Auginant alergišką vaiką, tenka suktis su keliais produktais, ir iš jų pagaminti „pirmą, antrą patiekalą ir desertą“. Išbandytais receptais dalinasi alergiško vaikučio mama Irena Strazdienė.
BANANŲ BLYNAI

Rezultatas pranoko lūkesčius, todėl skubu dalintis receptu.
Kiekiui, kurį matote nuotraukoje, reikės:
Vidutinio dydžio banano
Apie 50 ml vandens
2,5–3 valgomųjų šaukštų kukurūzų miltų
1/4 arb. š. kepimo miltelių arba sodos
Ir viskas!
Smaližiai gali dar papildomai dėti cukraus arba medaus. Viską gerai suplakite plaktuvu. Tešlos tirštumas turi būti kaip kaimiškos grietinės, todėl miltų kiekį koreguokite pačios. Kepkite kaip įprastus blynus.
Geriau naudoti nepernokusius bananus, tada tešla būna tirštesnė, lengviau apversti blyną. Aš apverčiu blynus ne mentele, o atsargiai už krašto su šakute.
Kam galima, įdėkite dar šaukštą kitą kokoso drožlių. Nesitikėjau, kad taip pakeis skonį. Išėjo tokie purūs, pilni, lyg būtų su kiaušiniu. Mažasis valgė net urgzdamas.
SAUSAINIAI SU BANANAIS

Reikės:
1 puodelio (250 ml) kukurūzų miltų
Pusės nedidelio banano
1 valg. š. cukraus
1 valg. š. kokosų aliejaus
75 ml vandens
0,5 arb. š. sodos
1 arb. š. acto
Bananą sutrinkite šakute, berkite miltus, pilkite aliejų ir išmaišykite. Atskirai į paruoštą kiekį vandens įberkite cukrų. Kai jis ištirps, įdėkite sodos ir acto. Kai viskas suputos, supilkite į miltų masę. Viską gerai išmaišykite ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos mažu šaukšteliu formuokite sausainukus.
Pašaukite į iki 180ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite 15 min.
Išeina purūs, minkšti, ne per saldūs.
SAUSAINIAI SU MĖLYNĖMIS

22 vidutinio dydžio sausainėliams reikės:
1 puodelio (250 ml) kukurūzų miltų
100 ml vandens
1 valg. šaukšto mėlynių (ar kitų uogų)
3 valg. šaukštų cukraus
1 valg. šaukšto alyvuogių arba kokosų aliejaus
0,5 arb. šaukštelio valgomosios sodos
1 arb. šaukštelio 9 proc. acto
Šiltame vandenyje išmaišykite cukrų. Sudėkite atskirai sutrintas uogas, aliejų, sodą ir paskutinį – actą. Viskas suputoja, tada pilkite į miltus ir užmaišykite tešlą. Į aliejumi pateptą skardą arba ant kepimo popieriaus arbatiniu šaukšteliu formuokite vidutinio dydžio vienodus sausainius. Šaukite į iki 180ºC įkaitintą orkaitę ir kepkite 15–18 min. Leiskite atvėsti orkaitėje.
SAUSAINIAI SU OBUOLIAIS

Vienos skardos porcijai reikės:
Pusės stiklinės kukurūzų miltų
2 didelių rūgščių obuolių
2–2,5 valg. š. cukraus (cukrų keiskite medumi ar saldikliais)
1 valg. š. kokosų aliejaus
0,5 arb. š. valgomosios sodos (kadangi obuoliai rūgštūs, tai sodos gesinti neprireiks)
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
Obuolius sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su cukrumi bei kokosų aliejumi. Sekundėlę viską pašildykite, kol kokosų aliejus ištirps. Nukelkite, įdėkite sodą. Paskiausiai berkite kukurūzų miltus ir krakmolą. Viską gerai išmaišykite ir arbatiniu šaukšteliu ant skardos formuokite nedidelius sausainėlius. Nedarykite labai plokščių, nes pradės greitai degti.
Kepti reikia 200ºC temperatūroje apie 15 min.
Rekomenduoju ir ne alergiukams. Tikrai labai skanu!
BULVINIAI KOTLETAI (PYRAGĖLIAI) SU BROKOLIAIS

Puiki išeitis mamoms, kurioms tenka „slėpti“ daržoves, nes vaikučiai ne itin jas valgo.
Išvirkite bulvių ir sugrūskite. Atskirai apie 5 min. pavirkite brokolius ir sugrūskite kartu su bulvių mase. Jei kepsite keptuvėje ir bijote, kad bus sunku apversti, galite šiek tiek įberti kukurūzų miltų arba bet kokių kitų miltų, kuriuos galite vartoti. Jei kepsite orkaitėje, apversti tikrai pavyks.
Skardą ištepkite aliejumi, į ją sudėkite suformuotus kotletukus ir šaukite į 180–200°C karščio orkaitę. Kepkite apie 10 min., tada apverskite ir kepkite dar apie 8–10 min.
Galite valgyti vienus arba su grietine. Tai puikus pakaitalas tiems, kurie negali valgyti įprastos duonos.
Beje, brokolių tikrai nesijaučia. Lygiai taip kotletukuose galite „slėpti“ žiedinius kopūstus, morkas ar kruopas.
RAGANOS PIRŠTELIAI

Ištirpinkite cukrų, merkite kukurūzą ir staigiai dėkite ant lėkštės. Jis iškart prilips. Tada kitą, antrą, trečią… Nuo karamelės nutįsta siūlai, kuriuos pavadinome raganos plaukais. Labai efektingai atrodo!
Skanaus!
„Mamos žurnalas“