Koks aliejus tinkamiausias vaikams: medikai siūlo kaitalioti keletą rūšių

aliejus

Vitos Jurevičienės nuotr. www,vitafoto.lt

Gimus vaikui, atidžiau rinkitės aliejų šeimos stalui.

Nuo kada duoti

Pradėjus primaitinti kyla klausimas, kas kūdikiui naudingiau – košę gardinti aliejumi, ar įdėti sviesto? Žmogaus organizmui naudingesni skysti nerafinuoti, šalto spaudimo aliejai, nes juose daugiau ar mažiau polinesočiųjų, monosesočiųjų riebalų irnepakeičiamų riebalųrūgščių, kurių mažai yra gyvūninės kilmės riebaluose, taigi ir svieste, nepriklausomai nuo jo rūšies.

Aliejaus ar sviesto kūdikiui galima pradėti duoti, kai tik prasideda primaitinimas košėmis. Kiekis – ne daugiau kaip 1-1,5 arbatinio šaukštelio per du kartus. Kaip ir prie kiekvieno naujo patiekalo reikia pratinti pamažu, pradžioje į pagamintą daržovių košę įdedama ¼ arbatinio šaukštuko aliejaus arba nesūdyto be jokių priedų sviesto, po 3-4 dienų – 1/2 arbatinio šaukštelio ir tokia tvarka didinama iki 1-1,5 arbatinio šaukštelio 150-200 g košės. Aliejus dedamas į jau pagamintą auštančią košę, o įdėjus gerai sumaišoma. Geriausia vieną kartą į košę įdėti vienos rūšies, kitą kartą kitos rūšies aliejaus. Visų šalto spaudimo aliejų galiojimo laikas trumpas. Prarasdami kokybę tokie aliejai apkarsta, todėl prieš dedant į košę paragaukite. Tuomet, kai į košę yra dedate aliejaus, nedėkite sviesto ir atvirkščiai. Į pramoniniu būdu pagamintas košes aliejai, sviestas, grietinė, grietinėlė nededami. Kiekvienas šalto spaudimo aliejus turi labiau ar mažiau išreikštą specifinį kvapą.

Koks aliejus geriausias

Geriausi yra aukščiausios kokybės pirmojo šalto spaudimo aliejai, supilstyti į mažus iki 250 ml tamsaus stiklo buteliukus.

Deja, maža pakuotė kainuoja nepalyginamai brangiau, nei kitos didesnės aliejaus pakuotės. Be to, juk patariama vaikui aliejus kaitalioti, tad siūloma nusipirkti 4-5 rūšių aliejų ir juos pakaitomis naudoti. Tai tikrai nemažos išlaidos.

Kodėl naudingiausi pirmojo šalto spaudimo aliejai? Šalto (mechaninio) spaudimo metu išsaugomos vertingosios medžiagos, skonis, spalva, nepakeičiamos riebalų rūgštys, natūralūs vitaminai, mineralai ir daugelis kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Šalto spaudimo aliejų spalva yra įvairių atspalvių rusva, o pastovėjus atsiranda drumzlių.

Šalto spaudimo aliejais galima apšlakstyti bet kokį patiekalą prieš jį patiekiant. Vienintelis šalto spaudimo aliejų trūkumas – jie greitai genda, todėl pirkite tokią pakuotę, kurią sunaudosite per 2-4 savaites. Šiuo metu Lietuvos prekybos centruose pardavinėjamas Lietuvos ūkininkų pagamintas šalto spaudimo aliejus, supilstytas į bespalvės taros buteliukus – tai atpigina produkto kainą, tačiau jo savybių išsilaikymo terminas sutrumpėja. Kartais vienas šalto spaudimo aliejus maišomas su kitu, pvz., rapsų aliejus su linų sėmenų aliejumi. Perkant aliejų dera rinktis aukščiausios kokybės, geriausiai ekologišką, nepirkti pagaminto iš modifikuotos žaliavos. Dėl to būtina įdėmiai perskaityti sunkiai išskaitomą informaciją – produkto etiketę.

Vienos rūšies šalto spaudimo nerafinuoti aliejai yra geresni už viename butelyje sumaišytus kelis rafinuotus aliejus ir už tuos aliejus, kai į tos pačios rūšies rafinuotą aliejų jo skonio ir kitų savybių pagerinimui įpilama aukštos klasės šalto spaudimo aliejaus (ir toks produktas pateikiamas rinkai pasirinkus skambią reklamą).

Visi pirmo šalto spaudimo aliejai turi būti kruopščiai užkimšti, nes gerai sugeria aplinkos kvapus ir kai turi sąlytį su deguonimi greitai oksiduojasi, apkarsta. Juos laikykite 12-14°C temperatūroje. Šalto spaudimo aliejai netinka troškinti, kepti, nes įkaitę pradeda rūkti skyla ir rūksta.

Kuo skiriasi rafinuotas nuo nerafinuoto

riebalai

Jūratės Čiakienės nuotr. www.fotojurate.lt

Rafinavimas – tai fiziniai ir cheminiai aliejaus gavimo ir perdirbimo būdai.

Pasitelkus šiuos būdus, iš žaliavos verdant ar veikiant tirpikliais išgaunama daugiau aliejaus, panaikinamas natūralus produkto skonis, kvapas, įvairios nuosėdos, suteikiama skaidri spalva. Nerafinuoti sojų, rapsų, kukurūzų aliejai dėl netinkamo skonio ir kvapo maistui netinkami. Rafinavimo procesų metu suyra didžioji dalis nepakeičiamų riebalų rūgščių, atsiranda hidrintų riebalų (riebalų rūgščių, kai jas paveikia 150–240°C temperatūra), kitaip tariant, organizmą neigiamai veikiančių transriebalų, žūsta vitaminai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos, bet aliejus tampa bekvapis, skaidrus – malonios akiai geltonos spalvos, be nuosėdų, gero skonio, tinkamas troškinti, kepti, skrudinti, pigesnis už bet kokios rūšies šaltai spaustą aliejų, ilgai negenda. Į tokį aliejų jo gamintojams leidžiama įdėti įvairių maisto priedų – antioksidantų, konservantų, dažiklių. Rafinuotų aliejų reklamai gamintojai sugalvoja įvairiausių skambių žodžių, pvz., „Be cholesterolio“. Cholesterolio nebūna jokiuose augaliniuose aliejuose, tad cholesterolio nebuvimas aliejuje nėra nei jo gamintojo įdėtas darbas, nei išskirtinė produkto savybė. Tai tik vienas iš reklaminių triukų patikliam pirkėjui. Be to, cholesterolis, kaip vienas iš riebalų, būtinas vaikams iki 3 metų.

Rafinuoti aliejai netinka salotoms.

Aliejaus etiketė

Perkant aliejų, būtina perskaityti visą etiketę, sužinoti, kaip aliejų laikyti, kaip jis pakinta, kai „pasensta“, kiek laiko galima laikyti atidarius pakuotę (pastaroji nuoroda svarbesnė nei galiojimo laikas, nes netinkamai laikomas produktas gali pasenti dar nesibaigus jo galiojimo laikui), koks galiojimo laikas. Derėtų rinktis ES šalių produkciją. Daugumą šalto spaudimo aliejų rekomenduojama laikyti vėsioje, tamsioje ir sausoje vietoje.

Etiketėje turi būti nurodyta: augalas, iš kurio spaustas aliejus, aliejaus spaudimo būdas, paskirtis (kokiems patiekalams gaminti, pagardinti tinka ar netinka), iki kada galioja ir jo kilmės šalis. Atsargumo dera paisyti, jei produktas pagamintas mažai žinomo gamintojo, į šalį patekęs per kelis perpardavėjus ir yra ganėtinai pigus. Nepirkite aliejaus, kurio galiojimo laikas besibaigiantis, pažeista pakuotė ar gaminio etiketė, pagamintas iš nežinomų augalų rūšių, nes jų skonis gali būti mums neįprastas, jo gamybai naudoti genetiškai modifikuoti organizmai (GMO). Lietuvos parduotuvėse yra daug rafinuoto sojų aliejaus, kuris gautas iš genetiškai modifikuotų sojų. Apie tai pažymėta produkto etiketėje – taigi lieka tik ją atidžiai perskaityti.

Šalto spaudimo aliejai netinka troškinti, kepti

Aliejų rūšių – galybė

Iš šalto spaudimo aliejų bene didžiausia yra linų sėmenų aliejaus mitybinė vertė. Lietuvoje ir baltų šalyse nuo senų laikų šis aliejus dar vadinamas skystuoju auksu. Lietuvoje šalto spaudimo linų sėmenų aliejus pripažintas Tautinio paveldo produktu. Kiekvienoje šalyje per šimtmečius nusistovėjusios mitybos tradicijos, prie jų žmonės genetiškai prisitaikė. Todėl vietinių augalų aliejus yra priimtinas mūsų mitybai. Apie nepaprastas gydomąsias linų sėmenų aliejaus savybes buvo žinoma jau senovėje. Dar Hipokratas naudojo linų aliejų skrandžio uždegimams, odos nudegimams gydyti. Senovės egiptiečiai plačiai naudojo linų aliejų kosmetologijoje. Linų aliejus dėl unikalių savybių yra žinomas ir labai vertinamas visame pasaulyje.

Vertingas yra kanapių aliejus, kuris iki Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais buvo ypač vertinamas Žemaitijoje. Dabar jo Lietuvoje galima rasti kai kuriose ekologiškose parduotuvėse įvežtą iš Vakarų Europos. Mūsų šalies politikai persistengė manydami, kad kiekviena kanapė yra narkotikas.

Į Lietuvą iš Rusijos įvežamas šaltalankių aliejus (iš mūsų šalyje augančių šaltalankių gaminamos tik sultys). Šaltalankių aliejus turi daug vitaminų, mineralinių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, skatinančių gijimo procesą, todėl dažniau naudojamas įvairioms odos ligoms, nudegimams, žaizdoms gydyti, o rečiau – maistui. Šaltalankio aliejaus galima pilti į daržovių salotas pagal skonį, o pagardinę juo mėsą ar žuvį, gausite tikrą senųjų sibiriečių patiekalą, tačiau kūdikiams ir mažiems vaikams šis aliejus netinka.

Lietuvoje galima nusipirkti eterinio kedrų aliejaus ir šalto spaudimo kedro riešutų aliejaus. Kedro eterinis aliejus maistui nevartojamas. Jo kvapas ramina, atpalaiduoja, atsiranda komforto būsena. Jis rekomenduojamas jaučiant nepagrįstą baimę, agresiją, pyktį ir esant nemigai. Iš kedro riešutų spaudimo būdu išgaunamo aliejus kokybė priklauso nuo, kokiu būdu veikiami riešutai. Kokybiškiausias yra tas aliejus, kuris išspaudžiamas mediniais spaustuvais – pirmo spaudimo aliejus. Toks aliejus yra tinkamas maistui. Jo galima gerti po 1 arbatinį šaukštelį 1–3 kartus per dieną arba juo šlakstyti salotas ar kitą maistą. Sibiro tautų liaudies medicinoje kedrų aliejus yra laikomas biologiškai unikaliu produktu, stiprinančiu imunitetą, gydančiu odos ir daug kitų ligų.

Omega-3 rūgšties ir omega-6 daugiausia yra šalto spaudimo aliejuose, ypač linų sėmenų aliejuje, o omega-3 riebalų rūgščių pagrindinis šaltinis yra riebios žuvys ir žuvų taukai. Pagrindiniai omega-6 rūgščių šaltiniai yra riešutai (nekaitinti, nekepti), grūdai (nešlifuoti), lapinės daržovės (salotos, brokoliai, lapiniai kopūstai). Minėtuose produktuose taip pat yra ir omega-3 riebalų rūgščių.

Dėl omegų trūkumo vaikai gali susirgti peršalimo ligomis, atopiniu dermatitu, gali atsirasti vaikų hiperaktyvumo sindromas, regėjimo sutrikimų, kardiovaskulinės sistemos ligų.

Ar tinka aliejus vidurių užkietėjimui gydyti?

Maistui skirti aliejai vidurių užkietėjimui gydyti netinka. O štai lapinių daržovių salotos, apšlakstytos 1–2 šalto spaudimo aliejais, yra labai tinkamas patiekalas, atsiradus tuštinimosi sunkumams. Svarbu, kad tokių salotų vaikas gautų kasdien po kelis kartus. Prieš 20–30 metų ricinos aliejus vis dar buvo taikomas kaip vidurius laisvinantis vaistas. Dabar jo atsisakoma, nes atsirado geresnių vaistų, turinčių kur kas mažesnį pašalinį veikimą.

doc. Algimantas Vingras

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos: , , ,

Vienas atsiliepimas kategorijoje “Koks aliejus tinkamiausias vaikams: medikai siūlo kaitalioti keletą rūšių”

  1. 2017/02/22 at 15:18 #

    Mes gaminame šaltai spaustą įvairų aliejų. http://WWW.Aletovis.LT

Palikite atsiliepimą


− 1 = septyni

Kitos temos: