
Vasarą galime atsikvėpti nuo karštų viryklių ir sugrįžti į priešistorinius laikus, kai mūsų protėviai mamutą kepė ant laužo!
Grilio vakarėliai – viena smagiausių vasaros pramogų, kai nereikia rūpintis namų tvarkymu ar mąstyti, kuo užimti vaikus. Lauke visiems atsiranda veiklos. Vaikų darbas – lakstyti, mamų – plepėti, o tėčių – kepti tą „mamutą“. Na bent jau taip sakoma stereotipiškai. Iš tiesų grilio meistrais gali tapti bet kas, svarbu žinoti keletą pagrindinių grilinimo taisyklių.
Kaip paruošti žarijas
Grilio temperatūrą reguliuokite išsklaidydami arba subraukdami į krūvelę žarijas. Norėdami sumažinti kaitrą, žarijas paskleiskite didesniu plotu. Jei manote, kad grilio temperatūra turėtų būti aukštesnė, nubraukite pelenus ir sustumkite žarijas į glaudesnę krūvelę. Norėdami nustatyti, ar temperatūra pakankama, palaikykite ištiestą ranką virš grotelių 3–4 sekundes. Jei ilgiau išlaikyti negalite, temperatūra kepimui gera.
Kepdami po ranka turėkite vandens butelį – jei temperatūra pasidarys per didelė, visada galėsite aplaistyti žarijas ir taip temperatūrą sumažinti.
Kaip paruošti groteles
Jei nuo ankstesnių grilio vakarėlių grotelės liko nenuvalytos, efektyviausias maisto likučių nuvalymas – leisti jiems sudegti, o tada nušveisti specialiu šepečiu.
Prieš kepant mėsą, groteles būtinai sutepkite. Groteles gerai įkaitinkite ant atviros ugnies, tada specialiu šepetėliu lengvai jas sutepkite aliejumi. Jei ruošiatės kepti smulkesnius maisto gabaliukus, galite panaudoti dar vienas groteles, uždėdami jas skersai ant pagrindinių grotelių. Tinka ant grotelių patiesti ir aliuminio foliją, tik ją reiktų subadyti šakute.

Kaip paruošti ir kepti mėsą
Prieš kepdami, nuo mėsos nupjaukite nereikalingus riebalus – jie vis vien sudegs, iš jų kepant jokios naudos. Jei patys marinuojate mėsą ar žuvį, tai paprasta daryti naudojant marinavimo indų rinkinį. Tiems, kuriems svarbi ekologija, patiks saugios sudėties daugkartinio naudojimo silikoniniai maišeliai STASHER. Tai rinkos naujiena, šiuose maišeliuose galima ne tik laikyti produktus, bet ir juos marinuoti. Panaudotus maišelius paprasčiausiai išplausite rankomis ar indaplovėje.
Tikri grilio meistrai sako, jog kepdami nenaudoja nei šakutės, nei peilio – kepamą maistą varto specialiomis žnyplėmis. Žnyples naudoti patogiau, nes jos dėl ilgų rankenų neįkaista, jų šonai padengti guma, todėl neišslysta iš rankų. Žnyplės tinka kepant tiek didesnius kepsnius, tiek smulkius mėsos gabalėlius. Yra žnyplių, kurios turi specialią kojelę, todėl patogu atremti dedant ant stalo, – nesusiteps paviršius, o paimti bus lengva. Beje, tokias kojeles turi ne tik žnyplės, bet ir mentelė, šepetėlis iš HEROIL grilinimo įrankių „Delux“ serijos.
Jei kepate mėsainius, patogu naudoti specialią mentelę, ji leidžia apversti ar uždėti gaminį ant grotelių nesugadinant išvaizdos. Iškepusią mėsą pasmeikite ir į lėkštę įdėkite specialia mėsos šakute.
Ar mėsa jau iškepė, padės nustatyti termometras. Jis fiksuoja karštį nuo 10 iki 250 laipsnių ir įspėja, kai pasiekiama norima temperatūra.
Kaip supjaustyti iškeptą mėsą
Grilio vakarėlis neapsieis be lentelės ir peilio. Jei iškepti stambesni maisto gabalai, ant lentelės juos supjaustykite porcijomis. Vištieną patogiausia smulkinti žirklėmis. Dantyta jų pusė skirta kaulams perkirpti.

Kaip serviruoti grilio stalą
* Pirmiausia atminkite, kad vienkartiniai indai yra blogo tono ženklas. Jais teršiame aplinką, linkime blogo savo žemei. Ir sutikite, jog daug maloniau valgyti iš tikrų, o ne plastikinių indų, maistą pjaustyti metaliniu, o ne plastmasiniu peiliuku.
* Net jei iškylaujate gamtoje ar sode, netaupykite gražių staltiesių ir servetėlių. Tekstilė yra labai svarbi serviravimo dalis, leidžianti sukurti ypatingą, nekasdienišką nuotaiką.
* Kol ant žarijų kepa pagrindinis patiekalas, ant stalo patiekite užkandžių. Juos patogu serviruoti didesnėse lėkštėse ar ant medinių padėkliukų. Ir, žinoma, iškyla neįsivaizduojama be dubens salotų.
Net ir lauko iškylai galioja tos pačios taisyklės, kaip ir dengiant stalą patalpoje, – dešinėje lėkštės pusėje guldomas šaukštas ir peilis, kurio ašmenys žiūri į lėkštę, kairėje, kartu su servetėle, – šakutė.
*Yra daug patiekalų, kuriuos valgant peilis nereikalingas, tačiau, nepaisant to, jis visuomet turi būti padėtas ant stalo.
* Ant vaišių stalo tiesiog privalomas vanduo, o suaugusieji galbūt pasimėgaus ir vyno taure ar alumi. Taurės serviruojamos mažėjančia tvarka į dešinę nuo lėkštės. Pirmoji, didžiausia, skirta vandeniui, antroji – vynui prie pagrindinio patiekalo.
* Ledukų šaldymo ir serviravimo indas ICEBREAKER padės jūsų gėrimus atvėsinti paprastai ir stilingai. Daugiau jokio ledukų lietimo rankomis – pastatykite indą ant stalo ir leiskite svečiams patiems juos įsidėti į gėrimą. Tai tobula alternatyva standartinėms plastikinėms ledukų šaldymo formoms ir indeliams. ICEBREAKER ledukai nesugeria šaldiklyje esančių produktų kvapų. Šaldymo indas – ir stilingas, ir labai praktiškas.
* Ypatingą atmosferą kuria stalo puošimas žvakelėmis ir gyvomis gėlėmis. Tai gali būti paprasčiausia lauko gėlių kompozicija, o pamerkta nebūtinai į brangias vazas – tam gali tikti ir stiklinis indas, ir švarus stiklainiukas.
Jūsų grilio vakarėlis gali būti tiesiog tobulas! Leiskite tuo pasirūpinti www.gerduva.lt, kur rasite visą iškylų indų ir aksesuarų asortimentą.