Pasigaminkite makaronų su Gina Luca Demarco šeima

makaronai

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Auginant mažus vaikus, nelieka laiko medituoti virtuvėje. Tenka suktis greitai, viena akimi nuolat stebint, kad mažyliai nesusipeštų ar neužsiverstų ant savęs kokio televizorius.

Arba galima įtraukti pačius vaikus į pietų gaminimą. Taip nuo vaikų gimimo daro lietuvės Eglės ir italo Gina Luca Demarco šeima. Jų vyresnėlei Magdai ketveri, Benui – dveji su puse, ir jiems leidžiama maišyti tešlas, pjaustyti daržoves ar suberti į puodą makaronus.

Makaronai tikriausiai viso pasaulio vaikų mėgstamiausias patiekalas, tad verta juos gaminti dažniau.

Pirma, tokie pietūs pagaminami per pusvalandį ar net dar mažiau.

Antra – tai puiki proga panaudoti įvairiausias šviežias sezonines daržoves.

Trečia – makaronų patiekalų receptų tokia daugybė, kad maistas tikrai nenusibos net gaminant kas antrą dieną, kaip tai daro Eglė. Tiesa, jų šeimoje makaronai vadinami pasta – taip, kaip šį patiekalą vadina italai.

Keli patarimai, gaminant makaronus vaikams:

1. Turėkite namuose keletą skirtingų rūšių makaronų. Vieną dieną – kriauklelės, kitą – spagečiai, trečią – spiralės, ketvirtą – spalvoti makaronai. Vaikai labai mėgsta išsirinkti patys, kokių makaronų tą dieną norės.

2. Makaronams virti pasirinkite didesnį puodą. Vienam pakeliui makaronų išvirti (paprastai pavalgo 4 žmonės) reikėtų ne mažiau kaip 3–4 litrų vandens. Galima virti ir dar didesniame puode. Jei puodas mažas, baigiant virti galima įpilti šaukštą aliejaus – tai truputį gelbėja situaciją, kad makaronai nesuliptų.

3. Aklai nesivadovaukite instrukcija, kiek minučių turėtų virti makaronai. Jei ant pakelio parašyta 7 minutės, italai juos virtų 5 minutes, o lietuviai 15. „Lietuviai makaronus verda iki sutižimo, o jie turėtų būti standūs, kad neprarastų savo formos ir spalvos, kad kramtydami jaustumėte lengvą pasipriešinimą. (Visame pasaulyje vartojamas terminas „al dente“). Todėl siūlau kiek pavirus ragauti“, –pataria kulinaras Gian Luca Demarco.

4. Kol vaikas dar nelabai moka naudotis stalo įrankiais, virkite stambesnius makaronus, kad juos lengviau būtų paimti šakute ar tiesiog pirštais.

5. Padažo nereikia labai daug. Vis dėlto pagrindinis patiekalo komponentas – kokybiški makaronai, o ne tai, kas ant jų užpilama.

6. Makaronų patiekalą gardinkite kietuoju sūriu. Eglė pasakoja: „Kartą Italijoje pediatrė mane subarė: „Jūsų dukrai jau 10 mėnesių, o jūs iki šiol neduodate jai parmezano“. Fermentinis sūris – puikus kalcio šaltinis.

004a4185

Spagečiai su naminiu pesto padažu

Spagečiai su naminiu pesto padažu

Dabar pats šviežių daržovių metas, tad Gian Luca siūlo pabandyti spalvingą žalią patiekalą – spagečius su namie gamintu pesto padažu.

Padažui reikės:

Didelės saujos šviežiai nuskintų bazilikų (vaikai – puikūs pagalbininkai nuskabyti lapelius nuo kotų),

200 g tyro alyvuogių aliejaus,

100 g kedrų riešutų (jei pakuotėje, – 1 pakelio),

Skiltelės česnako.

Visus komponentus dėkite į plaktuvą ir plakite, kol gausite vientisą masę. Naminiu pesto padažu gardinkite išvirusius ir susuktus lizdeliais spagečius.

Makaronai su daržovėmis

Makaronai labai dėkingas patiekalas nepastebimai įsiūlyti vaikams tai, kas sveika ir naudinga. Jie tinka su visomis sezoninėmis daržovėmis: smulkiai pjaustytomis cukinijomis, morkomis, paprikomis, baklažanais, artišokais, brokoliais. Svarbu į keptuvę su aliejumi sudėti daržoves ne vienu metu, kad vienos neištižtų, o kitos neliktų kietos. Pirmiausia berkite morkas, paprikas, paskui – cukinijas, pačioje pabaigoje – baklažanus.

Spalvoti makaronai su pomidoriukais ir ančiuviais

„Gamindama vaikams, stengiuosi nors po truputį įdėti skirtingų skonių, kad lavintųsi skonio receptoriai. Pavyzdžiui, į įprastas agurkų ar pomidorų salotas įdedu gabalėlį avokado. Gardindama patiekalą žolelėmis, įdedu truputį kalendros. Vaikai įpranta prie naujų skonių ir jų valgiaraštis plečiasi“, – pasakoja Magdos ir Beno mama.

Siūlome pagaminti vaikams makaronų su slyviniais pomidoriukais ir šaukštu ančiuvių (jų skonis patiekale tikrai nedominuos).

makaronai

Studijos „G foto“ nuotr. www.gfoto.eu

Padažui reikės:

100 g konservuotų ančiuvių

Tyro alyvuogių aliejaus kepti,

8–10 mažų pomidoriukų,

Česnako skiltelės,

Baziliko lapelių papuošti.

Įkaitintame aliejuje apkepkite ančiuvius, meskite skiltelę nepjaustyto česnako (jis aliejui suteiks aromato), berkite į 4 dalis supjaustytus pomidoriukus. Maišydami kepkite, kol pomidorai suminkštės ir pasidarys padažo konsistencijos masė.

Patiekalą gardinkite tarkuotu kietuoju sūriu.

Skanaus!

„Mamos žurnalas“

Susiję straipsniai

Žymos:

Komentarų nėra.

Palikite atsiliepimą


− aštuoni = 1