
Vaikams nuriebalintas maistas netinka, net pieną prašoma pirkti ne liesesnį nei 2,5 proc. Kodėl?
Riebi grietinė
Kokybiška grietinė yra tiršta, balta, šiek tiek gelsvo atspalvio. Grietinė – rūgštus pieno produktas, o tokie produktai pasisavinami lengviau ir rečiau sukelia nepageidaujamų pojūčių, pvz., pilvo pūtimą. Grietinė ir grietinėlė greitai genda, todėl jų nederėtų pirkti iš kiemo pardavėjų, o parduotuvėje žiūrėti, kokioje temperatūroje šaldymo spintoje minėti produktai laikomi, ar nepažeistos pakuotės, neišsipūtę dangteliai. Dabar kai kurie gamintojai į grietinę įdeda augalinių riebalų.
Geriausia grietinė yra ta, kurioje nėra augalinių riebalų, nes gamintojui neprivalu nurodyti, kokie tie riebalai (rafinuoti ar ne, hidrinti ar pusiau hidrinti), todėl gali būti pridėta ir labai nekokybiškų. Jei ieškote tik pieno riebalų produkto, tuomet radę etiketėje užrašą „grietinės ir augalinių riebalų mišinys“, jį padėkite į šalį. Kuo grietinė liesesnė, tuo daugiau produktas papildytas įvairiais leidžiamais priedais, tam, kad būtų užtikrintas jo skonis, konsistencija, būdinga išvaizda. Geresnė grietinė ta, kuri tiršta natūraliai – 30 proc. riebumo. Jokie įtaigiai skambantys žodžiai ant pakuotės, pvz., „natūrali“, „tikra“, „naminė“, „senolių“ nenusako produkto kokybės, o yra tik jaukas pirkėjui.
Riešutų kremai
Jei vaikas nealergiškas riešutams, riešutų kremo galima duoti gerai savarankiškai kramtančiam vaikui – antrų gyvenimo metų pabaigoje ir vėliau. Tai naudingas, skanus ir labai kaloringas pusryčių arba užkandžių patiekalas. Geriausia rinktis tokį, kuriame didžiausias procentas lazdynų riešutų, nes mums jie yra įprasti. Vaikams tinkami kremai, kuriuose yra 35 proc. lazdyno riešutų. Riešutų svieste yra 30–33 proc. riebalų, tačiau gamintojai dažniausiai nenurodo, kokie tie riebalai (šalto spaudimo ar rafinuoti aliejai, o jei rafinuoti – tai ar hidrinti).
Riešutai gali būti valgomi vietoje mėsos, sviesto, sūrio. Tai sveikas, daug augalinio aliejaus, baltymų, augalinių skaidulų, vitaminų, antioksidantų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų turintis didelės energinės ir maistinės vertės produktas. Riešutų riebaluose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-6 ir omega-3. Geriausiai tinka kokybiški negliaudyti riešutai, kuriuos perskėlus branduolys lengvai atsidalina nuo kevalo. Riešutai valo organizmą, stabdo puvimo procesus žarnyne, stiprina imunitetą. Liaudies medicinoje lazdyno riešutai su medumi rekomenduojami sergant bronchitu.
Kavamalėje sutrintų 4–5 riešutų branduolių masė sumaišoma su šaukšteliu medaus ir toks riešutų-medaus mišinys kelis kartus per dieną užgeriamas čiobrelių arbata. Liaudies medicina teigia, kad lazdynų riešutai žindančioms motinoms didina pieno kiekį, o su medumi tinka sergantiems mažakraujyste ir nusilpusiems. Lietuviams geriausiai tinka lazdyno riešutai, nes prie jų organizmas genetiškai yra prisitaikęs.
Vaikams neduokite riešutų, kurie atrodo pilkšvi, lyg nešvarūs, branduoliai susiraukšlėję, perdžiuvę, neskaniai kvepia, yra apnašų, o paragavus – kartoki, aitrūs. Tokie riešutai pavojingi ir suaugusiesiems.
Vaikams iki 4 metų riešutų branduolių neduokite, nes gali užspringti.
Riešutai sunkiai virškinami, vaikui pakaks kelias dienas per savaitę suvalgyti 20–30 g smulkintų riešutų branduolių.
Riebūs sūriai
Sūriai vertinami ne dėl jų riebumo, o todėl, kad juose yra daug kalcio, A ir B grupės vitaminų, mikroelementų, kurie būtini normaliam augimui ir protinei raidai. Be to, sūrių aromatas ir skonis žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą ir dėl to pagerėja organizmo aprūpinimas maistinėmis medžiagomis. Jokių sūrių negalima duoti kūdikiams. Sūriai draudžiami ir antrais gyvenimo metais, jei vaikas alergiškas gyvūnų pieno baltymams. Antrais gyvenimo metais galima duoti varškės sūrelių – pradedant nuo 5 g per dieną (1 arbatinio šaukštelio) iki 20–30 g, o judriems ir neturintiems antsvorio vaikams – iki 40 g per dieną. Kadangi sūreliai sunkiai virškinami, jų duokite ryte.
Paaugusiam vaikui riebaus sūrio per dieną užtenka ne daugiau kaip 30–40 gramų. Mažiems vaikams geriausiai tinka varškės sūris, pagamintas iš surūgusio pieno. Tai greitai gendantis produktas, todėl perkant būtina atidžiai perskaityti galiojimo laiką. Tiks naminis sūris, taip pat kietieji sūriai, pvz., olandiškas. Kokybiškas kietas ar pusiau kietas sūris turi būti be drėgmės lašelių ir sausų plotelių, o pjaustomas netrupėti.
Vaikams netinka brandinti sūriai, nes juose esančios medžiagos kai kuriems gali sukelti elgesio sutrikimų ir ar atsirasti į alergiją panaši reakcija. Mažiems vaikams netinka sūrūs, rūkyti, lydyti, fermentiniai, pelėsiniai sūriai, nepriklausomai nuo jų riebumo.
Konsultavo doc. A.Vingras
„Mamos žurnalas“