Papildomo maitinimo rekomendacijose patariama kūdikiams sultis duoti nuo 6 mėnesių. Retai kuris mažylis sulčių atsisako, skaniai geria, o tėvams daug džiaugsmo, todėl porcijos vis didėja. „Laiku sustokite“, – sako gydytojai. Apie tai – pokalbis su centro valgymas.lt gydytoja dietologe Lina Barauskiene .
Obuolių sulčių vajus
Prieš kelerius metus visi, kurie turi obelų, lengviau atsiduso – pagaliau nebereikia pūdyti skaniųjų lietuviškų obuoliukų, galima nebrangiai pramoniniu būdu išsispausti sulčių. Nuveži obuolius, o parsiveži patogiai į vakuumines pakuotes su čiaupu supilstytas sultis, jei nori dar daugiau patogumo – gali plastikinius maišus laikyti į estetiškose kartoninėse dėžutėse. O tada – sultis gerti visus metus neskaičiuojant gurkšnių. Tapo įprasta einant į svečius neštis 5 litrų sulčių dėžutes, nes „labai sveika, sava, ekologiška, be chemijos“. Nenuostabu, kad buvo persistengta, ir medikai pradėjo vis garsiau sakyti – sulčių išgeriame gerokai per daug.
„Sodininkai išspaudžia šimtus litrų sulčių, paskui jas gausiai vartoja nežinodami apie tai, kad kenkia savo sveikatai. Deja, laboratoriniai tyrimai rodo, kad išgėrus sulčių kraujyje greitai padidėja gliukozės kiekis. Tai įvyksta todėl, kad vaisiuose yra daug cukraus, kuris sudarytas iš gliukozės ir fruktozės. Nuolatinis sulčių gėrimas gali išprovokuoti kasos sutrikimus, cukrinį diabetą, kepenų riebėjimą.
Dienos racione turėtų būti ne daugiau kaip viena stiklinė šviežiai spaustų sulčių, skiestų pusiau su vandeniu. Žmonės mano, kad sultys yra labai nekalta, jas geria litrais per dieną, bet tai yra pertekliniai angliavandeniai, kenkiantys sveikatai“, – sako gydytoja L. Viniarskaitė.
Geriau sugraužti obuoliuką
Papildomas kūdikių maitinimas be sulčių neįsivaizduojamas, taip buvo nuo senų laikų. Korekcija nebent tokia, kad anksčiau sulčių rekomenduodavo duoti vos ne nuo mėnesio, o dabar – tik nuo pusmečio, kai kūdikiui pradedama siūlyti vaisių, uogų. Perskaičiusios šį sultis nuvainikuojantį tekstą mamos gali išvis nebeduoti vaikams sulčių, o tai irgi nebūtų gerai. „Kūdikiams sultys tinka, nes mažyliai jas lengviau geria, pasisavina, mieliau ragauja, negu vaisių, susmulkintą gabaliukais. Vėliau, kai vaikučiui pradedama duoti vis tirštesnio maisto, verčiau duoti gremžto obuolio, o sulčių riboti. Vaisių sultys tinkamos keliais atvejais:
Kai maži vaikai pratinami prie naujo maisto.
Kai yra poreikis auginti svorį.
Kai yra kažkokių priežasčių, dėl kurių vaikas ar suaugęs žmogus negali valgyti vaisių ir daržovių.
Ir, be abejo, sultys tinka kaip desertas.
Bet jokiu būdu nereikia laikyti sulčių vitaminų ar sveikatos šaltiniu, nes pasterizuotose vaisių sultyse vitaminų ir mikroelementų lieka labai nedaug“, – sako dietologė.
Sultis patariama skiesti
Sultys – lengvai virškinamas produktas, todėl jį labai lengva perdozuoti, ką gana sunku padaryti valgant grynus vaisius. Juk nesuvalgysime kilogramo obuolių iš karto, o sulčių galime išgerti tiek, kad jose esantis cukraus kiekis prilygs ir esančiam keliuose kilogramuose obuolių. Todėl dietologai pataria sultis skiesti vandeniu bent per pusę. „Ką tik išspaustos sultys yra itin koncentruotos, jos gali sukelti skandžio, virškinimo problemų. Beje, kuo mažesnis vaikas, tuo daugiau patariama sultis skiesti. Ir vis dėlto neskaičiuokime sulčių kaip skysčių. Vaikams skysčiai yra vanduo ir pienas.
Jei vaikas jau pripratintas prie sulčių, drastiškai jų iš raciono išbraukti nereikia. Saldumo jausmas yra prigimtinis, vaikams kas saldu yra skanu. Bet pagrindinis skysčių šaltinis turi būti paprasčiausias vanduo. Tad pirmiausia pradėkite sultis skiesti, tada kartais duokite atsigerti skiestų sulčių, o kartais vandens. Galite į vandenį įmesi uogyčių, kad vaikas matytų kitą spalvą, galite virti kompotą be cukraus. Tada vaisių skonis ir kvapas lieka, bet cukraus yra kur kas mažiau. Kai vaikas didesnis, jam galima ir būtina aiškinti vandenuko naudą. Ir jokiu būdu nereikia duoti sulčių vakare – dėl dantų ėduonies“, – pataria gydytoja dietologė.
MITAI APIE SULTIS
Į namines sultis nededame papildomo cukraus, todėl jos sveikesnės už pirktines. Žinoma, lyginant parduotuvines sultis ir „iš močiutės sodo“, tai pirktinės tėra dažytas vanduo su priedais, jų net negalime vadinti tikromis sultimis, o sulčių gėrimu. Parduotuvėse parduodamos sultys dažniausiai būna papildomai saldintos, tačiau ir spaustos namuose – pilnos natūralios fruktozės ir gliukozės.
Gliukozė ir fruktozė, kurių yra sultyse, nekenkia, nes lengviau pasisavinamos. Tiek fruktozė, tiek gliukozė yra tas pats baltasis cukrus (cukrus yra disacharidas, sudarytas iš fruktozės ir gliukozės). Ar medus, ar rudasis cukrus, ar gabalinis, ar birus – tai tas pats cukrus. Sakome, kad vaikams nesveika gerti limonadą, nes jame daug cukraus. Tas pats galioja ir sultims.
Kai vaikas serga, nusilpęs jo imunitetas, reikia duoti daugiau sulčių. Sultys tikrai nėra vaistas ar panacėja. Sveikatos šaltinis yra obuolys, nuskintas nuo obels, o ne sultys. Paties vaisiaus nauda yra pačiame vaisiuje. Obuoliuose daug i vitamino C, pektino. Labai naudinga obuolių žievelė, kurioje yra maistinių skaidulų. Taip pat obuoliuose yra šiek tiek kalio, fosforo, geležies, nedaug vitamino B. Vaisių ir daržovių racione turi būti įvairių, ir kuo didesnė įvairovė, tuo geriau. Sergančiam vaikui reikia skysčių ir gliukozės. Dažnai sergantis vaikas atsisako valgyti ir gerti, todėl sultys galimos, tačiau nepersistenkite.
Sultys yra skysčiai, todėl labai tinka vaikams, kurie nemėgsta gerti. Dietologai neskaičiuoja sulčių kaip skysčių. Vaikams skysčiai yra vanduo ir pienas, o sultys laikomos desertu. Štai dėl ko sulčių nepatariama duoti prieš maistą, nes sumažės apetitas, mat sultys irgi yra maistas. Sultys tinka kaip užkandis.
Lėtaeige sulčiaspaude spaustos sultys yra sveikesnės už kitas, ir jų nereikia riboti. Ar sulčiaspaudė greitaeigė, ar lėtaeigė, galutinis rezultatas yra tas pats – gauname cukruotas sultis, o išmetame ląstelieną, kurios lietuvių racione labai trūksta. Iš kilogramo morkų išspausite vos stiklinę sulčių, o visą ląstelieną išmesite (nebent išspaudas naudojate kepdami pyragus, blynus). Lėtaeigėje sulčiaspaudėje vaisiai yra traiškomi, o ne tarkuojami, nėra sąlyčio su metalu, todėl galbūt išsaugojama šiek tiek daugiau maistingųjų medžiagų. Bet didelio skirtumo tarp sulčių, išspaustų lėtaeige ir greitaeige sulčiaspaude, nėra.
Parengė Neila Ramoškienė
„Mamos žurnalas“
Mes lėtaeigę sulčiaspaudę nusipirkom dėl to, kad kaip tik tuo metu lėtaeigės kaina buvo labai prieinama. Beje, kad tokioje sulčiaspaudėje yra daugiau išsaugoma maistingų medžiagų, tai faktas.