Deja, nėra stebuklingų vaistų nuo peršalimo virusų. Tačiau jei vaikas valgo įvairaus maisto, tai gali padėti sustiprinti imuninę sistemą ir sutrumpinti atsigavimo laiką po ligos.
- Uogos. Uogose gausu įvairių vitaminų, antioksidantų, kurie padeda išlaikyti vaikų imuninę sistemą. Ne sezono metu duokite šaldytų uogų.
- Brokoliai. Brokolių mažyliai gali nemėgti, tačiau ne paslaptis, kad brokoliai yra mitybos galia. Juose daug imuninę sistemą stiprinančių medžiagų, įskaitant vitaminus C, A ir E, bei daugybė antioksidantų.
- Kiaušiniai. Tyrimai parodė, kad kai organizme trūksta vitamino D, vaikas labiau linkęs sirgti. Kiaušiniai yra vienas iš retų maisto produktų, kuriuose yra natūralaus vitamino D. Juose taip pat yra daug kitų imunitetą stiprinančių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų ir seleno. Kiaušinio kūdikiams galima duoti, kai jis pradedamas maitinti papildomai, ne anksčiau kaip penktą mėnesį. Kiaušinis vaikams duodamas pusiau kietas, virtas 5 minutes.
- Česnakai. Česnakai pasižymi antibakterinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios padeda palaikyti bendrą sveikatą. Česnako įtraukimas į vaikų mitybą gali padėti sumažinti peršalimo ligos sunkumą ir trukmę.
- Lapinės žaliosios daržovės. Žaliosiose lapinėse daržovėse gausu fitochemikalų, vertingo vitamino E. Vitaminas E veikia kaip antioksidantas, apsaugo kūno ląsteles nuo pažeidimų.
- Ankštiniai augalai. Žirniai, pupelės ir lęšiai turi daug skaidulų, be to, yra geras geležies šaltinis, stiprina vaiko imunitetą.
- Liesa raudonoji mėsa. Liesoje raudonojoje mėsoje gausu geležies ir cinko, kurie palaiko gerą imuninę sistemą. Geležį iš gyvūninės kilmės maisto produktų, tokių kaip raudonoji mėsa (veršiena, triušiena, ėriena), vištiena, žuvis, organizmas pasisavina geriau nei iš augalų.
- Riešutai ir sėklos. Riešutuose ir sėklose yra fitocheminių medžiagų, vitamino E ir skaidulų. Skaidulos būtinos gerai sveikatai, jos padeda išlaikyti tinkamą žarnyno pusiausvyrą ir stiprią imuninę sistemą.
- Avižos. Avižose yra beta gliukano, skaidulų komponento, kuris aktyvuoja ląsteles-žudikus. Tai ląstelės, kovojančios su bakterijomis, virusais ir kitais įsibrovėliais.
- Riebi žuvis. Lašiša ir kitos giliavandenės riebios žuvys, tokios kaip sardinės, yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Tai ne tik padeda užtikrinti sveiką mažų vaikų smegenų vystymąsi, bet ir turi antiuždegiminių bei imunitetą stiprinančių savybių, padedančių apsisaugoti nuo ligų ir kovoti su infekcijomis.
- Jogurtai be priedų. Jogurtuose be priedų ir konservantų, trumpai galiojančiuose, yra ne tik probiotikų, bet ir cinko, kuris reikalingas normaliam imuninės sistemos funkcionavimui. Probiotikai yra gerosios bakterijos, kurių organizmui reikia sveikai virškinimo sistemai palaikyti. Kartu su virškinimo gerinimu, probiotikai neleidžia daugintis blogosioms bakterijoms ir padidina vaiko atsparumą infekcijoms. Kūdikiams jogurto be priedų galima duoti maždaug 11 gyvenimo mėnesį.
- Arbūzas. Arbūzas turi daug antioksidantų, be to, puikus vitaminų A ir C šaltinis. Jame yra ir mineralų, kurie kovoja su uždegimu ir padeda vaiko imuninei sistemai išlikti stipriai. Be to, arbūzas skanus ir labai populiarus dėl savo sultingumo ir saldaus skonio.
Susiję straipsniai