Vitaminų mados keičiasi, tyrimai vienus išpopuliarina, kitus paneigia. Tačiau vienas vitaminas laikosi soste amžinai – tai vitaminas C.
Į klausimus atsako docentas vaikų ligų gydytojas Algimantas Vingras.
Imuniteto vitaminas
Mokslinės studijos patvirtino, kad vitaminas C teigiamai veikia imuninę sistemą. Jis būtinas palaikant sveiką organizmo funkcionavimą, reikalingas jungiamojo audinio, kaulų, dantų augimui, padeda organizmui pasisavinti geležį, dalyvauja kraujodaros procese, skatina žaizdų gijimą. Vitaminas C veikia ir kaip antioksidantas.
Vitaminas C slopina uždegimus, didina serotonino ir dopamino gamybą, yra svarbus depresijos prevencijai bei dalyvauja sunkiųjų metalų šalinimo procese.
Kiek vitamino C per parą reikia
Vitamino C poreikis priklauso nuo amžiaus, gyvenimo būdo ir organizmo būklės. Kai esame sveiki, per parą pakanka su maistu gauti apie 60–80 mg šio vitamino. Kai siaučia ligos, imunitetui stiprinti, sergant galima dozę padidinti net kelis kartus.
Kasdieniame gyvenime miligramų skaičiuoti neįmanoma. Svarbu, kad vitamino C kiekis per parą nebūtų smarkiai viršytas ar vaikas kasdien gautų ne mažiau vitamino C, negu rekomenduojama.
Kokiuose maisto produktuose daugiausia yra vitamino C
Pagrindiniai vitamino C šaltiniai yra daugelis šviežių vaisių, daržovių, uogų. Sezono metu įvairių jų reikia valgyti šviežių, o vėliau – šaldytų, raugintų, fermentuotų.
Žiemą nereikėtų labai žavėtis citrusiniais vaisiais, nes jie nuskinami nevisiškai prinokę, neaišku, per kiek laiko atvežami, laikomi sandėliuose. Nežinia, kiek vitamino C citrusiniuose vaisiuose išlieka. Pavyzdžiui, vidutiniame apelsine vitamino C yra apie 51 mg, o puodelyje smulkintos raudonosios saldžiosios paprikos galime aptikti triskart daugiau – net 190 mg.
Lapiniai kopūstai itin naudingi mūsų sveikatai – juose daug vitaminų A, K, taip pat ir vitamino C. Neretai šie kopūstai vadinami supermaistu, nes yra labai maistingi, turi daug mineralų, tinkami įvairiems patiekalams gardinti. Puodelyje brokolių vitamino C aptinkama net 132 mg. Žiediniai kopūstai gali būti neįtikėtinai sveikas maistas, kuriame slypi ir gera dozė vitamino C. Be to, šios daržovės gerina virškinimą, stiprina organizmą, turi daug nepakeičiamų aminorūgščių.
Kaip suprasti, kad vitamino C trūksta
Mažai vartojant šviežių vaisių ir daržovių, o ypač vėlyvą rudenį, žiemą ar pavasarį, gali išvystyti vitamino C stygius. Jis pasireiškia greitu nuovargiu, sumažėjusiu atsparumu ligoms, sumažėjusiu apetitu, padidėjusiu dirglumu, bendru silpnumu, dantenų kraujavimu. Dažni peršalimai – tai pirmieji vitamino C stokos požymiai.
Esant dideliam vitamino C deficitui, formuojasi opelės burnoje, prastai gyja žaizdos, slenka plaukai.
Kada vartoti papildomai
Žmogaus organizmas vitamino C nekaupia, todėl kasdien būtina valgyti jo turinčių produktų. Papildomai vitamino C reikia:
Kūdikiams, jei jie maitinami dirbtiniu maistu ar netinkamai.
Ligų sezono metu, kai siaučia virusai.
Peršalus, susirgus ar neseniai persirgus infekcine liga.
Kai vaikas sparčiai auga: iki 2 metų, 6–8 metų vaikams bei lytiškai bręstant.
Sportuojantiems ir labai judriems vaikams.
Valgantiems vienodą maistą. Pavyzdžiui, kai vaikas labai mėgsta makaronus ir blynus, o nevalgo daržovių.
Nevalgiems vaikams.
Patiriant daugiau streso, pavyzdžiui, egzaminų metu.
Jei vaikui skirta antibakterinių vaistų, pavyzdžiui, antibiotikų.
Pavasarį, kai daržovėse gerokai sumažėja vitamino C.
Vitamino C papildomai skiriama, kai sutrinka jo rezorbcija iš žarnyno. Tai būna vaikams, sergantiems hiperacidiniu gastritu, gastroduodenitu, enterokolitu, virškinimo trakto diskinezija, kepenų ir kasos ligomis, helmintozėmis (turintiems kkirmėlių). Daugiau šio vitamino reikia sergantiems sunkiu plaučių uždegimu, pūliniu meningitu,
Askorbino rūgšties skiriama kompleksiškai gydant kvėpavimo, virškinamojo trakto, kepenų ligas.
Kadangi Vitaminas C skatina vaiko imunitetą, jo tikslinga skirti infekcinėms virusinėms ligoms gydyti ir profilaktikai.
Rinkdamiesi vitamino C preparatą, pirmenybę teikite ne papildui, o nereceptiniam vaistiniam preparatui. Vaistams keliami aukštesni kontrolės standartai. Kūdikiams ir mažiems vaikams patogiausia forma yra lašiukai, kuriuos paprasta dozuoti, t. y. tinkamai parinkti dozę pagal vaiko amžių, bei labai patogu vartoti – galima lašinti į sultis, kitą gėrimą ar įmaišyti į maistą.
Vitaminą C vaisiuose ir daržovėse mažina: laikymas šviesoje, ilgas plovimas, terminis apdorojimas, per greitas atšildymas (šaldytų), ilgas sandėliavimas.




































