išvirti jie turi išlaikyti savo formą bei spalvą, būti truputį pabrinkę (padidėję) ir nesutižę.
Makaronų savybės ir maistinė vertė nesikeičia apie vienerius metus, todėl perkant dera pasižiūrėti, kada jie pagaminti. Pvz., makaronai pagaminti su ciberžole ilgiau išlieka švieži, yra malonaus nestipraus aromato.
„Mamos žurnalas“
Susiję straipsniai